Εκθεση για το χώρο και το οικείο από τους απόφοιτους της ΑΣΚΤ

«Το να είσαι έξω από το σπίτι σου, κι ωστόσο να αισθάνεσαι παντού στο σπίτι σου, το να βλέπεις παντού τον κόσμο, να είσαι στο κέντρο του κόσμου και να μένεις κρυμμένος από τον κόσμο, αυτές είναι μερικές από τις μικρότερες ηδονές αυτών των ανεξάρτητων, παθιασμένων, αμερόληπτων πνευμάτων, που η γλώσσα μόνο αδέξια μπορεί να τα ορίσει» Σαρλ Μποντλέρ, Ο ζωγράφος της μοντέρνας ζωής, Αθήνα: Ερατώ, 1994
Ο θεατής καλείται να επαναδιαπραγματευθεί τη σχέση του με την πόλη και να επαναπροσδιορίσει την ταυτότη-τά του μέσα σε αυτήν στα πλαίσια της αναπόφευκτης συνύπαρξης. Αυτή είναι η πρόκληση μιας έκθεσης όπως η τέταρτη (στο πλαίσιο των ομαδικών εκθέσεων σύγχρονης τέχνης «Διάλογοι») που πραγματοποιείται στο Κέντρο Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Πρώην Αποθήκες Καμπά με τη συμμετοχή καλλιτεχνών – αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Με τίτλο «Διαλογος # 4: Ο χώρος και το οικείο», η έκθεση δια-πραγματεύεται τα ζητήματα του χώρου και του οικείου. Θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013 στις 20:00 και θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 13 Ιουλίου 2013. Η επιμέλεια είναι του Νίκου Αρβανίτη και η διοργάνωση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Αθλητισμού Πολιτισμού Περιβάλλοντος δήμου Παλλήνης σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Ποιες είναι οι οπτικές, μέσα από τις οποίες οι καλλιτέχνες σχολιάζουν τη σχέση του ανθρώπου με το χώρο; Η περιπλάνηση, η επανάληψη, η αίσθηση του ανοίκειου, η ανατροπή της ορθολογικότητας, η αντιπαραβολή φύσης και αστικού τοπίου, προσωπικού και οικουμενικού, η παρέμβαση, η χρήση του «ρομαντικού», η τάση για πρόκληση, ανατροπή και υπονόμευση του status quo, η εγκατάλειψη και η φθορά. Οι καλλιτέχνες διαπραγματεύονται το θέμα του χώρου και του οικείου, χρησιμοποιώντας με διάφορους τρόπους την έννοια της διαμεσο-λάβησης. Η υπερπληροφόρηση, η τεχνολογία, το διαδίκτυο παρεμβαίνουν στις καθημερινές εμπειρίες και πρακτικές και προεκτείνονται και στην ίδια την τέχνη.
Ο κάθε δημιουργός συνδιαλέγεται με ζητήματα επίκαι-ρα, όσο και διαχρονικά, μέσα από μια προσωπική ματιά, κοινωνώντας μηνύματα καθολικής σημασίας, μηνύματα τα οποία μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για προβλη-ματισμό.
Οι συμμετέχοντες απόφοιτοι του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών είναι οι: Μανώλης Δασκαλάκης-Λεμός, Κρήνη Δημοπούλου, Νικολέττα Κανέλλου, Χρίστος Μιχαηλίδης. Οι συμμετέχοντες φοιτητές του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης είναι οι: Σταυρούλα Δαργωνάκη, Άλκηστις Κοντοπούλου, Ελένη Μπατσούλα και Σοφία Χρυσαφοπούλου.
Σκοπός του προγράμματος είναι, όπως αναφέρουν οι εμπνευστές του, να φέρει σε επαφή τους δημότες με την σύγχρονη εικαστική σκέψη και δημιουργία και να ανοίξει νέους διαύλους επικοινωνίας και συνδιάλεξης στον τόπο μας με τον ιδιαίτερο τρόπο που μόνο η τέχνη μπορεί. Το εκθεσιακό πρόγραμμα πλαισιώνεται με παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα ξενάγησης για παιδιά.
Κ.Ε.Ε.Τ ΠΡΩΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΚΑΜΠΑ , Λεονταρίου 108, Κάντζα (πλησίον Μετρό Κάντζα)
Τηλ.: 210 6619937
Εγκαίνια: Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013, 20:00
Live Music Act: GDaddie (feat. Γεωργία Καρύδη) hiphop/funk electronica
Διάρκεια έκθεσης: έως και Σάββατο 13 Ιουλίου 2013
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη και Παρασκευή 17:30 – 20:30, Σάββατο 11:00 – 13:00
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός