Γιουνκέρ: Δεν ήμασταν έτοιμοι για αναδιάρθρωση του χρέους

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει τάχιστα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας διότι πρόκειται «για ευρωπαϊκό και όχι εθνικό πρόγραμμα» τονίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρος του Eurogroup Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει τάχιστα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας διότι πρόκειται «για ευρωπαϊκό και όχι εθνικό πρόγραμμα» τονίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρος του Eurogroup Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει μάλιστα μικρό το ποσό των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει αποφασιστεί να αφιερωθεί στην καταπολέμηση της ανεργίας την περίοδο 2014 – 2020. Ζητεί μάλιστα η αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων «να είναι εμπροσθοβαρής» και όχι απλά με ορίζοντα το 2020, διότι τότε θα είναι πολύ αργά. Το μεγαλύτερο δε μέρος του ποσού αυτού θα πρέπει να κατευθυνθεί προς την Ελλάδα, «η οποία την τελευταία εξαετία έχει απωλέσει το 25% του ΑΕΠ της», εξαιτίας και των «υφεσιακών συνεπειών» του προγράμματος προσαρμογής.

Ο κ. Γιούνκερ αναγνωρίζει ότι «οι Έλληνες είναι ένα έθνος γεμάτο κουράγιο» και αναγνωρίζει το δύσκολο έργο που έχει αναλάβει και φέρει εις πέρας η τρικομματική κυβέρνηση υπό τον κ. Αντ. Σαμαρά. Κατά τον ίδιο, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από την προηγούμενη επίσκεψή του στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2012. Ωστόσο, τον ανησυχεί το γεγονός ότι τα αποτελέσματα που έχει να επιδείξει η Ελλάδα στον δημοσιονομικό τομέα, με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, «δεν φθάνουν στο σπίτι του κάθε Έλληνα».

Εκφράζει επίσης την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει στην Ελλάδα από το 2014 και δεν συμμερίζεται τις επιφυλάξεις και τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ. Ωστόσο, εκτιμά ότι είναι πολύ πρόωρο να ξεκινήσει σε αυτή τη συγκυρία μία διεξοδική συζήτηση για νέα ελάφρυνση του χρέους σε περίπτωση που η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup και ένας εκ των πλέον έμπειρων ευρωπαίων πολιτικών παραδέχεται ότι «φυσικά και κάναμε λάθη» κατά την εκπόνηση του πρώτου Μνημονίου για την Ελλάδα. «Είχαμε αμφιβολίες» προσθέτει. Ωστόσο, το βασικό ερώτημα που έπρεπε να απαντηθεί ήταν «με ποιο τρόπο θα σταθεροποιούνταν η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα».

Τότε, το 2010, «δεν ήμασταν έτοιμοι για αναδιάρθρωση του χρέους» λέει ο κ. Γιούνκερ, απαντώντας στην ερώτηση του «Βήματος» για τα όσα έγραψε το ΔΝΤ στην πρόσφατη έκθεση – αποτίμηση για το πρώτο Μνημόνιο. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που τότε τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης κατέφυγαν στη λύση της χορήγησης διμερών δανείων προς την Ελλάδα. «Όσοι αποφάσισαν να μιλήσουν τώρα δεν πρέπει να ξεχνούν ότι το πρώτο πράγμα που θέλαμε να επιτύχουμε ήταν να σταματήσουμε την πιθανή διάχυση της κρίσης από την Ελλάδα» τονίζει ο κ. Γιούνκερ που παραδέχεται ευθαρσώς ότι «ήταν αδύνατο τότε να δημιουργήσουμε τον EFSF ή τον ESM. Απλά, δεν ήμασταν έτοιμοι».

Εξίσου απλοϊκή χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και την ιδέα περί εξόδου της Ελλάδος από την ευρωζώνη ώστε να λυθεί το πρόβλημα. «Ξέρετε, όταν μία κρίση μεγαλώνει, οι απλές ιδέες είναι συνήθως οι πιο ηλίθιες ιδέες» λέει χαρακτηριστικά. Όπως επιμένει πάντως, «δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση στο πρόγραμμα προσαρμογής», διότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει κάποια από τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης να επανεξετάσουν τη στάση τους.

Η πλήρης συνέντευξη του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ θα δημοσιευθεί την Κυριακή στην έντυπη έκδοση του «Βήματος».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk