Προθεσμία μέχρι τις 10 Αυγούστου και …αντίγραφο της λίστας Λαγκάρντ, ζητεί ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου

Προθεσμία μέχρι τις 10 Αυγούστου για να καταθέσει (έγγραφες εξηγήσεις) στην προανακριτική επιτροπή και …αντίγραφο της λίστας Λαγκάρντ, ζητεί ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δια του συνηγόρου του με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της επιτροπής κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη. Επικαλούμενος τον τεράστιο όγκο της δικογραφίας που τον αφορά με τα πρακτικά των συνεδριάσεων, τα έγραφα κλπ. που έχουν κατατεθεί και ανέρχονται σε 19.400 σελίδες (!), ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Παπακωνσταντίνου, κ. Π. Βασιλακόπουλος, επισημαίνει ότι «σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις σε οποιοδήποτε στάδιο μιας ποινικής διαδικασίας, στον ύποπτο κατά του οποίου στρέφεται η έρευνα ή στον κατηγορούμενο, οφείλει να χορηγείται εύλογη προθεσμία προκειμένου να ετοιμάσει την υπεράσπισή του». Μάλιστα αναφέρεται ότι «το κατά πόσον μια προθεσμία είναι εύλογη ή όχι, δεν μπορεί να επαφίεται σε αυθαίρετες διακριτικές ευχέρειες οποιουδήποτε, αλλά κρίνεται με αντικειμενικά και μόνον κριτήρια, ξένα προς οποιαδήποτε διαφαινόμενη ή μη διεκπεραιωτική και μόνον νοοτροπία».

Έτσι, διαμαρτύρεται για την επταήμερη (7) προθεσμία που έχει δοθεί στον πρώην υπουργό Οικονομικών ώστε να μελετήσει το υλικό της δικογραφίας, λέγοντας ότι η προθεσμία αυτή «αυταποδείκτως στερείται σοβαρότητος», ενώ επίσης θεωρεί την χορήγηση προθεσμίας ελάσσονος των 2 τουλάχιστον μηνών «αποτελεί χορήγηση οπωσδήποτε μη ευλόγου προθεσμίας». «Αρκεί προς τούτο να αναλογισθεί κανείς ότι η ανάγνωση, επεξεργασία, συναγωγή συμπερασμάτων και σχολιασμός ακόμη και 100 σελίδων ημερησίως απαιτεί διάστημα 194 ημερών, ήτοι χρονικό διάστημα μείζον των 6 μηνών».

Μάλιστα προειδοποιεί να «μη διανοηθεί κανείς να ισχυρισθεί ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν είναι διωκόμενος ή ότι δεν είναι εισέτι διωκόμενος, αφού για να πεισθεί κανείς περί του αντιθέτου αρκεί να αναγνώσει τον επίσημο τίτλο που φέρει η επιτροπή ως κοινοβουλευτική επιτροπή διενεργούσα προκαταρκτικήν εξέτασιν ΄΄κατά του πρώην υπουργού κ. Γ. Παπακωνσταντίνου΄΄».

Έτσι, ζητεί να παραταθεί η προθεσμία «παροχής έγγραφων εξηγήσεων» εκ μέρους του τελευταίου μέχρι 10.8.2013, ενώ ζητεί ακόμα να του χορηγηθεί αντίγραφο της λίστας Λαγκάρντ, τόσον εκείνης που παραδόθηκε εκ μέρους του κ. Ευ. Βενιζέλου «ως έχει άνευ ουδεμίας μεταβολής, μετονομασίας κλπ.», όσο και εκείνης που διαβιβάστηκε μεταγενέστερα από την Γαλλία κατόπιν αιτήματος του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα. Όπως αναφέρεται, στο αντίγραφο CD που του έχει ήδη παραδοθεί δεν περιέχονται τα πρωτογενή στοιχεία της διενεργηθείσας πραγματογνωμοσύνης επί του ψηφιακού υλικού, αλλά μια ειδική εφαρμογή μέσω της οποίας είναι αδύνατον πρακτικά να γίνει επεξεργασία των αρχείων που περιλαμβάνει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk