Οι κακές αντένες του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών

Έχει προφανώς κακές αντένες: Το γερμανικό υπουργείο οικονομικών δηλώνει, ότι αγνοεί τα σινιάλα

Έχει προφανώς κακές αντένες: Το γερμανικό υπουργείο οικονομικών δηλώνει, ότι αγνοεί τα σινιάλα που έστειλε τις προάλλες από την Ουάσιγκτον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με την ανάγκη νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. «Δεν είδα πουθενά το ΔΝΤ να ζητά περαιτέρω „κούρεμα“» δήλωσε σήμερα τη Δευτέρα στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μάρτιν Κοτχάους. «Για τέτοιο πράγμα δεν γίνεται λόγος διεθνώς, ούτε και έγινε στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου του ΔΝΤ στη Ουάσιγκτον».

Αναφερόμενος στη θέση του υπουργείου του για το θέμα του «κουρέματος», ο κ.Κοτχάους τόνισε: «Έχουμε ένα πλήρως χρηματοδοτημένο πρόγραμμα για την Ελλάδα από το Νοέμβριο του 2012, που βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Δεν ξέρω γιατί θα πρέπει να μιλήσουμε μόλις 6 μήνες αργότερα για νέα μέτρα». Η τρόικα, πρόσθεσε, κάνει τακτικά ταξίδια στην Ελλάδα και οι εκθέσεις της είναι τους τελευταίους μήνες βασικά θετικές. «Γι αυτό και οι δανειακές δόσεις καταβάλλονται κανονικά» είπε.

Με αφορμή τη συζήτηση που έγινε για το θέμα στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής την περασμένη εβδομάδα, διέψευσε ότι σε αυτήν έγινε αναφορά σε νέα μέτρα. Αυτό που ισχύει γενικά, πρόσθεσε, είναι: «Στο σύμφωνο του Νοεμβρίου του 2012 υπάρχει μια ρήτρα που καθορίζει, ότι αν η Ελλάδα έχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα το 2014, αν έχει εκπληρώσει υποδειγματικά τις υποχρεώσεις της και αν υπάρχει ανάγκη για κάποια νέα βοήθεια, τότε θα δούμε εάν και ποιες ελαφρύνσεις θα δοθούν στην Ελλάδα. Μια δυνατότητα θα ήταν η μείωση της συμμετοχής της στη συγχρηματοδότηση των κονδυλίων για έργα από τα διαρθρωτικά ταμεία. Αλλά και σε αυτά ακόμη δεν υπάρχει αυτοματισμός». Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, η συνολική επαναξιολόγηση του προγράμματος θα γίνει το 2014, και όχι σήμερα – τον Ιούνιο του 2013.

Αναφερόμενος στη βοήθεια (σε πρώτη γραμμή πιστώσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις) που θα δώσει το υπουργείο οικονομικών στην Ισπανία μέσω της γερμανικής Τράπεζας Προώθησης Επενδύσεων KfW είπε, ότι ανάλογη βοήθεια μελετάται να δοθεί στην Πορτογαλία και την Ελλάδα. Μόνο που στις δυο τελευταίες χώρες, διευκρίνισε, δεν υπάρχουν «αδελφές» επενδυτικές τράπεζες, όπως η KfW στη Γερμανία και η ICO στην Ισπανία. «Για αυτό και συζητάμε με την Ελλάδα και την Πορτογαλία, πως μπορεί να δημιουργηθούν ανάλογοι θεσμοί, έτσι ώστε η KfW να συνεργαστεί μαζί τους, όπως με την ισπανική ICO» πρόσθεσε. Αποφεύγοντας πάντως να αναφέρει, ότι η συζήτηση με την Ελλάδα διαρκεί ήδη δυο χρόνια και ότι το σχετικό «ταμείο» στη θέση της τράπεζας που προετοιμάζει το υπουργείο ανάπτυξης του Κωστή Χατζηδάκη (παλιότερα «τράπεζα επενδύσεων» υπό το Μιχάλη Χρυσοχοίδη) βρίσκεται ακόμα στα φάσκια του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία