Οι πρώτες πόζες του «βασιλιά της ρέγγας»

http://www.youtube.com/watch?v=-yIWfCAC5y0

Ερευνητές στον Κόλπο του Μεξικού κατάφεραν για πρώτη φορά να βιντεοσκοπήσουν ένα παράξενο, οφιοειδές ψάρι που ονομάζεται «βασιλιάς της ρέγγας» και μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 17 μέτρα.

Ερευνητές στον Κόλπο του Μεξικού κατάφεραν για πρώτη φορά να βιντεοσκοπήσουν ένα παράξενο, οφιοειδές ψάρι που ονομάζεται «βασιλιάς της ρέγγας» και μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 17 μέτρα.

Τραβάει σε… μάκρος

Το είδος Regalecus glesne στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με τις ρέγγες. Έχει αναγνωριστεί ως ο μακρύτερος οστεϊχθύς του κόσμου, είναι δηλαδή το μακρύτερο ψάρι με πραγματικά οστά (το μεγαλύτερο ψάρι γενικά είναι ο φαλαινοκαρχαρίας, ο οποίος ανήκει στους χονδριχθύες, ψάρια με σκελετό από χόνδρο).

Παλαιότερα το R.glesne ονομαζόταν και «ερπετό της θάλασσας» λόγω του μακρόστενου σχήματος και της οφιοειδούς κίνησής του. Το παράξενο ψάρι φέρει ένα παλλόμενο ραχιαίο πτερύγιο που εκτείνεται από το κεφάλι μέχρι την άκρη της ουράς, ενώ από την κορυφή του κρανίου προεξέχουν ακτίνες που σχηματίζουν ένα κόκκινο στέμμα.

Η πρώτη «δημόσια» εμφάνιση

Ο βασιλιάς της ρέγγας πιστεύεται ότι ζει στο μεσοπελαγικό στρώμα σε βάθος από 20 μέχρι χίλια μέτρα. Το ψάρι στο παραπάνω βίντεο, ένα από τα πέντε που καταγράφηκαν στον Κόλπο του Μεξικού το διάστημα 2008-2011, έχει μήκος γύρω στα 2,4 μέτρα. Βιντεοσκοπήθηκε σε βάθος 60 μέτρων από τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο του ερευνητικού προγράμματος Serpent (Scientific and Environmental ROV Partnership using Existing iNdustrial Technology).

Mια από τις διασημότερες φωτογραφίες του βασιλιά της ρέγγας χρονολογείται στο 1966, όταν αμερικανοί στρατιώτες εντόπισαν ένα νεκρό δείγμα μήκους 7 μέτρων στην ακτή του Σαν Ντιέγκο στον Ειρηνικό.

Οι παρατηρήσεις της τελευταίας υποβρύχιας έρευνας δημοσιεύονται στο «Journal of Fish» Biology.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk