Στην Ελλάδα ο ελληνικός κινηματογράφος είναι διαλυμένος, αλλά όπως έχουμε κατά καιρούς επισημάνει, το ίδιο δεν φαίνεται να ισχύει στον διεθνή κινηματογραφικό χώρο και κυρίως τα Φεστιβάλ της Ευρώπης που έχουν στραμμένη την ματιά τους προς την χώρα μας. Πιο πρόσφατο παράδειγμα το φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι στην Τσεχία που όπως έχει ήδη γραφεί, φιλοξενεί εφέτος εντός επίσημου διαγωνιστικού τμήματος την τελευταία ταινία της Πέννυς Παναγιωτοπούλου «September».
Το «Septmeber» δεν θα είναι η μόνη ελληνική παρουσία στο φεστιβάλ όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη το πρωί από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Στην κατηγορία Another view (Αλλη όψη), όπου παρουσιάζονται ταινίες με ασυνήθιστη καλλιτεχνική προσέγγιση, θα προβληθεί η ταινία «Χαρά» του Ηλία Γιαννακάκη σε σενάριο και παραγωγή του ιδίου. Με κυρίαρχο «όπλο» της την ερμηνεία της Αμαλίας Μουτούση, η ταινία αναφέρεται σε μια γυναίκας η οποία αποφασίζει να ανατρέψει κάθε δεδομένο στην ζωή της παίρνοντας από ένα μαιευτήριο ένα μωρό που δεν είναι δικό της. Για την προστασία του θα φτάσει στα άκρα.
Μια άλλη κατηγορία του φεστιβάλ είναι το Imagina που περιλαμβάνει ταινίες με ασυνήθιστη προσέγγιση στην αφήγηση και στο στυλ, καθώς και στην κινηματογραφική γλώσσα, θα προβληθεί το η διάρκειας 35′ ταινία της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη «Τhe Capsule» σε σενάριο της ίδιας και της Πολωνικής καταγωγής καλλιτέχνιδας Αλεξάνδρας Βαλιζέφσκα. Η παραγωγή είναι της Haos Film, του και του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και ας σημειωθεί επίσης ότι η ταινία είχε κάνει την παγκόσμια πρώτη της στο περσινό φεστιβάλ του Λοκάρνο. Το τρέιλερ της ταινίας παρουσιάζουμε εδώ.
Σε άλλο φεστιβάλ, εκείνο του Βερολίνου, έκανε την πρεμιέρα της και η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Ελίνας Ψύκου «Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά», η οποία όμως είχε αποσπάσει πέρσι το πρώτο βραβείο στο τμήμα Works in Progress στο Κάρλοβι Βάρι. Η προβολή της στο εφετινό φεστιβάλ εντάσσεται στο ειδικό πρόγραμμα των 10 καλύτερων ευρωπαϊκών ταινιών που επέλεξαν οι κριτικοί του περιοδικού Variety. Είναι μια παραγωγή των Γιώργου Καρναβά, Guanaco και σε συμπαραγωγή ΕΡΤ ΑΕ, Stefi Α.Ε., 2/35 και Barranov studios, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Η εφετινή 48η διοργάνωση του Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου