Δεν κινδυνεύει η διοίκηση της ΕΠΟ, υποστηρίζει ο Γιώργος Σαρρής

Την πεποίθηση ότι η διοίκηση της ΕΠΟ δεν κινδυνεύει από την προσφυγή των Ενώσεων Ηρακλείου και Κιλκίς στα πολιτικά δικαστήρια εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Γιώργος Σαρρής σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε την Τετάρτη.

Την πεποίθηση ότι η διοίκηση της ΕΠΟ δεν κινδυνεύει από την προσφυγή των Ενώσεων Ηρακλείου και Κιλκίς στα πολιτικά δικαστήρια εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Σαρρής σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε την Τετάρτη 12 Ιουνίου.

«Δεν φοβόμαστε και δεν κινδυνεύει η διοίκηση της ΕΠΟ. Η προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια ήταν το τελικό χτύπημα από τις δύο Ενώσεις μιας διαδικασίας που ξεκίνησε από τον Αύγουστο με τις καταγγελίες του Σάββα και τους… στημένους πίνακες διαιτησίας γιατί έτσι πίστευαν πως θα ρίξουν τη νόμιμη διοίκηση της ΕΠΟ. Θα γίνει ό,τι προβλέπεται και η απόφαση θα παρθεί από την Γενική Συνέλευση» είπε αρχικά ο πρόεδρος της ΕΠΟ.

Στο ερώτημα αν κινδυνεύουν οι ομάδες των δύο Ενώσεων (και ειδικά ο ΟΦΗ και ο Εργοτέλης, ανέφερε: «Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Δεν φταίνε σε τίποτα ποδοσφαιριστές και ομάδες. Θα το δούμε όταν έρθει η ώρα».

Σχετικά με τη διαιτησία στον τελικό του Κυπέλλου, σημείωσε πως δεν έχει μείνει ικανοποιημένος.

Στη συνέχεια, ο Σαρρής, μαζί με τον νομικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας, Θόδωρο Κουρίδη, απάντησαν και στα έξι σημεία της προσφυγής των ΕΠΣ Ηρακλείου και Κιλκίς, καταλήγοντας πως είναι αβάσιμες οι κατηγορίες.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης Τύπου:

«Η χρονιά ήταν πλούσια σε γεγονότα χρονιά. Υπήρχαν και εξελίξεις κομβικής σημασίας για επόμενη ημέρα. Τα πρωταθλήματα ήταν ανταγωνιστικά και αυτό το παραδέχονται όλοι. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν υπήρχαν και λάθος επιλογές. Θεωρούμε ότι το πρόσημο ήταν θετικό.

» Παρά τα όσα ισχυρίζονται κάποιοι ότι τα πράγματα δεν είναι καλά και ότι το ποδόσφαιρο φταίει για όλα τα δεινά. Όλοι αυτοί το τελευταίο διάστημα συνεπικουρούνται από κάποιες μικρές ομάδες των ηττημένων των εκλογών που τους βοηθάνε να παράγουν το επιζήμιο έργο για το ποδόσφαιρο.

» Στους οκτώ μήνες διοίκησης συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε πολεμικές συνθήκες που καταλήγουν σε δικαστήρια, μηνύσεις που αποπροσανατολίζουν, βάζουν φραγμούς σε αυτό που εμείς ονειρευόμαστε, να βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο να αναπτυχθεί.

» Η διοίκηση απάντησε και θα απαντήσεις σε όλες τις προκλήσεις με γνώμονα υπεράσπιση καταστατικού και κανονισμών. Αυτό έκανε και θα κάνει. Πήραμε πρωτοβουλίες γιατί μόνο έτσι πιστεύουμε ότι θα προχωρήσουμε».

Για δύο Ενώσεις που έκαναν προσφυγή και το τι μέλλει γενέσθαι:

«Η Ομοσπονδία δεν μπορεί να πάρει θέση. Το Δ.Σ. δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Υπάρχουν συγκεκριμένες ποινές. Όταν θα έρθει η ώρα, θα το συζητήσουμε. Δεν θα βγούμε και να πούμε τι θα γίνει, σαν να προαποφασίζουμε.

» Είναι σοβαρό θέμα θα το αντιμετωπίσει η Ομοσπονδία βάσει καταστατικού και κανονισμών. Δεν χρειάζεται να πάρουμε αποφάσεις εν θερμώ. Δεν είναι θέμα Δ.Σ. Το 2007 είχε αποβληθεί η Ένωση με απόφαση εκτελεστικής γραμματείας. Ήταν παράνομο αυτό.

» Το 2005 μετά από έγγραφο Γκαγκάτση η FIFA έστειλε ακριβώς το ίδιο χαρτί με αυτό που έστειλε τώρα.

» Το 2007 όταν 13 Ενώσεις είχαν προσφύγει σε πολιτικά δικαστήρια για καταστατικό, η ΕΠΟ με Γκαγκάτση και Χατζηαποστόλου απέβαλλε την Πέλλα που επέμεινε με απόφαση εκτελεστικής γραμματείας. Μπορούν να προσφύγουν διαιτητικό ή σε Γ.Σ. Δεν έχουν δικαίωμα να προσφεύγουν σε πολιτικά δικαστήρια».

Για το αν έχει κακές σχέσεις με τον Σάντος:

«Να σας πως κάτι με τον Μπέο που είδαν στο γραφείο μου. Την ώρα που πέρασε ο Βελλής από την πειθαρχική, εγώ έπινα καφέ στην Λιθουανία με την Εθνική ομάδα. Δεν μπορούσα να είμαι στο γραφείο μου με τον Μπέο.

» Όσο αληθές είναι αυτό, είναι και το ότι έχω κακές σχέσεις με τον Σάντος. Ο Σάντος έχει μια πρόταση από την ΕΠΟ και ευθαρσώς μας είπε ότι θα μας απαντήσει τον Αύγουστο. Χωρίς καμία υπεκφυγή. Οι σχέσεις μας είναι άριστες. Ρωτήστε τον ίδιο για τις σχέσεις μας».

Για τον Άρη και το άρθρο 99:

«Για θέματα που άπτονται του ποδοσφαίρου αρμόδια είναι τα όργανα της ΕΠΟ. Η απόφαση του 99 για τον Άρη δεν αφορά ποδοσφαιριστές. Οι επιτροπές έδωσαν αναβολή. Δεν υπήρχε καθόλου προστασία του Άρη από τις επιτροπές».

Για το αν υπάρχουν ευθύνες και τιμωρίες για όσους μπαίνουν στα αποδυτήρια των διαιτητών με αφορμή τον τελικό του Κυπέλλου:

«Ήδη έχει επιληφθεί η ΚΕΔ. Έχουν επιβληθεί οι πρέπουσες κυρώσεις στους υπευθύνους. Όπως ξέρετε όμως, αυτές δεν ανακοινώνονται».

Για την διαιτησία:

«Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να πει ότι έμεινε ικανοποιημένος από αυτό που είδε εκείνη τη βραδιά. Είχαμε μία άσχημη διαιτησία και έτυχε να είναι στον τελικό.

» Θα ληφθούν μέτρα. Πρέπει να βελτιωθεί η Ελληνική διαιτησία. Σαφέστατα και πρέπει. Η διαιτησία στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ όμως, ήταν καλή;».

Για την αναδιάρθρωση της Γ’ και Δ’ Εθνικής:

«Υλοποιούμε συγκεκριμένες αποφάσεις προηγουμένων ετών. Αυτή η αναδιάρθρωση ξεκίνησε το Απρίλιο του 2011 επί ημερών Πιλάβιου. Τότε υπήρχε εισήγηση και εγκρίθηκε αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Η διαδικασία επιβλήθηκε από ψήφιση νόμου με το οποίο το νομικό καθεστώς ομάδων Γ’ Εθνική από επαγγελματικό τροποποιήθηκε σε ερασιτεχνικό.

» Η εξέλιξη αυτή κανείς δεν είπε ότι θα κάνει κακό στο ποδόσφαιρο. Είμαστε από τις χώρες που έχουμε περισσότερες επαγγελματικές ομάδες αναλογικά με τον πληθυσμό και είναι επιτυχία που τόσο γρήγορα υλοποίησε αυτή η διοίκηση ένα σχέδιο που όλοι ήθελαν αλλά κανείς δεν ήθελε να το κάνει. Εμείς τολμήσαμε και το κάναμε».

Για το ποδοσφαιρικό μνημόνιο:

«Είναι μια μεγάλη επιτυχία που πέτυχε το ποδόσφαιρο. Είναι μία νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και δεν είναι τροποποίηση κανονισμού όπως εσκεμμένα κάποιοι λένε.

» Ωφέλησε επαγγελματικές ομάδες να επιβιώσουν αλλά και παίκτες αφού ξέρετε ποια θα ήταν τα αποτελέσματα αν ομάδες κατέληγαν σε πτώχευση. Η προηγούμενη σύμβαση ήταν τον Απρίλιο του 2008.

» Εμείς δείξαμε το μνημόνιο αυτό στην UEFA η οποία μας είπε πως θα είναι κάτι σαν το πλάνο της για χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση».

Για την κάρτα υγείας:

«Κατέληξε στον μεγαλύτερο βραχνά της ΕΠΟ με μηδενική εφαρμογή και με ένα προκλητικά απίστευτο κόστος που προκαλεί και την κοινή γνώμη».

Για τις αδειοδοτήσεις:

«Το 2013 είναι η καλύτερη χρονιά σε ό,τι αφορά τον θεσμό σε όλα τα επίπεδα. Οι αποφάσεις είναι ανεξάρτητων επιτροπών και οι φωνές ήταν ελάχιστες.

» Στόχος μας είναι να επεκταθεί και στη Β’ Εθνική γιατί μόνο έτσι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα μπορούν να έρθουν επενδυτές.

» Το τμήμα της ΕΠΟ λειτουργεί υποδειγματικά. Το τμήμα αδειοδότησης δεν αποφασίζει. Εισηγείται βάσει του γράμματος του νόμου και τις αποφάσεις παίρνουν ανεξάρτητες επιτροπές που πιθανόν να εξετάζουν και με άλλα κριτήρια».

Για της διαγραφή της Ένωσης του μπιτς σόκερ:

«Η διοίκηση αποκατέστησε πλήρως τη νομιμότητα. Με συντριπτική πλειοψηφία αντιμετώπισε τα προβλήματα που υπήρχαν. Αυτό έπρεπε να γίνει και έγινε».

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Θεόδωρος Κουρίδης, ο οποίος χειρίζεται τις νομικές υποθέσεις της ΕΠΟ, κάνοντας ειδική αναφορά σε όλα όσα καταλογίζουν στην διοίκηση οι δύο ΕΠΣ (Ηρακλείου και Κιλκίς)

Για την πρόσληψη συγγενικού προσώπου του προέδρου:

«Δεν υπάρχει κανένα κώλυμα για πρόσληψη στις Ομοσπονδίες, μόνο για Ενώσεις και Σωματεία. Ακολουθήσαμε το νόμο και μάλιστα ως ΕΠΟ μεγαλώσαμε το όριο σε από δεύτερο σε τέταρτο βαθμό συγγένειας. Πουθενά όμως, δεν αναφέρει περί Ομοσπονδίας. Γι’ αυτό και η εισήγηση του συμβουλίου ήταν θετική».

Για συγχώνευση Γ’ και Δ’ Εθνικής είπε:

«Δεν υπήρξε τροποποίηση. Πριν από δύο χρόνια, επί Πιλάβιου, Σαρρής και Παπακωνσταντίνου εκπόνησαν σχέδιο για σταδιακή μείωση ομάδων στη Δ’ Εθνική. Το σχέδιο εγκρίθηκε ομόφωνα.

Το 2013 όταν με το νόμο καταργήθηκε η Γ’ κατηγορία ως επαγγελματική, ο νόμος ασχολήθηκε να ορίζει που μπορεί να ανοίξει μία ΑΕ ή όχι. Τον Φεβρουάριο του 2013 εγκρίθηκε σχέδιο για ενοποίηση που θα εγκριθεί την Κυριακή. Είναι ένα προ τριετίας σχέδιο που άρχισε να υλοποιείται προ διετίας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός