Λουξεμβούργο: Θύμα κατασκοπείας ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Στο μικροσκόπιο για παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, μέχρι και του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έχει μπει η μυστική υπηρεσία του Λουξεμβούργου SREL: Πρώην στελέχη της υπηρεσίας, και κυρίως ο πρώην διοικητής της Μάρκο Μιλ, ερευνώνται για τις καταγραφές συνομιλιών υψηλόβαθμων πολιτικών αξιωματούχων και δικαστικών.

Κατά τις ακροάσεις ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής έχουν ακουστεί μάλιστα μέχρι και σχέσεις του Μεγάλου Δούκα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Η υπόθεση έχει πάρει τέτοια έκταση που το κόμμα της αντιπολίτευσης (DP) απειλεί με πρόταση μομφής.

Το σκάνδαλο είχε ξεκινήσει στο τέλος του προηγούμενου χρόνου, με αποκαλύψεις πως η SREL παρακολουθούσε προ ετών τον διοικητή της στρατονομίας, σε σχέση με την υπόθεση βομβιστικών επιθέσεων στα μέσα της δεκαετίας του ’80 (το λεγόμενο Bommeleeër).

Γρήγορα άρχισαν να φτάνουν στο φως της δημοσιότητας αναφορές για άλλες παρακολουθήσεις, στα όρια (στις καλύτερες περιπτώσεις) της νομιμότητας, με βασικότερες αφ’ενός την καταγραφή συνομιλίας του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και αφ’ετέρου παρακολουθήσεις που φέρονται να εγείρουν την υποψία πως ο Μέγας Δούκας έχει σχέσεις με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Όσον αφορά τον Γιούνκερ, ο ίδιος ο Μάρκο Μιλ κατηγορείται πως κατέγραψε (με μηχανισμό που είχε στο ρολόι του) συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό στο γραφείο του. Η συνομιλία μεταξύ Γιούνκερ και Μιλ, όπως δόθηκε στη δημοσιότητα, γινόταν μεν στον ενικό αλλά σε ύφος διαμάχης.

Όπως υποστήριξε ο Μιλ στην κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνά την υπόθεση, αργότερα ο Γιούνκερ του είπε ανοικτά πως «θα ήθελε να τον εκπαραθυρώσει», κάτι που τελικά δεν έκανε. Για την καταγραφή της πρώτης συνομιλίας μίλησε στον Γιούνκερ πρώην πράκτορας της SREL, ο Αντρέ Κέμερ.

Ενδιάμεσα, κατά τις συζητήσεις στην κοινοβουλευτική επιτροπή έχει έρθει στο φως πληθώρα άλλων υποθέσεων παρακολουθήσεων αξιωματούχων, όπως του γενικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μπίβερ.

Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα (με εννέα έδρες σε σύνολο 60) ανέφερε τη προηγούμενη Παρασκευή πως σκοπεύει να καταθέσει αυτήν την εβδομάδα πρόταση μομφής με φόντο την υπόθεση SREL, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο αριθμός των υποθέσεων έχει οδηγήσει σε τεράστια απώλεια της εμπιστοσύνης στους θεσμούς αλλά και της εμπιστοσύνης των πολιτών στην κυβέρνηση».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk