Η εταιρική ευθύνη συμφέρει

Διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 2001 και από τότε εξελίσσονται σε θεσμό για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Τα Αριστεία Εταιρικής Υπευθυνότητας, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδας, θα απονεμηθούν στις 12 Νοεμβρίου του 2013.

Διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 2001 και από τότε εξελίσσονται σε θεσμό για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Τα Αριστεία Εταιρικής Υπευθυνότητας, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδας, θα απονεμηθούν στις 12 Νοεμβρίου του 2013. «Είναι ένα «πνευματικό» και όχι εμπορικό γεγονός που αναδεικνύει την ίδια την ελληνική επιχειρηματικότητα» δηλώνει η κυρία Υβέτ Κοσμετάτου, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Αριστείων Εταιρικής Υπευθυνότητας 2013. «Είναι μία ευκαιρία για αναγνώριση σε εταιρείες που έχουν εντάξει την κοινωνική προσφορά στις δραστηριότητές τους. Και βέβαια, τα ίδια τα βραβεία αποτελούν μία ευκαιρία να δοθεί περισσότερη δημοσιότητα και να ευαισθητοποιηθούν άτομα και επιχειρήσεις σε σχέση με την εταιρική υπευθυνότητα» σχολιάζει η κυρία Κοσμετάτου.
Στις πέντε διοργανώσεις που έχουν γίνει ως τώρα έχουν καταγραφεί περίπου 300 συμμετοχές, ενώ στους νικητές των βραβείων περιλαμβάνονται εταιρείες από κάθε τομέα της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται οι νικητές αφορούν την αξιολόγηση της κάθε δράσης σε σχέση με την αποτελεσματικότητά της, την καινοτομία της, τη συμβατότητά της με τη γενικότερη φιλοσοφία της εταιρείας και άλλα. «Ενα πολύ σημαντικό κριτήριο έχει να κάνει με την ευεργετική επιρροή της κάθε δράσης στο κοινωνικό σύνολο» λέει η κυρία Κοσμετάτου.
Είναι δεδομένο ότι σε περιόδους ύφεσης τα χρήματα που έχουν να διαθέσουν οι εταιρείες για να διαφημιστούν περικόπτονται. Το ίδιο θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος πως μπορεί να συμβεί με τις δράσεις που τονίζουν το «κοινωνικό προφίλ» κάθε εταιρείας. «Κατά τη γνώμη μου, είναι και προς το οικονομικό συμφέρον των εταιρειών να αναπτύσσουν δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας» λέει η κυρία Κοσμετάτου. Επικαλείται μάλιστα πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη σε 23 χώρες και συνολικά 25.000 πολίτες. «Το 40% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι έχουν σκεφτεί να τιμωρήσουν εταιρείες που κατά τη γνώμη τους δεν συμπεριφέρονται εταιρικά υπεύθυνα».
Επιπλέον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας, η εταιρική ευθύνη είναι σε μεγάλο ποσοστό (56%) συνδεδεμένη με την άποψη που έχουν οι πολίτες για κάθε εταιρεία. «Βασικοί παράγοντες σημαντικότητας, που ωθούν τις επιχειρήσεις στην εφαρμογή πρακτικών εταιρικής υπευθυνότητας, είναι οι νέες ανησυχίες και προσδοκίες των πολιτών, καταναλωτών, επενδυτών και δημοσίων αρχών που προκύπτουν από την παγκοσμιοποίηση, οι τεχνολογικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα, οι περιβαλλοντικές ανησυχίες των πολιτών, η ανάγκη για διαφάνεια στις επιχειρηματικές δραστηριότητες κ.ά. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholders) των επιχειρήσεων αυξάνουν συνεχώς τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις τους. Η εταιρική υπευθυνότητα λοιπόν γίνεται ολοένα πιο σημαντική για τις επιχειρήσεις, σημαντικό μέρος της ευρύτερης στρατηγικής τους, μέσω δράσεων και προγραμμάτων που δεν απαιτούν απαραίτητα σημαντικό budget· αντίθετα, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί και να εξοικονομούν» λέει η κυρία Κοσμετάτου.
«Αξίζει επιπλέον να τονιστεί ότι η εταιρική ευθύνη δεν είναι μια δραστηριότητα που μπορούν ή πρέπει να ασκούν μόνο μεγάλες εταιρείες. Η εταιρική ευθύνη μπορεί να ενταχθεί στη φιλοσοφία κάθε επιχείρησης, ανεξάρτητα από το μέγεθός της. Αλλωστε, και τα ίδια τα Αριστεία έχουν δύο κατηγορίες συμμετοχών (Μεγάλες Επιχειρήσεις – Μικρές & Μεσαίες Επιχειρήσεις)» συμπληρώνει.
Οι υποψηφιότητες για τα Αριστεία θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από 1.7.2013 ως 31.7.2013. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσεις με έδρα την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες έχουν αναπτύξει δράσεις ή προγράμματα εταιρικής υπευθυνότητας που πραγματοποιήθηκαν ή ολοκληρώθηκαν από τον Ιανουάριο του 2010 ως και τον Δεκέμβριο του 2012. Αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση και για την υποβολή υποψηφιοτήτων θα αναρτηθούν πολύ σύντομα στο site των Αριστείων (www.aristia-sde.gr).

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 10 Ιουνίου 2013

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk