Οταν τα «Πρόσωπα» μιλάνε

«Βρίσκεσαι απέναντι σε έναν άνθρωπο, τον οποίο γνωρίζεις στα χαρτιά. Εκείνος ενδέχεται να μη σε ξέρει καθόλου. Χωρίς να διαθέτεις άπλετο χρόνο καλείσαι να βρεις έναν τρόπο να εισέλθεις στον εσωτερικό του κόσμο. Για να ψάξεις. Να σκαλίσεις. Να παρατηρήσεις. Να κλέψεις, τελικά, εικόνες και ατμόσφαιρες που απαρτίζουν τη ζωή και την καθημερινότητά του με εκείνον παρόντα, να γίνεται μάρτυρας της “διάρρηξης”».

Ετσι περιγράφει τη διαδικασία μιας συνέντευξης πρόσωπο με πρόσωπο η Μαριλένα Αστραπέλλου στην εισαγωγή του βιβλίου της «Πρόσωπα» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πόλις. Πρόκειται άλλωστε για μια διαδικασία που η ίδια έχει ζήσει ουκ ολίγες φορές ως αρθρογράφος στο περιοδικό Bhmagazino, από όπου και προέρχονται οι 27 συνεντεύξεις που φιλοξενούνται στο βιβλίο.

Ορχάν Παμούκ, Φίλιπ Ροθ, Τζον Λε Καρέ, Ντέμιαν Χερστ, Διονύσης Φωτόπουλος, Τζέφρυ Ευγενίδης, είναι μόλις κάποιοι από τους σημαντικούς ανθρώπους που μίλησαν στη Μαριλένα, επιτρέποντας της να εισέλθει για λίγο όχι μόνο στο προσωπικό τους χώρο, αλλά και στο μυαλό και την ψυχή τους. «Η συνέντευξη δεν είναι ένα “εύκολο” δημοσιογραφικό είδος. Η μεγαλύτερη δυσκολία της όμως είναι και όλη η γοητεία της: αν και ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις με ακρίβεια τι άνθρωπο θα συναντήσεις, πρέπει κάθε φορά να είσαι σε θέση να τον αντιμετωπίσεις» λέει η ίδια.

Ο δημοσιογράφος περνάει λοιπόν από διάφορα στάδια: αρχικά ερευνά τη δουλειά και τη ζωή του συνεντευξιαζόμενου, στη συνέχεια «φεύγει» για ένα ταξίδι προς το άγνωστο, καθώς δεν μπορεί πάντα να ξέρει τι τον περιμένει και στο τέλος καλείται να γίνει ψυχολόγος ενός ανθρώπου που δεν έχει συναντήσει ποτέ ξανά στη ζωή του. «Ολοι είναι αρνητικά προκατειλημμένοι απέναντι στους δημοσιογράφους, γιατί φοβούνται ότι θα διαστρεβλώσουν αυτά που θα πουν. Δεν χρειάζεται επιθετικότητα, πρέπει να ξεκινήσεις από την αφορμή της επικαιρότητας –τη νέα τους δουλειά- και μετά να προχωρήσεις και σε άλλου είδους ερωτήσεις» επισημαίνει.

Πρόκειται πράγματι για ένα συναρπαστικό ταξίδι στα άδυτα του ανθρώπινου ψυχισμού, το οποίο μπορεί να ξεκινάει από την εντατική μελέτη που πάντα προηγείται της συνάντησης, αλλά ολοκληρώνεται μόνο όταν κοιτάξεις τον άλλο στα μάτια. «Είναι πολύ ωραίο να τους βλέπεις πώς σκέφτονται και να σου λένε για τη ζωή. Μέσα από αυτά που λένε σε βοηθάνε και σου αλλάζουν τη θεώρηση που έχεις για τον κόσμο. Πόσο μάλλον όταν συναντάς ανθρώπους που είναι μεγάλης ηλικίας και παραμένουν τόσο ζωντανοί! Φεύγεις από τη συνέντευξη και τα βλέπεις όλα διαφορετικά».

Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσει μία από τις 28 σημαντικές προσωπικότητες που γέμισαν με τα λόγια τους το βιβλίο, τότε θα επέλεγε τον αμερικανό συγγραφέα Φίλιπ Ροθ, «επειδή τον θαυμάζω πολύ και φοβόμουν για το πώς θα πήγαινε η συνέντευξη». Οσο για τον πιο ζόρικο από όλους, αυτός ο «τίτλος» πάει στον τούρκο συγγραφέα Ορχάν Παμούκ, «επειδή είναι πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα και στην αρχή ήταν κάπως επιθετικός». Εκεί βέβαια είναι που κερδίζει η εμπειρία, αλλά και η ικανότητα να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου ανέπαφη και τα αντανακλαστικά της σκέψης σου δυνατά.

«Μετά από κάθε συνέντευξη σκέφτεσαι ότι θα μπορούσες να είχες κάνει και άλλα. Ετσι μαθαίνεις όμως. Και για κάθε ένα ναι που έχεις από κάποιον που θέλεις να του μιλήσεις, δέχεσαι και άλλα δέκα όχι», καταλήγει. Ευχόμαστε λοιπόν πολλά ναι που θα φέρουν και ένα δεύτερο βιβλίο.

*Μαριλένα Αστραπέλλου «Πρόσωπα» – Σελίδες 403 – Τιμή 16 ευρώ – Εκδόσεις Πόλις

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk