Διευρύνεται το χρηματοδοτικό κενό του μνημονίου

Στη συνεδρίαση του Eurogroup της 20ής Ιουνίου που θα γίνει στο Λουξεμβούργο, στην έδρα του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), μεταφέρονται όλες οι αποφάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας που επιβαρύνεται τουλάχιστον κατά 1 δισ. ευρώ από τη δυσμενή τροπή στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup της 20ής Ιουνίου που θα γίνει στο Λουξεμβούργο, στην έδρα του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), μεταφέρονται όλες οι αποφάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας που επιβαρύνεται τουλάχιστον κατά 1 δισ. ευρώ από τη δυσμενή τροπή στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.
Παρ’ ότι το θέμα της αποτυχίας του διαγωνισμού πώλησης της ΔΕΠΑ, όπου δεν προσήλθαν ούτε οι Ρώσοι ούτε κανένας άλλος υποψήφιος αγοραστής, δεν συζητήθηκε στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα, απασχολεί έντονα την κυβέρνηση, αφού στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προβλέπεται ότι τα συνολικά έσοδα θα ανέλθουν εφέτος στα 2,5 δισ. ευρώ.
Μέχρι στιγμής το Δημόσιο έχει ολοκληρώσει τον διαγωνισμό για τον ΟΠΑΠ, χωρίς ακόμα να έχει εισπράξει το τίμημα των 630 εκατ. ευρώ, ενώ στο ταμείο έχουν μπει περί τα 100 εκατ. ευρώ από την παραχώρηση του Golden Hall και την πώληση ορισμένων ακινήτων του Δημοσίου στο εξωτερικό (όπως η πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο).
Σε εξέλιξη είναι οι διαγωνισμοί για τις μαρίνες, τα αεροδρόμια και την πώληση της ΕΥΑΘ, αλλά ακόμα κανένας δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει το τίμημα και τα έσοδα που θα έχει το Δημόσιο.
Αντιθέτως, από την πώληση της ΔΕΠΑ και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που είχε από τους Ρώσους η κυβέρνηση, προσδοκούσε έσοδα που θα άγγιζαν το 1 δισ. ευρώ. Αυτά πλέον δεν φαίνονται στον ορίζοντα, καθώς όλα δείχνουν ότι θα απαιτηθεί επανάληψη του διαγωνισμού με νέους όρους.
Από την αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ όπου υποβλήθηκε μία και μοναδική προσφορά, αυτής της Socar, αζερικών συμφερόντων, περιμένει να αντλήσει περί τα 400 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος έχει επιβαρυνθεί – χωρίς ακόμα να έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα – από τη διάθεση 9 δισ. ευρώ για την επαναγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου τον περασμένο Δεκέμβριο. Τα χρήματα αυτά καταβλήθηκαν από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ που είναι το σύνολο της βοήθειας για τη διετία 2013 – 2014.
Επ’ αυτών των σοβαρών ζητημάτων αναμένεται να τοποθετηθεί η τρόικα μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου που ξεκίνησε σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ανοιχτή ατζέντα με την τρόικα


Αντιθέτως, ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί αν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό από την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού, αν και όλα δείχνουν ότι οι καλοκαιρινοί μήνες θα είναι κρίσιμοι κυρίως για την πορεία των εσόδων και τη ρύθμιση των οφειλών προς την Εφορία και τα Ταμεία.
Στην πρώτη συνάντηση με την τρόικα που κράτησε περί τις τρεις ώρες άνοιξαν όλα τα θέματα: η δημοσιονομική κατάσταση, οι διαρθρωτικές αλλαγές που αφορούν τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τα μεγάλα χρέη του συστήματος, καθώς και το «καυτό» ζήτημα της πορείας των εσόδων που έχουν υποχωρήσει σε σχέση με πέρυσι κατά 500 εκατ. ευρώ, αλλά είναι εντός των στόχων.
Το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 17,4 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 61 εκατ. ευρώ ή 0,4%, έναντι του στόχου (17,37 δισ. ευρώ).
Ομως οι πηγές των εσόδων δείχνουν μεγάλη υποχώρηση των έμμεσων φόρων, των ειδικών φόρων κατανάλωσης, του ΦΠΑ και της φορολογίας των επιχειρήσεων και πλέον στηρίζονται στην αυξημένη παρακράτηση των εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων και στον φόρο των ακινήτων.
Βέβαια αυτό που ειπώθηκε και αποδεικνύεται από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι ότι το κενό των εσόδων καλύφθηκε από τις καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρων (κυρίως ΦΠΑ στους εξαγωγείς) κι από τις πρόσθετες περικοπές δαπανών με αποτέλεσμα το έλλειμμα να παραμένει υπό έλεγχο και να παρουσιάζει καλύτερη εικόνα από τους στόχους του μνημονίου.
Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο τέλος Μαΐου στα 3,85 δισ. ευρώ (έναντι ορίου 7 δισ. ευρώ).

Το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 984 εκατ. ευρώ και είναι σημαντικά μειωμένο έναντι του πρωτογενούς ελλείμματος 2,35 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2012 και του στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 4,16 δισ. ευρώ.

Νέα συνάντηση την Τετάρτη


Για τα ίδια θέματα θα ακολουθήσει και άλλη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών στα μέσα της εβδομάδας, πιθανότατα την Τετάρτη το απόγευμα.
Στη συνάντηση με την τρόικα η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, χωρίς να ληφθεί καμία συγκεκριμένη απόφαση, καθώς ολοκληρώνεται η αξιολόγηση του μέτρου.
Οπως είπαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, «έχουμε περίπου ολοκληρώσει την αξιολόγηση μαζί με την τρόικα για την επίδραση που θα έχει στο συγκεκριμένο κλάδο. Η τρόικα ζήτησε πρόσθετα στοιχεία για ένα συγκεκριμένο κομμάτι που θέλουν να αποτιμήσουν και αφορά την αποτελεσματικότητα του μέτρου στο παρελθόν για τα ξενοδοχεία».
Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι αν ληφθεί η απόφαση μείωσης, αυτή θα είναι «πιλοτική».
Επίσης, συζητήθηκαν νομοθετικές πρωτοβουλίες που, ήδη, υπάρχουν στο ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, χωρίς να κλείσει το θέμα, καθώς μένει ανοιχτό το ποια θα είναι η τελική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς ακινήτων.
Ραντεβού με τον κ. Μανιτάκη


Για τις μειώσεις προσωπικού στο Δημόσιο η τρόικα θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη, πιθανότατα αύριο ή την Τετάρτη το πρωί.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk