Μωραίνει ο Κύριος…

Μωραίνει ο Κύριος… | tovima.gr

Αλλο να το φαντάζεσαι και άλλο να το βλέπεις…

Αλλο να το φαντάζεσαι και άλλο να το βλέπεις: όταν το σήμα της ΕΡΤ έπεσε οριστικά στις 23.15 το βράδυ της Τρίτης στο συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το ραδιομέγαρο στην Αγία Παρασκευή έπεσε σιωπή.

Παρά τον κόσμο που υπήρχε, μεσολάβησε παγωμένη σιωπή και στη συνέχεια φωνές απόγνωσης μέσα στους διαδρόμους, στα γραφεία των διευθυντών και στην περίφημη αίθουσα σύνταξης. Ένα πλήθος εργαζομένων που έμαθαν τηλεόραση ή ραδιόφωνο σε αυτό το κτίριο, που δούλεψαν και απλά έζησαν, πλημμύρισε το κτίριο της ΕΡΤ – και αυτό δείγμα κακοδιαχείρισης από τους διαχειριστές που το έκτισαν, αφού οι τουαλέτες είναι στην μπροστινή του πλευρά και τα περισσότερα γραφεία πίσω!

Παλιοί εργαζόμενοι έπεφταν ο ένας στην αγκαλιά του άλλου «δεν μπορούσα να μην έρθω, εδώ μεγάλωσα» έλεγαν οι περισσότεροι που συγκεντρώθηκαν, ενώθηκαν με το πλήθος έξω, που πιθανότατα ήταν επί χρόνια υπέρ της εξυγίανσης αλλά δεν μπόρεσε να αντέξει το «μαύρο» στο σήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης η οποία εκδικήθηκε χτες και τα μηχανάκια της AGB, που επί χρόνια δεν την «έπαιζαν» ως παρωχημένη, δυσκίνητη, αλλά με υψηλό μήνυμα πολιτισμού αρκετές φορές!

Ήταν όλοι οι παλιοί εργαζόμενοι εκεί. Απόντες εκείνοι που, κυρίως, την οδήγησαν εδώ που βρίσκεται. Οι παλιοί υπουργοί Τύπου οι οποίοι (πλην του Γ. Ρουμπάτη) έλειπαν όλοι, όχι λόγω τύψεων φοβάμαι, αλλά διότι φοβήθηκαν τις αντιδράσεις. Υπάρχουν και οι άλλοι, που ελπίζουν σε ένα «κομμάτι» από αυτό που θα μοιραστεί, μετά την εξυγίανση, στην νέα ΕΡΤ από εκείνους που σήμερα την έκλεισαν και αύριο θα την «ανανεώσουν». Πολλοί από αυτούς, που έβριζαν ως χτες, ήρθαν το βράδυ της Τρίτης στην Αγ. Παρασκευή διότι δεν άντεξαν όταν «έπεσαν οι πομποί». Το θέμα για έναν λαό, που έχει υποφέρει από λογοκρισίες και λουκέτα είναι βαθύ θέμα Δημοκρατίας και Συνταγματικής τάξης.

Αξιοσημείωτη εξέλιξη ότι η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αθηνών, Παναγιώτα Φάκκου, άνθρωπος χαμηλού προφίλ έκρινε ότι «δεν χρειάζεται να παρίσταται εισαγγελέας» στην όλη διαδικασία, με αποτέλεσμα να εκτυλιχθεί μια καθαρά αστυνομική επιχείρηση. Θα συμφωνήσω με τον παλιό μου νομικό δάσκαλο και πρώην Πρόεδρο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Παναγιώτου, ότι το κλείσιμό της δεν είναι νομικό θέμα είναι βαθιά πολιτικό. Ξέρει καλά ο κ. Παναγιώτου, αφού εκείνος από τη θέση του είχε παρακολουθήσει όλα τα χρόνια πως πολιτικές ήταν οι αποφάσεις για την ΕΡΤ κατά κανόνα, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ανθρώπων που ζούσαν καθημερινά την προσπάθεια να σταθεί ως «γίγαντας με τα πήλινα πόδια» και με όρους αξιοπρέπειας στην αγορά. Βαθιά πολιτική είναι και η απόφαση να σιγήσει έστω και προσωρινά, αφού σε ολόκληρο τον κόσμο η είδηση έγινε δεκτή με απορία, με τρόμο, με καταδικαστική διάθεση γενικά.
Αξιοσημείωτες και οι αντιδράσεις των ανθρώπων του Πολιτισμού αφού η ΕΡΤ τους στέγαζε, χωρίς σκοπιμότητες χωρίς αρκετές φορές, όχι πάντα, να εξετάζει κομματική στέγη ή κοσμοθεωρία του καλλιτέχνη. Στον διάδρομο του Γ΄ Προγράμματος στο ραδιομέγαρο ασπρόμαυρες φωτογραφίες από παλιά του Μάνου, της Μελίνας, του Μητρόπουλου, έμοιαζαν χτες στοιχειωμένες να παρακολουθούν το τέλος. Ο κόσμος δεν ήθελε να συμμορφωθεί, να οδηγηθεί στην έξοδο γιατί κάποιοι φοβούνταν μήπως δεν ξαναδούν πια την ίδια εικόνα εκεί μέσα…
Τι πρόκειται να γίνει; Οι αντιδράσεις των άλλων δύο αρχηγών θα μπορέσουν να ανατρέψουν την λάθος απόφαση; Θα περίμενε κανείς ως δείγμα πολιτικού θάρρους κάποιοι να παραδεχτούν απλά ότι «κάνανε λάθος» και να οδηγηθούν στην έξοδο οι πρωτεργάτες του λουκέτου.
Ή μήπως «μωραίνει ο Κύριος…»; Λέτε;
ΥΓ: Ξενερώσαμε λίγο με την νέα ονομασία ΝΕΡΙΤ. Ποιός αλήθεια συμφώνησε να μπει στα σκουπίδια ένα brand name (ας χρησιμοποιήσω και εγώ όρους της αγοράς) χρόνων, όπως είναι η ιστορική ΕΡΤ, και να αντικατασταθεί με αυτό το νέο, που δεν είναι η ψυχή μας;
Ποιός θα διασφαλίσει τα πολύτιμα αρχεία της ραδιοτηλεόρασης, που είναι και αυτά κομμάτι της ψυχής και της ιστορίας μας; Δυστυχώς στους οργανισμούς που έχουν κλείσει έχει γίνει πλιάτσικο, όταν πέφτουν τα φώτα. Μέχρι τώρα τα φυλάσσουν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ. Μετά;
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk