Στο κατεχόμενο Ιράκ ξεκίνησε η NSA την καταγραφή τηλεφωνικών δεδομένων

Πρώτα ήρθε η αποκάλυψη ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησε από την εταιρία κινητής τηλεφωνίας Verizon πληροφορίες για τις επικοινωνίες εκατομμυρίων πελατών της. Μετά προέκυψε το «τσουνάμι» των αποκαλύψεων για τον πανταχού παρόντα Μεγάλο Αδελφό που παρακολουθεί και καταγράφει εντός και εκτός ΗΠΑ τηλεφωνικές επαφές, ηλεκτρονική αλληλογραφία, τραπεζικούς λογαριασμούς, αγορές on line, επισκέψεις σε ιστότοπους και πάει λέγοντας.
Το σκάνδαλο τονίζει την καθοριστική σημασία που έχουν αποκτήσει τα λεγόμενα «δεδομένα επικοινωνίας» στη συλλογή πληροφοριών, τυπικά για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του ποινικού εγκλήματος, αλλά ουσιαστικά σε βάρος των δικαιωμάτων εκατομμυρίων ανθρώπων οι οποίοι μπορεί ξαφνικά να γίνουν στόχοι παρακολούθησης χωρίς να το γνωρίζουν, για παράδειγμα από μια ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία.
Ζωτικής σημασίας για την κατανόηση των τεχνικών αυτών, οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί από την NSA σε μεγάλη κλίμακα ήδη από το 2005, αποτελεί το γεγονός ότι αυτές οι μέθοδοι δεν αποσκοπούν στην υποκλοπή, δηλαδή στην μαγνητοφώνηση μιας συνομιλίας, αλλά στην πιο «απλοϊκή» συλλογή πληροφοριών όπως ποιος αριθμός εκλήθη από συγκεκριμένο συνδρομητή και για πόσο καιρό.
Ήταν στο Ιράκ που η NSA προχώρησε για πρώτη φορά σε τεράστια, πανεθνική κλίμακα, στην καταγραφή κάθε τηλεφωνικής κλήσης που πραγματοποιήθηκε μέσα στη χώρα. Στην αρχή οι Αμερικανοί προσπάθησαν να μαγνητοφωνήσουν πολύ περισσότερες συνομιλίες απ’ όσες πρακτικά μπορούσαν να επεξεργαστούν. Δεν υπήρχαν διαθέσιμοι αρκετοί διερμηνείς ώστε να ακούσουν την πληθώρα των τηλεφωνικών κλήσεων ή να αξιολογήσουν την αξία της κάθε κλήσης που άκουγαν.
Καθώς προσγειώνονταν με ελικόπτερα σε περιοχές-στόχους, Αμερικανοί πράκτορες και κομάντο έβρισκαν συσκευές κινητής τηλεφωνίας τις οποίες μερικές φορές αποσπούσαν από νεκρούς μαχητές. Οι αριθμοί των τηλεφώνων μπορεί να μην είχαν καταχωρηθεί ποτέ στο παρελθόν ως «ύποπτα στοιχεία», αλλά σε λίγη ώρα, συχνά με την χρήση φορητών υπολογιστών επιτόπου, οι εμπειρογνώμονες της NSA ανακάλυπταν όλες τις κλήσεις που πραγματοποιήθηκαν μήνες πριν από κάθε κινητό. Χαρτογραφoύσαν έτσι έτσι τις διασυνδέσεις του συλληφθέντα ή του νεκρού με άλλα άτομα.
Η χρήση αυτού που οι ειδικοί φορείς στο Ιράκ απλοϊκά αποκαλούσαν «βάση δεδομένων», γρήγορα εξελίχθηκε σε τελειοποιημένο λογισμικό, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται εφικτή η χαρτογράφηση των δικτύων.
Μέχρι το 2006 , οι ομάδες που χρησιμοποιούσαν το τερματικό, μπορούσαν να πλήξουν ένα μέλος της Αλ Κάιντα και σκυμμένοι πάνω από το λάπτοπ, σε ένα μισογκρεμισμένο ιρακινό σπίτι, να βρουν άλλα μέλη μέσω της βάσης δεδομένων, να καθορίσουν την θέση αυτών των τηλεφώνων και να επιστρέψουν στα ελικόπτερα τους έτοιμοι για τον επόμενο στόχο.
Βλέποντας τα αποτελέσματα αυτής της μεθόδου η NSA προσπάθησε να την εφαρμόσει και στο εσωτερικό των ΗΠΑ από το 2006 και μετά. Δεδομένου ότι η καταγραφή αυτών των δεδομένων δεν περιλαμβάνει το περιεχόμενο των συνομιλιών, μπορεί να πραγματοποιηθεί και η επέκταση της μεθόδου αυτής στην αμερικανική επικράτεια χωρίς να απαιτείται ένταλμα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk