Στο «δωμάτιο» της Τζόντι Φόστερ

Μια μητέρα που μόλις έχει χωρίσει μένει στο νέο διαμέρισμά της στη Νέα Υόρκη με την έφηβη κόρη της. Οταν ένα βράδυ εμφανίζονται διαρρήκτες, μητέρα και κόρη κρύβονται στο «δωμάτιο πανικού», το οποίο τις κρατά σε απόσταση ασφαλείας από τους επικίνδυνους ληστές.

Μια μητέρα που μόλις έχει χωρίσει μένει στο νέο διαμέρισμά της στη Νέα Υόρκη με την έφηβη κόρη της. Οταν ένα βράδυ εμφανίζονται διαρρήκτες, μητέρα και κόρη κρύβονται στο «δωμάτιο πανικού», το οποίο τις κρατά σε απόσταση ασφαλείας από τους επικίνδυνους ληστές. Τις βοηθούν μερικά εκατοστά ατσάλι, έχουν τρόφιμα και οξυγόνο απαραίτητα για να ζήσουν αρκετές ώρες, σύστημα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο αλλά και έναν πίνακα ελέγχου των καμερών σε όλο το σπίτι. Αυτό ήταν το στόρι του θρίλερ «Δωμάτιο πανικού» που βγήκε στις αίθουσες το 2002, με πρωταγωνίστρια την Τζόντι Φόστερ και προκάλεσε αρκετές συζητήσεις.
Το ίδιο ακριβώς δωμάτιο – εκτός από τον πίνακα με τις κάμερες – βρίσκεται πλέον και σε ελληνικό σπίτι. Ενας 60χρονος επιχειρηματίας, πατέρας δύο παιδιών, κατέβαλε περίπου 45.000 ευρώ για να κατασκευάσει προ μερικών εβδομάδων έναν όμοιο χώρο στο σπίτι του στην Εκάλη. Το πρώτο ελληνικό «δωμάτιο πανικού» έχει ειδική ενίσχυση από σουηδικό ατσάλι πάχους περίπου 10 εκατοστών για να αντέξει σε επίθεση με Καλάσνικοφ και εκρηκτικά και διαθέτει φιάλες οξυγόνου ώστε τα θύματα της ληστρικής επίθεσης να αντέξουν μέσα σε αυτό τουλάχιστον 12 ώρες ενώ πιθανόν να πολιορκούνται από ενόπλους.
Το καταφύγιο ασφαλείας έχει ειδική τηλεφωνική συσκευή με υπερενισχυμένα καλώδια για την επικοινωνία με την Αστυνομία και τον έξω κόσμο. Και αυτό διότι λόγω της θωράκισής του δεν υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας με κινητά τηλέφωνα λόγω έλλειψης σήματος. Οι κάτοικοι του σπιτιού ακολουθούν ειδικές οδηγίες για να καταφεύγουν στον χώρο υπερασφαλείας και να κλειδώνονται σε αυτόν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Η έξαρση της εγκληματικότητας οδηγεί ιδιώτες – με τα ανάλογα βαλάντια φυσικά – σε εντυπωσιακές λύσεις προστασίας τους και θωράκισης της περιουσίας τους. Αυτό το καμουφλαρισμένο «δωμάτιο πανικού» κατασκευάστηκε με τον φόβο της εισβολής επικίνδυνων κακοποιών καθώς ο επιχειρηματίας ήταν εξαιρετικά ανήσυχος από οργανωμένες ληστείες σε σπίτια της περιοχής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., το 2012 σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα 1.191 ληστρικές εισβολές σε σπίτια έναντι 912 το 2011. Στην περιοχή της Αττικής συγκεκριμένα το 2012 καταγράφηκαν 794 ληστρικές επιδρομές σε κατοικίες ενώ το 2011 είχαν σημειωθεί 605. Εκατοντάδες είναι οι περιπτώσεις στις οποίες μέλη οικογενειών πέφτουν για λίγες ώρες όμηροι κακοποιών που στοχεύουν σε χρήματα και τιμαλφή σε διάφορες περιοχές, από το Ηράκλειο ως το Περιστέρι και από τη Γλυφάδα ως την Πεύκη, την Κηφισιά και την Εκάλη. Το χειρότερο ίσως είναι ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. περίπου 20% των 160-180 δολοφονιών που καταγράφονται ετησίως στη χώρα αποδίδονται στη δράση ληστών που επιτίθενται σε ανυποψίαστους πολίτες κυρίως μέσα στα σπίτια τους.
Οπως αναφέρει ο κ. Γ. Γλέντος που ανέλαβε την εγκατάσταση στην Εκάλη, «τα θωρακισμένα αυτά οικήματα μοιάζουν σχεδόν ίδια με αυτά της αμερικανικής ταινίας. Τοποθετήσαμε ένα υπερενισχυμένο κουβούκλιο διαστάσεων περίπου οκτώ τετραγωνικών μέτρων στο υπόγειο της κατοικίας αλλά με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση της τετραμελούς οικογένειας από τα δωμάτια και τους κυρίως χώρους σε περίπτωση εισβολής ληστών. Επειτα επενδύσαμε αυτό το κουβούκλιο με κανονικά οικοδομικά υλικά . Οποιος το δει, νομίζει ότι είναι μια εργαλειοθήκη σε τοίχο. Ο,τι και να πράξουν ή να σκαρφιστούν οι κακοποιοί δεν μπορούν να εισέλθουν σε αυτόν τον χώρο και να πειράξουν οποιονδήποτε».

Το υπερασφαλές αυτό καταφύγιο εκτός από τους ενισχυμένους με ατσάλι τοίχους που αντέχουν ακόμη και σε σφαίρες στρατιωτικών πολυβόλων ή σε βομβιστικές επιθέσεις με ζελατοδυναμίτιδα, έχει και σειρά άλλων συσκευών για την υποβοήθηση όσων δέχονται επίθεση. Διαθέτει συστήματα ανεμπόδιστης επικοινωνίας, πυροσβεστήρες, μικρό ψυγείο με νερό και τροφή μακράς διάρκειας, φαρμακείο, μηχανισμό έκτακτης εκκένωσης και χημική τουαλέτα που απομονώνεται από τον υπόλοιπο χώρο με παραβάν. Το «δωμάτιο πανικού» έχει ακόμη ένα ειδικό, «αφανές» σύστημα τροφοδοσίας με αέρα ενώ οι φιάλες οξυγόνου χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις αναθυμιάσεων. Επιπλέον σε αυτό τον χώρο μπορεί να εγκατασταθεί και χρηματοκιβώτιο.
Τυπικά ο χρόνος παραμονής των μελών μιας οικογένειας στον ειδικό χώρο ασφαλείας υπολογίζεται σε τουλάχιστον 10-12 ώρες. Ομως είναι προφανές ότι η πολιορκία των κακοποιών και η απομόνωση των κατοίκων του, αν ειδοποιηθεί σύντομα η ΕΛ.ΑΣ., δεν θα διαρκέσει πάνω από μία ώρα.
Τα «δωμάτια πανικού» τοποθετούνται τα τελευταία χρόνια σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, κυρίως στις ΗΠΑ, στη Νότια Αμερική αλλά και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Σε πολλές περιπτώσεις πάντως έχουν τη μορφή απλού καταφυγίου από θεομηνίες ή σεισμούς και δεν έχουν ειδική θωράκιση για τις επιδρομές κακοποιών.

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 12 Ιουνίου 2013


HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk