Το Σάββατο η συνάντηση Στουρνάρα με την τρόικα που πέταξε για τη Ρώμη

Τη δεύτερη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα έχει αργά το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, στη σκιά των εξελίξεων που πυροδοτεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ

Τη δεύτερη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα έχει τελικά όχι αργά το απόγευμα της Τετάρτης αλλά το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη σκιά των πολιτικών εξελίξεων που πυροδοτεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Η τρόικα αναχώρησε την Τετάρτη για τη Ρώμη όπου συνεδριάζει το Euroworking group και θα παραστεί και θα παραστεί από ελληνικής πλευράς ο κ. Τσακλόγλου.

Ενα από τα βασικά θέματα συζήτησης παραμένει η εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2013 με δεδομένο ότι στο πρώτο πεντάμηνο του 2013 η «τρύπα» στα έσοδα έφτασε τα 562 εκατ. ευρώ. Στο τραπέζι θα τεθούν επίσης τα ορόσημα του Ιουνίου για τη δόση των 3,3 δισ. ευρώ (μείωση προσωπικού στο Δημόσιο, απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ρύθμιση τραπεζικών δανείων) και η πορεία της αναδιάρθρωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Ως προς το κλείσιμο της ΕΡΤ πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι «δεν ήταν ιδέα του κ. Στουρνάρα» προσθέτοντας ότι «ο υπουργός Οικονομικών συμφώνησε λόγω έλλειψης εναλλακτικής λύσης».

Πρώτη γεύση
Επιπλέον, ο κ. Στουρνάρας αναμένεται ότι θα βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της τρόικας για τη μετάθεση του στόχου των αποκρατικοποιήσεων κατά το ποσό που αναμενόταν να εισπραχθεί από την πώληση της ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με το μνημόνιο αν η Ελλάδα δεν πιάσει τον στόχο θα αναγκαστεί να προβεί σε περικοπές δαπανών στον Προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με πληροφρίες του «Βήματος» οι αποφάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας που επιβαρύνεται τουλάχιστον κατά 1 δισ. ευρώ από τη δυσμενή τροπή στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα ληφθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup της 20ής Ιουνίου που θα γίνει στο Λουξεμβούργο, στην έδρα του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).
Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας θα ρίξει όλο το βάρος στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, έστω και πιλοτικά για έξι μήνες. Η κυβέρνηση έθεσε το αίτημα ήδη από την Δευτέρα και περιμένει τις απαντήσεις της τρόικας η οποία εμφανίζεται επιφυλακτική.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk