Στην «κρησάρα» της Καρλσρούης η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ

Από την κρησάρα του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης περνά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ΟΜΤ που έχει ανακοινώσει η ΕΚΤ -για την ακρίβεια, η γερμανική συμμετοχή σε αυτό- με την ακροαματική διαδικασία των προσφυγών που έχουν κατατεθεί. Η ΕΚΤ «λειτουργεί εντός του πλαισίου των εντολών της» επαναλαμβάνει ο Σόιμπλε φτάνοντας στο δικαστήριο, ο Βάιντμαν της Bundesbank και ο Άσμουσεν της ΕΚΤ αναμένεται να κονταροχτυπηθούν για το «σωσίβιο» που έριξε ο Ντράγκι. Η απόφαση του Δικαστηρίου μετά την διήμερη ακροαματική διαδικασία αναμένεται να χρειαστεί μήνες.

Κατά την άφιξή του στο δικαστήριο, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφκγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε για άλλη μία φορά πως «δεν έχουμε καμία αμφιβολία πως η ΕΚΤ τηρεί την εντολή της με τις αποφάσεις της». Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν το πρόγραμμα είναι κρατική χρηματοδότηση, ο Σόιμπλε απάντησε, «όχι, δεν είναι».

Το ΟΜΤ είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο και προέβλεπε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αγοράζει ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν πιέσεις, με παράλληλη επιβολή όρων στις κυβερνήσεις που προσφεύγουν σε αυτό. Η απόφαση είχε ληφθεί με μόνο ένα «όχι» από το συμβούλιο της ΕΚΤ -εκείνο του Γενς Βάιντμαν, προέδρου της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank).

Όπως όμως και με προηγούμενα μέτρα στην καταπολέμηση της κρίσης στην Ευρωζώνη, εναντίον του προγράμματος ασκήθηκαν συνολικά εκατοντάδες προσφυγές στην Καρλσρούη από πολιτικούς και ομάδες πολιτών. Κεντρικότερη κατηγορία είναι πως με το πρόγραμμα η ΕΚΤ χρηματοδοτεί κρατικούς προϋπολογισμούς, υπερβαίνοντας τα όριά της.

O Bάιντμαν παρουσιάστηκε την Τρίτη, πρώτη ημέρα της διήμερης ακροαματικής διαδικασίας στην Καρλσρούη, για να διαφωτίσει το Δικαστήριο σε σχέση με το πρόγραμμα και τις επιπτώσεις του στη νομισματική πολιτική. Τον ίδιο ρόλο έχει και ο Γιοργκ Άσμουσεν, ο οποίος είχε ψηφίσει υπέρ του προγράμματος στο συμβούλιο της ΕΚΤ και έχει υπερασπιστεί το πρόγραμμα σε δημόσιες δηλώσεις του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk