Δεν θα επιτρέψω να ξαναγυρίσει η χώρα στα σκοτάδια, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Κανείς δεν μιλά για «grexit», η πρόοδος είναι εντυπωσιακή είπε από την πλευρά του ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, καλώντας την ΕΕ να στηρίξει την Ελλάδα στο θέμα της αντιμετώπισης της ανεργίας.

Στις δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, «αλλά τίποτα σήμερα δεν θυμίζει την Ελλάδα, όπως ήταν έναν χρόνο πριν». Σημείωσε, επίσης, ότι ένα από τα ζητήματα που επισήμανε στον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου είναι «η σημασία μιας κοινής συνολικής πολιτικής» για τα θέματα της ενέργειας και της παράνομης μετανάστευσης.

Αναφερόμενος στην ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα σε έξι μήνες, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα «ξαναμπαίνει μπροστά στις ευρωπαϊκές εξελίξεις». Επανέλαβε, επίσης, ότι στην αντιστροφή του κλίματος «συνέβαλαν πρωτίστως οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, η μεθοδική δουλειά αυτής της τρικομματικής κυβέρνησής μας και η στήριξη από πραγματικούς φίλους, σε δύσκολες ώρες, όπως αποδείχθηκε πάντα ότι ήταν σε αυτές τις ώρες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ».

«Τα σφάλματα του πρώτου μνημονίου τα επισήμανα πρώτος, δεν έπεσα από τα σύννεφα, είχα επισημάνει ότι είναι λάθος συνταγή» είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στηδιαμάχη ΕΕ-ΔΝΤγια το ελληνικό δημοσιονομικό πρόγραμμα. Τόνισε όμως ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι τώρα που η κατάσταση στην Ελλάδα αλλάζει ότι θα γυρίσουμε πίσω και θα αρχίσουμε να ασχολούμαστε με το χθες αντί με το αύριο».

«Η αξιοπιστία και η σταθερότητα μας έβαλαν σε μία πορεία εξόδου από την κρίση. Δεν θα επιτρέψω να ξανά γυρίσουμε πίσω στα σκοτάδια» διεμήνυσε.

Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα βγαίνει από την ύφεση, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν έχω το δικαίωμα να δείχνω υπερβολική αισιοδοξία. Το πρώτο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες. Ενώ την κρίση δεν την ξεπεράσαμε, έχουμε ανοίξει δρόμο για τοαύριο. Για παράδειγμα, η ρευστότητα παραμένει ακόμη πρόβλημα, θα το ξεπεράσουμε, όμως, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με το στοίχημα του τουρισμού, με τα έργα του ΕΣΠΑ που παίρνουν σάρκα και οστά. Το νερό μπήκε στο αυλάκι. Ορισμένους τους ενοχλεί, εκείνους που ποντάρουν στην απελπισία του κόσμου».

Στην αρχή των δηλώσεών του ο Αντ.Σαμαράς εξήρε τη στήριξη που παρείχε στη χώρα μας ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας: «Ήταν ο πρώτο ευρωπαίος ηγέτης που πίστεψε πραγματικά ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση. Ήταν ο πρώτος που στήριξε την Ελλάδα, δημόσια και πολλές φορές, σε δύσκολες στιγμές και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο».

Δηλώσεις Γιούνκερ

«Θέλησα να επανέλθω στην Ελλάδα για να διαπιστώσω το εύρος της προόδου που έχει σημειωθεί από τον ελληνικό λαό και από την ελληνική κυβέρνηση. Η επίσκεψή μου πραγματοποιείται σε μία περίοδο σαφώς πιο εύκολη σε σχέση με προηγούμενες περιόδους» δήλωσε από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας: «Κανείς πια δεν μιλά για ‘grexit’, μιλάμε μεταξύ μας πλέον και με όλους μας τους συναδέλφους στην Ευρώπη για τη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για να επανέλθει η ανάκαμψη στην Ευρώπη».

«Χάρη στις επίπονες προσπάθειες, στο συνεχόμενο θάρρος που επέδειξε ο ελληνικός λαός μπορούμε πλέον να ατενίζουμε με πολύ μεγάλη αισιοδοξία το μέλλον της Ελλάδας και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ελλήνων πολιτών» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι εντυπωσιακή».

Όσον αφορά στο ζήτημα της ανεργίας, κυρίως των νέων, ο κ. Γιούνκερ έκανε λόγο για «τεράστιο πρόβλημα», το οποίο «πολύ συχνά υποτιμάται ως προς τη σημασία του». Στο σημείο αυτό ζήτησε τα 6 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων για την περίοδο 2014-2020, να χρησιμοποιηθούν στο μεγαλύτερό τους μέρος την περίοδο 2014-2015 και, επιπλέον το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα.

Κάλεσε, επίσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνδράμει την Ελλάδα όσον αφορά την εγκαθίδρυση εξειδικευμένων προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Κληθείς να σχολιάσει τη διαμάχη ΕΕ-ΔΝΤ με αφορμή την έκθεση για το πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Γιούνκερ απάντησε:

«Έχω συνήθεια να μην επικρίνω εκείνους που κάνουν πρόοδο στην αυτοκριτική τους. Είναι αλήθεια ότι τα θέματα που έθεσε το ΔΝΤ είναι σημαντικά. Ποτέ δεν πίστεψα ότι το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα και η Επιτροπή και η διαδρομή που ακολούθησαν στην περίπτωση της Ελλάδας είναι αλάνθαστα. Υπήρξαν λάθη, αλλά πρόκειται για μία συζήτηση που είναι μεν απαραίτητη αλλά, παρά τα λάθη το βασικό επετεύχθη».

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου

Στη συνέχεια, ο κ. Γιούνκερ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και θα ακολουθήσει συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Το απόγευμα ο κ. Γιούνκερ θα βραβευθεί από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΕΒΕΑ).

Σε ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ, στο Μέγαρο Μουσικής, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε τον σεβασμό του στην Ελλάδα, τη δυσφορία του προς την υπεροψία των βορειοευρωπαίων έναντί της Ελλάδας αλλά και την ανησυχία του για την «αναβίωση των δαιμόνων» στην Ευρώπη.

«Όταν η Ελλάδα δέχθηκε μια επίθεση άσεμνη και δηλητηριώδη, ήμουν εκεί για να την υπερασπιστώ» είπε, σημειώνοντας: «Δεν ξέρω αν είναι σωστό να λέμε πως η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη. Ίσως να είναι πιο σωστό να πούμε πως η Ευρώπη ανήκει στην Ελλάδα».