Οι «Τριάντα Ιστορίες» του Φώτη Καζάζη απόψε στου Γαβριηλίδη

Οσοι ξεφυλλίζουν φωτογραφικά λευκώματα του Φώτη Καζάζη διαπιστώνουν ότι πολλές λεζάντες δεν περιγράφουν απλώς την εικόνα. Προχωρούν πιο μακριά, συμπληρώνοντας την εικαστική απόλαυση με στοιχεία προσωπικά και με απόψεις είτε του εικονιζομένου είτε του φωτογράφου είτε και των δύο

Οσοι ξεφυλλίζουν φωτογραφικά λευκώματα του Φώτη Καζάζη διαπιστώνουν ότι πολλές λεζάντες δεν περιγράφουν απλώς την εικόνα. Προχωρούν πιο μακριά, συμπληρώνοντας την εικαστική απόλαυση με στοιχεία προσωπικά και με απόψεις είτε του εικονιζομένου είτε του φωτογράφου είτε και των δύο.
Στο βιβλίο του «Τριάντα ιστορίες» που παρουσιάζει απόψε, 11 Ιουνίου στις 9 στις εκδόσεις Γαβριηλίδη (Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι), ο Καζάζης κάνει ένα βήμα μπροστά. Και με αφετηρία μια φωτογραφία πλάθει ιστορίες-πορτρέτα και φωτίζει στιγμές από τη ζωή ανθρώπων που γνώρισε στις φωτογραφικές περιπλανήσεις του.
«Γυναίκες και άνδρες στην καθημερινότητά τους, άσημοι και διάσημοι, φιγούρες αστικές και τύποι λαϊκοί, μποέμ ή περιθωριακοί, θύματα της εποχής τους ή του εαυτού τους βγαίνουν από το κάδρο και γίνονται πρόσωπα οικεία, χειροπιαστά, αληθινά», γράφει ο εκδότης στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.
Ο Καζάζης με έναν δικό του, προσωπικό τρόπο περνά από την εικόνα στο λόγο επιβεβαιώνοντας αυτό που εξ αρχής υποψιάζονταν όσοι ξεφύλλισαν κάποτε κάποια συλλογή του ή επισκέφθηκαν κάποια φωτογραφική του έκθεση: ότι δεν πρόκειται μόνο για ένα μαέστρο της εικόνας, αλλά και για ένα τεχνίτη του λόγου.
Σ’ αυτό το βιβλίο, όπου οι εικόνες ανακατεύονται με τα κείμενα ο συγγραφέας-φωτογράφος «αφηγείται ιστορίες μικρές, με τρυφερότητα και σκωπτική διάθεση, παρασύροντας τον αναγνώστη σ’ έναν κόσμο που μοιάζει να αποσύρεται αργά, αφήνοντας ένα γλυκόπικρο χαμόγελο».
Και ένα ερώτημα που αβίαστα ανακύπτει για τον αναγνώστη των διηγημάτων του Καζάζη είναι αν και κατά πόσον είναι αληθινή η ιστορία που αφηγείται με αφορμή μία ή περισσότερες φωτογραφίες. Αν και κατά πόσον η μυθοπλασία ξεπερνά την παράθεση πραγματικών γεγονότων και περιστατικών.
Ομως σ’ αυτό και σε άλλα ερωτήματα θα κληθεί να απαντήσει ο ίδιος ο συγγραφέας-φωτογράφος απόψε (οι εκδόσεις Γαβριηλίδη βρίσκονται 60 μέτρα από την στάση «Μοναστηράκι» του Μετρό).
Την παρουσίαση του βιβλίου «Τριάντα Ιστορίες» του Φώτη Καζάζη θα κάνει ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός