Δεν «βλέπουν» ατύχημα οι ξένοι

Δεν αναμένουν κάποιο «ατύχημα» στην Ελλάδα μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, αν και η άνοδος του πολιτικού ρίσκου μετά το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ, η υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου σε αναδυόμενη αγορά και το ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ επιβάρυναν το επενδυτικό κλίμα,

Δεν αναμένουν κάποιο «ατύχημα» στην Ελλάδα μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, αν και η άνοδος του πολιτικού ρίσκου μετά το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ, η υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου σε αναδυόμενη αγορά και το ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ επιβάρυναν το επενδυτικό κλίμα, κάτι που οδήγησε ορισμένους αναλυτές να κάνουν λόγο για την επιστροφή της κρίσης. Χαρακτηριστικά, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Δημοσίου που βρέθηκαν πρόσφατα στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2010 πήραν και πάλι την ανιούσα, με τις αποδόσεις τους να κυμαίνονται στο 10,5%. Οι αποδόσεις μάλιστα των 10ετών τίτλων επανήλθαν σε επίπεδα υψηλότερα των πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων, κάτι που σημαίνει πως οι επενδυτές δεν έχουν ακόμη αποκλείσει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, την ώρα που το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει.
Πολυδάπανο και άχρηστο περιουσιακό στοιχείο θεωρεί την ΕΡΤ η Citi, εκτιμώντας πως αν «περάσει» το σχετικό νομοσχέδιο η θέση του Σαμαρά θα ισχυροποιηθεί, απέναντι τόσο στην τρόικα όσο και στους κυβερνητικούς του εταίρους. Παράλληλα, αν και δεν αποκλείει η κίνηση της κυβέρνησης να αποτελεί λάθος πολιτική, εν τούτοις εκτιμά ότι είναι απίθανο τα μικρότερα κόμματα της συγκυβέρνησης να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές.

Η πολιτική και κοινωνική αντίδραση στις προσπάθειες της κυβέρνησης να ακολουθήσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει με την τρόικα αποτελεί τον σημαντικότερο κίνδυνο, αναφέρει και η Morgan Stanley. Οι περισσότερες δομικές ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας βελτιώνονται με ρυθμό υψηλότερο του αναμενομένου και αυτή η διαδικασία θα συνεχίσει σταθεροποιώντας την οίκο τέλος του έτους και θέτοντας τα θεμέλια ίσως για ανάπτυξη το 2014. Αν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα εφέτος και εφόσον εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις τότε μια νέα παρέμβαση για κούρεμα χρέους (OSI) μπορεί να συμβεί το 2014, σημειώνει, αναμένοντας στο ενδεχόμενο αυτό και μία άνοδο των τιμών των ομολόγων.
H απόφαση του Πρωθυπουργού να φέρει προ τετελεσμένων τα δύο μικρότερα κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ είναι σαφώς ριψοκίνδυνη, υπάρχουν ωστόσο δυνητικά οφέλη αν τελικά καταφέρει να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να περάσει το επίμαχο νομοσχέδιο, εκτίμησε η JP Morgan, παρατηρώντας πως τα κόμματα της συμπολίτευσης δεν έχουν άλλες επιλογές παρά «είτε να στηρίξουν είτε να σιωπήσουν».
Είτε, υποστηρίζει, θα εμμείνουν στις αρχικές αντιστάσεις τους ενισχύοντας τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών σε μια δύσκολη περίοδο είτε τελικά θα υποχωρήσουν αποδεχόμενα το κλείσιμο της ΕΡΤ ύστερα από όλη αυτή τη φασαρία που έχει ξεσπάσει γύρω από το θέμα. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση ενέχει σοβαρό ρίσκο, καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι η κοινή γνώμη μπορεί να αντιδράσει πιο αρνητικά αντικρίζοντας τις μαύρες οθόνες της κρατικής τηλεόρασης από ό,τι σε άλλα σκληρά μέτρα.
Οπως αναφέρει, η κυβέρνηση ανέλαβε το ρίσκο, καθώς μέχρι τώρα δεν ήταν σε θέση να προχωρήσει στις ενδεικνυόμενες από την τρόικα απολύσεις. Αποφάσισε λοιπόν να παίξει τη ζαριά της ΕΡΤ ώστε να ξεπεράσει τους στόχους που είχαν τεθεί με μία και μόνη κίνηση. Η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να υπαγορεύθηκε και από την ανάγκη της κυβέρνησης να δείξει ότι μένει σταθερή στις δεσμεύσεις της για εκπλήρωση των στόχων, δεδομένης μάλιστα της ατυχούς κατάληξης της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ.
Σύμφωνα με το Reuters, μετά το ναυάγιο πώλησης της ΔΕΠΑ, η χώρα θα σημειώσει υστέρηση 1 δισ. ευρώ στα εφετινά έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, και γι’ αυτό θα ζητήσει από τους διεθνείς δανειστές της να μειωθεί ο εφετινός στόχος για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.
Οι στόχοι για τις αποκρατικοποιήσεις είναι μεν δεσμευτικοί, αλλά η χώρα θα μπορούσε να τους επαναδιαπραγματευθεί αν πετύχει τον εφετινό δημοσιονομικό στόχο, κάτι που είναι πολύ πιθανόν, λένε στην αγορά.
Ωστόσο η επιτυχία αυτή γίνεται εν μέρει εις βάρος της ανάπτυξης, καθώς τα δύο τρίτα του δημοσιονομικού αποτελέσματος προέρχονται από τον περιορισμό του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και των επιστροφών φόρων.
Nomura: Η κρίση με την ΕΡΤ δεν θα φέρει κάλπες
Οι ξένοι οίκοι ποντάρουν υπέρ της συμβιβαστικής λύσης παρ’ ότι επήλθε πλήγμα στην κυβερνητικό συνασπισμό

Σημάδια αποκλιμάκωσης της πολιτικής έντασης που προκάλεσε το κλείσιμο της ΕΡΤ «βλέπει» η Nomura, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να καλυφθεί ακόμα μεγάλη απόσταση έως ότου υπάρξει μια συμβιβαστική λύση. Ο ξένος οίκος σε έκθεσή του υπογραμμίζει ότι ακόμη και εάν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί καταλήξουν σε συμφωνία στη συνάντηση της Δευτέρας, χρειάζεται χρόνος για την πολιτική σταθεροποίηση. Το επόμενο βήμα, σημειώνουν ενημερώνοντας τους επενδυτές, είναι η ψήφιση της συμφωνίας αυτής από τη Βουλή, η μορφή που αυτή θα λάβει (τροποποίηση του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ; νέο νομοσχέδιο; Με ή χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης;) και το πώς θα αντιδράσουν οι βουλευτές του ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ, με δεδομένο ότι αυτοί (και όχι οι αρχηγοί τους) πυροδότησαν τις εντάσεις εξ αρχής.

Αν και δεν βλέπει εκλογές, εκτιμά πως η εξέλιξη της υπόθεσης ΕΡΤ επέφερε πλήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς η Νέα Δημοκρατία εμφανίστηκε στην καλύτερη περίπτωση να υποτιμά τις αντιδράσεις του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ. Τέλος, ένας ανασχηματισμός στις αρχές του Ιουλίου θα μπορούσε, εν μέρει, να μετριάσει την ένταση του τελευταίου διαστήματος.
Οι προβλέψεις, τέλος, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από τη Societe Generale, είναι μάλλον απογοητευτικές, καθώς η γαλλική τράπεζα αναμένει ότι το ελληνικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα σταματήσει μεν τη συρρίκνωσή του το 2014, όμως το 2017 θα αντιστοιχεί μόλις στο 71% των επιπέδων του 2007.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk