Χάσαμε το (αθλητικό) σήμα, θα πληρώσουμε και τα… ρέστα

Απώλειες πολλών εκατομμυρίων ευρώ θα έχει το Ελληνικό Δημόσιο από τη μη μετάδοση κορυφαίων διεθνών αθλητικών γεγονότων τα οποία είχε αποκτήσει η ΕΡΤ και επρόκειτο να προβάλει τους επόμενους μήνες.

Απώλειες πολλών εκατομμυρίων ευρώ θα έχει το Ελληνικό Δημόσιο από τη μη μετάδοση κορυφαίων διεθνών αθλητικών γεγονότων τα οποία είχε αποκτήσει η ΕΡΤ και επρόκειτο να προβάλει τους επόμενους μήνες. Παράλληλα σημαντικές απώλειες θα έχει από τη μη μετάδοση των αγώνων της τελικής σειράς του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ ανδρών μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Ο τρίτος αγώνας επρόκειτο να μεταδοθεί σήμερα.
Στο τηλεοπτικό οπλοστάσιο της ΕΡΤ συμπεριλαμβάνονταν αυτό το καλοκαίρι το Κύπελλο Συνομοσπονδιών εθνικών ομάδων (Μουντιαλίτο), το οποίο αρχίζει το Σάββατο στη Βραζιλία με συμμετοχή κορυφαίων ποδοσφαιρικών εθνικών ομάδων όπως η Ισπανία, η Βραζιλία, η Ιταλία, η Ουρουγουάη και η Νιγηρία, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου, το οποίο διεξάγεται τον Ιούλιο στη Βαρκελώνη με τη συμμετοχή πολλών ελλήνων αθλητών αλλά και των εθνικών ομάδων πόλο ανδρών και γυναικών, η οποία μάλιστα θέλει να υπερασπιστεί τον τίτλο της, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου τον Αύγουστο στη Μόσχα με τη συμμετοχή της αφρόκρεμας του ελληνικού στίβου, και το Τσάμπιονς Λιγκ, το οποίο ξεκινά τον Αύγουστο. Στη συνέχεια τον Σεπτέμβριο ακολουθούν το Ευρωμπάσκετ με τη συμμετοχή της Εθνικής Ελλάδας και το Ευρωβόλεϊ.
Για την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των παραπάνω διοργανώσεων η ΕΡΤ έχει πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Μόνο για το Τσάμπιονς Λιγκ το κόστος της απόκτησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων έφθανε τα 30 εκατ. ευρώ. Με τη διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ το Ελληνικό Δημόσιο δεν χάνει μόνο την αξία της απόκτησης των μεγάλων αυτών διοργανώσεων αλλά είναι υποχρεωμένο να πληρώσει την προβλεπόμενη από τις συμβάσεις ποινική ρήτρα. Η πιο «ακριβή» ποινική ρήτρα είναι αυτή του Τσάμπιονς Λιγκ που υπερβαίνει τα 3 εκατ. ευρώ. Συνολικά το ποσό που θα χρειαστεί να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο αν δεν μεταδοθούν αυτές οι διοργανώσεις μπορεί να αγγίξει τα 10 εκατ. ευρώ.
Μετά τη διάλυση της ΕΡΤ τα τηλεοπτικά δικαιώματα, όπως και το σύνολο της περιουσίας της, έχουν περιέλθει στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο καλείται πλέον να λύσει τον γρίφο της μεταπώλησής τους. Στην περίπτωση όμως των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των διεθνών αθλητικών διοργανώσεων αυτό παρουσιάζεται από εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο αφού σε αυτά εμπλέκεται η EBU (Ενωση των Εθνικών Ευρωπαϊκών Τηλεοράσεων). Η EBU μπορεί να συνεργαστεί και να συνδιαλλαγεί με εθνικές τηλεοράσεις, αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει πλέον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο.
Η είδηση για την κατάργηση της ΕΡΤ προκάλεσε πανικό στην εταιρεία TEAM που διαχειρίζεται τα δικαιώματα του ακριβότερου ευρωπαϊκού αθλητικού προϊόντος, του Τσάμπιονς Λιγκ. Ανθρωποι της TEAM επικοινώνησαν με έκδηλη ανησυχία με στελέχη της ΕΡΤ με τα οποία συνεργάζονταν και εξεδήλωναν την έκπληξή τους για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Οσον αφορά το υπουργείο Οικονομικών, εδώ και δέκα ημέρες επιτροπή του είχε ήδη επισκεφθεί την ΕΡΤ και είχε παραλάβει συμβόλαια αθλητικών διοργανώσεων της προηγούμενης πενταετίας. Μάλιστα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν ήδη καλέσει παράγοντες της αγοράς των αθλητικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων και προσπάθησαν να τους «πουλήσουν συμβόλαια».
Πάντως, ανεξάρτητα από την κατάληξη της προσπάθειας να μεταπωληθούν αθλητικά τηλεοπτικά δικαιώματα, το βέβαιον είναι ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει απώλειες και από τη μη μετάδοση των αγώνων της τελικής σειράς της Α1 μπάσκετ ανδρών μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Μόνο από τον σημερινό αγώνα στο ΣΕΦ θα υπάρξουν απώλειες 180.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε στη διαφήμιση. Την ίδια ώρα οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών προσπαθούσαν να πουλήσουν αντί πινακίου φακής τον σημερινό αγώνα σε ιδιωτικό κανάλι.

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 12 Ιουνίου 2013


HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
Σίβυλλα
Helios Kiosk