Πολύτιμη ώθηση στον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα καθώς πασχίζει να «χαλιναγωγήσει» την αναγκαστική κυβερνητική συμμαχία με τη μπερλουσκονική δεξιά δίνει η καθολική νίκη της κεντροαριστεράς στις δημοτικές εκλογές της Ιταλίας -την πρώτη σημαντική εκλογική δοκιμασία μετά το «θρίλερ» των βουλευτικών εκλογών του Φεβρουαρίου.
Ο πρώην χειρουργός Ινιάτσιο Μαρίνο κατήγαγε με ποσοστό 63,9% θρίαμβο στη Ρώμη, με τον απερχόμενο κεντροδεξιό δήμαρχο Τζάνι Αλεμάνο να περιορίζεται σε ποσοστό 36,1% βάσει των μερικών αποτελεσμάτων του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών.
Η ιταλική Κεντροαριστερά σκοράει «16-0», κατακτώντας όλες τις μεγάλες πόλεις, όπου διεξήχθη την Κυριακή και τη Δευτέρα ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών.
Επικρατεί στην Μπρέσια (είχε κεντροδεξιό δήμαρχο), το Λόντι (βόρεια Ιταλία), την Μπαρλέτα, την Ανκόνα, Βιτέρμπο (κεντρική Ιταλία), καθώς και στη βορειοανατολική πόλη Τρεβίζο, που «ανήκε» κατά παράδοση στην Λέγκα του Βορρά, η οποία κέρδιζε με άνεση μαζί τον Λαό της Ελευθερίας (Pdl) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Στην Ιμπέρια, κοντά στην Γένοβα, ο κεντροαριστερός υποψήφιος φέρεται ότι κερδίζει την δημαρχία με το 76,1% των ψήφων. Στη Σιένα, παραδοσιακό προπύργιο της αριστεράς στην Τοσκάνη, το Δημοκρατικό Κόμμα «αντέξε» με 52% παρά το πρόσφατο σκάνδαλο υπεξαιρέσεων που κινδύνευσε να προκαλέσει την χρεοκοπία του τραπεζικού οργανισμού Monte dei Paschi di Siena.
«Η νίκη αυτή οφείλεται κυρίως στην βοήθεια όλων των συνεργατών μου» δήλωσε ο νέος δήμαρχος της ιταλικής πρωτεύουσας Ινιάτσιο Μαρίνο, τονίζοντας ότι «στόχος μας είναι να πετύχουμε την αναγέννηση της Ρώμης».
«Η συνολική επίδοση της κεντροδεξιάς δεν είναι θετική, χάνουμε και την Ρώμη, την τελευταία μεγάλη πόλη που κυβερνούσαμε. Τηλεφώνησα ήδη στον Ινιάτσιο Μαρίνο να τον συγχαρώ» ήταν η δήλωση, στο γνώριμο λακωνικό ύφος, του απερχόμενου δημάρχου της Ρώμης Τζάνι Αλεμάνο.
«Εξασφαλίσαμε όλα τα δημοτικά συμβούλια της Ρώμης υπερισχύουμε σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Είναι μια τεράστια ικανοποίηση αλλά πρέπει να ασχοληθούμε και να κατανοήσουμε σε βάθος το σημαντικό φαινόμενο της αποχής» δήλωσε ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Γκουλιέλμο Επιφάνι, που αναμένεται να αντικατασταθεί σε έκτακτο συνέδριο, το ερχόμενο Φθινόπωρο.
Με έξι εκατομμύρια Ιταλούς να καλούνται στην κάλπη, οι δημοτικές εκλογές ήταν η πρώτη μεγάλη δοκιμασία μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης Λέτα τον περασμένο Απρίλιο.
Η απογοήτευση των ψηφοφόρων απέναντι στα κόμματα κατέστη εμφανής από τη δραματική μείωση της συμμετοχής, που περιορίστηκε στο 48,5%, ενώ στον πρώτο γύρο είχε ξεπεράσει το 52%. Στις κάλπες που στήθηκαν στη Ρώμη η προσέλευση άγγιξε ιστορικό χαμηλό φθάνοντας το 45% -από 63% στο δεύτερο γύρο του 2008 όταν είχε αναδειχθεί δήμαρχος ο Τζάνι Αλεμάνο.
Ωστόσο, παρά την αποχή-σοκ, η έκβαση συνιστά σημαντική επιτυχία για το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd), στο οποίο ανήκει ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, το οποίο σχεδόν αιμορράγησε μέχρι θανάτου βλέποντας στις κάλπες του Φεβρουαρίου να εξανεμίζεται το προβάδισμα έως και 10 ποσοστιαίων μονάδων που διατηρούσε προεκλογικά.
Το Δημοκρατικό Κόμμα απογοήτευσε ακόμη περισσότερους ψηφοφόρους με την εκλογική συνεργασία που έκλεισε με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά το δραματικό μετεκλογικό αδιέξοδο στο οποίο βυθίστηκε η Ιταλία. Και ο ίδιος ο Ενρίκο Λέτα πάσχισε να πείσει πολλούς Ιταλούς πως είναι εκείνος που ηγείται της κυβέρνησης και όχι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Η μπερλουσκονική δεξιά στην πραγματικότητα υπέστη συντριβή στις κάλπες και η ήττα αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να αποδυναμώσει κάποιους από τους πιο μαχητικούς «υπαρχηγούς» του Καβαλιέρε που πίεζαν τον Ενρίκο Λέτα για μεγάλες περικοπές στους φόρους.
Μπροστά στις συνεχείς εσωτερικές διενέξεις, η δημοτικότητα της κυβέρνησης συνασπισμού έχει κατρακυλήσει και λίγοι είναι οι Ιταλοί που πιστεύουν ότι μπορεί να δώσει τέλος στην οικονομική κρίση και να μεταρρυθμίσει τους ανεπαρκείς θεσμούς.
Πέραν του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μεγάλος ηττημένος των δημοτικών εκλογών στην Ιταλία είναι ο Μπέπε Γκρίλο, καθώς το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) δεν κατάφερε να προκριθεί ούτε σε μία από τις 16 πιο σημαντικές μονομαχίες που κρίθηκαν στο δεύτερο γύρο.
Σε πολλές περιοχές της χώρας, το M5S είδε στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών το ποσοστό του να μειώνεται κατά 50% σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου.
Σε μια πρώτη ανάλυση της ψήφου, σχολιαστές τονίζουν ότι η ελεύθερη πτώση του M5S συνέπεσε με την θεαματική άνοδο της αποχής. Κάτι που σημαίνει ότι το ποσοστό των Ιταλών που απογοητεύθηκε από τα μεγάλα παραδοσιακά κόμματα και έκριναν ότι το M5S ως τώρα «δεν κινήθηκαν με τον πρέποντα δυναμισμό», διάλεξαν να «μείνουν σπίτι», με σαφείς αποστάσεις από την όλη εκλογική διαδικασία.