Μέρκελ-Σόιμπλε: Υπερασπίζονται την ΕΚΤ στο θέμα της αγοράς ομολόγων

Τις πρωτοβουλίες και τις αποφάσεις της ΕΚΤ, υπερασπίζονται σθεναρά η καγκελάριος Α.Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε, ενώ έχει ξεκινήσει η δίκη στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας για τη νομιμότητα του προγράμματος αγοράς ομολόγων (OMT), που δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, αλλά έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανατροπή του κλίματος για την ευρωζώνη.

Η δίκη αυτή φέρνει αντιμέτωπους και τους δύο ισχυρούς γερμανούς τραπεζίτες τον Βάιντμαν της Bundesbank και τον Άσμουσεν της ΕΚΤ.

«Η ΕΚΤ πράττει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να διασφαλίσει την νομισματική σταθερότητα» δήλωσε η Μέρκελ, «η γερμανική κυβέρνηση δεν βλέπει σημάδια υπέρβασης της εντολής της ΕΚΤ» προσέθεσε ο Σόιμπλε, αμφισβητώντας μάλιστα τη δικαιοδοσία του Συνταγματικού Δικαστηρίου να κρίνει τις πολιτικές της ΕΚΤ.

Ειδικότερα, την πεποίθησή της ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενεργεί εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων και της εντολής της όσον αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Η ΕΚΤ πράττει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να διασφαλίσει την νομισματική σταθερότητα», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, μιλώντας στην ετήσια «Ημέρα της Βιομηχανίας» που διοργανώνει η Ένωση Γερμανικών Βιομηχανιών στο Βερολίνο.

Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι αυτή είναι και η θέση που θα διατυπώσει η κυβέρνησή της ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο εξετάζει σήμερα (Τρίτη) προσφυγές εναντίον του προγράμματος της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων των κρατών της ευρωζώνης στην δευτερογενή αγορά (ΟΜΤ) και κατά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).

Στο μεταξύ στο Δικαστήριο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όχι μόνο υπεραμύνθηκε των ενεργειών της ΕΚΤ, αλλά αμφισβήτησε και την δικαιοδοσία του Συνταγματικού Δικαστηρίου επί των πολιτικών της.

«Η γερμανική κυβέρνηση δεν βλέπει σημάδια υπέρβασης της εντολής της ΕΚΤ. Μπορούμε να συζητήσουμε ποια θα ήταν η καλύτερη νομισματική πολιτική, αλλά αυτή είναι αποστολή της ΕΚΤ και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί νομικά.»

» Μια ξεκάθαρη παραβίαση της εντολής εκ μέρους της Τράπεζας θα απαιτούσε η γερμανική κυβέρνηση να οδηγήσει την ΕΚΤ στην Δικαιοσύνη, αλλά εδώ δεν υπάρχουν ενδείξεις παραβίασης. Δεν μπορώ όμως να δω πώς τα μέτρα της ΕΚΤ αποτελούν αποδεκτή υπόθεση για εθνική συνταγματική προσφυγή», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε ενώπιον του Δικαστηρίου στην Καρλσρούη και υποστήριξε ότι θέτοντας τις ενέργειες της ΕΚΤ στην κρίση της Δικαιοσύνης θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε μια σειρά αντιφατικών αποφάσεων εκ μέρους των διαφόρων δικαστών στην Ευρωζώνη.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα το ΟΜΤ, ο γερμανός υπουργός σημείωσε ότι εκτίμηση για το εάν αποτελεί παραβίαση της εντολής της Τράπεζας θα μπορεί να γίνει μόνο εφόσον γνωστοποιηθεί η νομική πράξη με τις λεπτομέρειες του προγράμματος.

Για το σχετικό έγγραφο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι είναι έτοιμο και ότι πρόκειται σύντομα να δημοσιοποιηθεί.

Ο κ. Σόιμπλε διευκρίνισε ακόμη ότι και η ΕΚΤ θα μπορούσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να διαφυλάξει την ανεξαρτησία της, υπονοώντας ότι η ίδια η Τράπεζα θα μπορούσε να αντιδράσει, εάν ένα γερμανικό δικαστήριο επιχειρήσει να περιορίσει την δικαιοδοσία της.

Από την πλευρά του το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γεργκ Άσμουσεν, καταθέτοντας ενώπιον του Δικαστηρίου, εξήγησε ότι η νομική πράξη για το ΟΜΤ είναι έτοιμη και δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι «τεχνικά έτοιμη» να προχωρήσει γρήγορα προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμα, σε περίπτωση που ζητήσει βοήθεια κάποιο κράτος-μέλος.

Το νομικό πλαίσιο του ΟΜΤ πρέπει πάντως να εγκριθεί από το Συμβούλιο της ΕΚΤ πριν εφαρμοστεί.

«Πριν αγοράσουμε ένα ομόλογο στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, πρέπει να συμφωνήσουμε στο νομικό πλαίσιο και να το δημοσιεύσουμε. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα. Έχουμε ετοιμάσει το πλαίσιο, αλλά δεν υπήρξε πραγματική ανάγκη για να το εγκρίνουμε», τόνισε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δικαστών σχετικώς με το ακριβές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του ΟΜΤ, πρόσθεσε ότι πριν συμφωνήσει να αγοράσει ομόλογα, η ΕΚΤ θα ελέγξει ανεξάρτητα την γενική εικόνα της νομισματικής πολιτικής.

Κάποιοι δικαστές αμφισβήτησαν πάντως το εάν το Δικαστήριο μπορεί να κρίνει την συνταγματικότητα του ΟΜΤ χωρίς να γνωρίζει το σχετικό νομικό πλαίσιο.

Η διαδικασία άνοιξε με δήλωση του προέδρου του Σώματος Αντρέας Φοσκούλε ότι η επιτυχία του προγράμματος ΟΜΤ δεν θα επηρεάσει την απόφαση, η οποία, όπως διευκρίνισε, θα αφορά μόνο την νομιμότητα των πολιτικών της ΕΚΤ.

Από την πλευρά του ο βουλευτής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Πέτερ Γκαουβάιλερ, ο οποίος περιλαμβάνεται στους 35.000 που υπογράφουν την προσφυγή, κάλεσε το Δικαστήριο να μην φοβηθεί την αναταραχή στις αγορές που προκαλεί η διαδικασία.

«Όλοι γνωρίζουμε τις κραυγές απελπισίας που θα ακούσουμε από τις αγορές, αν το Δικαστήριο αποφασίσει όπως πρέπει σε αυτή την περίπτωση. Η πίεση είναι τρομακτική. Η Δημοκρατία όμως θα χανόταν εάν εξαρτάτο από τις τράπεζες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk