Κουβέλης – Βενιζέλος: Ζητούν επικαιροποίηση κυβερνητικού προγράμματος σε σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό

Πολιτικές εξελίξεις εκτιμάται ότι μπορεί να επιφέρει το κλείσιμο της ΕΡΤ. Η στάση του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και τώρα τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη στάση και τους χειρισμούς του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τηνοποία ζητεί μετ΄ επιτάσεως το ΠαΣοΚ.

Την καυτή πατάτα της διατήρησης της κυβερνητικής συνοχής πέταξαν οι κ.κ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης στον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά με τις δηλώσεις που έκαναν έπειτα από τη συνάντηση τους στη Βουλή. Οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ ζήτησαν να συγκλιθεί άμεσα η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός και διαφορετική λειτουργία της κυβέρνησης.

Είναι προφανές ότι οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης επιχειρούν να μεταθέσουν εξ ολοκλήρου στον κ. Σαμαρά την ευθύνη για μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Επιπλέον όμως ζήτησαν και οι δύο από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΡΤ με ανοιχτή τη δημόσια τηλεόραση. Το αν θα ανοίξει ή όχι σύντομα η ΕΡΤ θα αποτελέσει είτε το πεδίο του συμβιβασμού για τους κυβερνητικούς εταίρους είτε τη θρυαλίδα που θα προκαλέσει την κατάρρευση της κυβέρνησης.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις των προέδρων του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ κυβερνητικές πηγές σχολίασαν: «Οι κκ Βενιζέλος και Κουβέλης συμπεριφέρονται λες και δεν έγινε συνάντηση αρχηγών την Κυριακή!»

Διαβάστε τη δήλωση Βενιζέλου

Διαβάστε τη δήλωση Κουβέλη

Συνεχείς διαβουλεύσεις

Από το πρωί υπήρχαν συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες στελεχών του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ (Α. Παπαδόπουλος, Θ. Μαργαρίτης, Δ. Χατζησωκράτης, Ι. Μανιάτης, Φώφη Γεννηματά, Χρ. Πρωτόπαππας). Επιπλέον βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να καταθέσουν κοινή πρόταση νόμου για την επίσπευση της ψηφοφορίας της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου γι την ΕΡΤ και αμέσως από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας διατυπώθηκε η απειλή της κατάθεσης πρότασης εμπιστοσύνης.

Σε αυτήν την περίπτωση δύο ενδεχόμενα εξετάζονται από τα επιτελεία των δύο κομμάτων. Το πρώτο είναι να δοθεί ψήφος ανοχής και να σχηματιστεί μονοκομματική κυβέρνηση από την Νέα Δημοκρατία και το δεύτερο είναι να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ σχολιαζόταν ότι οτιδήποτε γίνει από εδώ και πέρα θα είναι ευθύνη του Σαμαρά και της Ν.Δ. που εκβιάζουν το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Επίσης ενδιαφέρον είχε και η συνάντηση του κ. Κουβέλη με τον κ. Ν. Μπίστη, ο οποίος είναι υπέρμαχος της ενοποίησης της κεντροαριστεράς, το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά από τρεις μήνες που είχαν να επικοινωνήσουν.

Ο κ. Βενιζέλος είχε θέσει ευθέως ζήτημα λειτουργίας της κυβέρνησης. Το ίδιο έπραξε και η ΔΗΜΑΡ τόσο με τις επίσημες ανακοινώσεις της όσο καιμε δηλώσεις στελεχών της.

Από το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους κκ Παντελή Καψή, Ηλία Μόσιαλο και Νίκο Αλιβιζάτο.

Σε αυτό το σημείο, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση συνεργασίας δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει με τους όρους που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, και ότι θα χρειαστεί να αναζητηθούν νέες ισορροπίες στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης. Διαφορετικά ούτε η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αποτελεί πλέον ένα μακρινό σενάριο αλλά ούτε και το ενδεχόμενο να υπάρξει μια άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή μπορεί να αποκλειστεί.

Η διαφωνία των κ.κ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη με το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι ρητή και κατηγορηματική. Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ζητούν να εξυγιανθεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση, αλλά να παραμένει ανοιχτή και να καταργηθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κατέστησε σαφές ότι είχε ριζικά αντίθετη άποψη από τον κ. Σαμαρά για την ΕΡΤ και για αυτόν το λόγο η πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν έχει τις υπογραφές των υπουργών του ΠαΣοΚ. Βεβαίως δεν την έχουν υπογράψει ούτε οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

Στις ανακοινώσεις του το ΠαΣοΚ τάσσεται υπέρ των «γενναίων μεταρρυθμίσεων» στο κράτος, στη δημόσια διοίκηση, στις ΔΕΚΟ και στην ΕΡΤ.

Πετάει όμως το μπαλάκι των ευθυνών για τη συνοχή της κυβέρνησης ευθέως στο Μέγαρο Μαξίμου, από το οποίο είχαν εκπορευτεί τις προηγούμενες ημέρες σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Δεν θέσαμε ούτε θέτουμε ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας. Υπάρχει άραγε κάποιος που το θέτει;», τίθεται το ερώτημα σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠαΣοΚ.

Στις ανακοινώσεις του κόμματος αναφέρεται ότι τίθεται προφανές ζήτημα προγραμματικής συμφωνίας και κανόνων λειτουργίας της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και ότι μια κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας δεν μπορεί να λειτουργεί με μονομερείς ενέργειες και τετελεσμένα. Καταγγέλλεται ότι παρότι είχε συμφωνηθεί μεταξύ των τριών αρχηγών ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για τη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση αυτό δεν εφαρμόστηκε αλλά επιλέχτηκαν λύσεις που οδηγούν σε αδιέξοδο, υπό την πίεση της τρόικας. Επιπλέον δεν λείπει το «καρφί» προς τους κ.κ. Αντ. Σαμαρά και Ι. Στουρνάρα. «Τέτοιες πιέσεις ζήσαμε και στο παρελθόν αλλά βρήκαμε λύσεις. Η χώρα πρέπει να είναι διεθνώς αξιόπιστη αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με τρόπο δίκαιο, διαφανή αξιοκρατικό και αποτελεσματικό», σημειώνεται.

Σε μια τρίτη ανακοίνωση, ο κ. Βενιζέλος μοιάζει να οριοθετεί τον συμβιβασμό που είναι πρόθυμος να κάνει προειδοποιώντας ότι «θα κάνει τεράστιο πολιτικό λάθος όποιος υποτιμήσει αυτά που λέμε».

Στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ ενισχύονται οι φωνές που ζητούν διακριτό στίγμα από τη ΝΔ. Ενδεικτική είναι η δήλωση του κ. Κ. Σκανδαλίδη ο οποίος ζήτησε από τον κ. Σαμαρά αν δεν μπορεί να λειτουργήσει ως πρωθυπουργός της τρικομματικής κυβέρνησης να παραδώσει την εντολή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Με ιδιαιτέρως σκληρή γλώσσα μίλησε για το κλείσιμο της ΕΡΤ και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος στηλίτευσε σε ανακοίνωση του την υπονομευτική στάση της ΝΔ σε κάθε προσπάθεια εξυγίανσης της ΕΡΤ
που έκανε η κυβέρνηση του. «Αντί να ζητούν συγνώμη για την υποκριτική τους στάση μιλούν χωρίς αιδώ για βούληση και τόλμη. Και φτάνουν στο σημείο να σπιλώνουν αδιακρίτως συνειδήσεις και την αξιοπρέπεια εργαζομένων. Τότε δεν θέλησαν να συμβάλλουν στην προσπάθεια, σήμερα οδηγούν την ΕΡΤ σε κλείσιμο», τονίζει. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζει τους χειρισμούς της κυβέρνησης «σχεδιασμούς παρασκηνίου με στόχους μικροπολιτικούς και βεβαίως με ενέργειες που επιφέρουν πλήγμα στη Δημοκρατία».

Καταδικαστικές ανακοινώσεις για το κλείσιμο της ΕΡΤ εξέδωσαν επίσης από την πλευρά του ΠαΣοΚ οι κ.κ Π. Οικονόμου, Γ. Παναγιωτακόπουλος και η κυρία Τόνια Αντωνίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk