Δύο συμφωνίες και μια διαφωνία για τους Σι και Ομπάμα

Η συνάντηση κορυφής μεταξύ του κινέζου προέδρου Σι Ζινπίνγκ και του αμερικανού ομόλόγου του Μπαράκ Ομπάμα οδήγησε σε αρκετές συμφωνίες, σε ζητήματα που αφορούσαν από την κλιματική αλλαγή ως την Βόρειο Κορέα, όχι όμως και στο «καυτό» ζήτημα των κυβερνοεπιθέσεων, καθώς η ιστορική συνάντηση επισκιάστηκε από τις αποκαλύψεις για τις στρατηγικές κυβερνοκατασκοπείας της ίδιας της Ουάσιγκτον.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν το ζήτημα επί ώρες, σύμφωνα με ακολούθους τους, όμως το καλύτερο που μπόρεσε να επιτύχει η Ουάσιγκτον ήταν απλώς να αναγνωρίσει το Πεκίνο πόσο πολύ ενοχλείται η αμερικανική ηγεσία από τις ποικίλες κινεζικές διαδικτυακές επιθέσεις.
«Είναι αρκετά προφανές ότι η ανώτατη κινεζική ηγεσία καταλαβαίνει ξεκάθαρα τη σημασία του ζητήματος για τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο σύμβουλος του Ομπάμα σε θέματα εθνικής ασφάλειας Τομ Ντόνιλον. Η Ουάσιγκτον τόνισε ότι επιθυμούσε να συζητήσει μόνο σε ό,τι άπτεται κλοπών δεδομένων από ομάδες με έδρα την Κίνα πολύ περισσότερο από ό,τι ζητήματα ευρύτερης κατασκοπείας και διαδικτυακής παρακολούθησης, όμως η κατάληξη ήταν να επικρίνει σκληρά ο Σι τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης για την αποτυχία τους να αναφερθούν ομοίως και σε αμερικανικές επιθέσεις μέσω Διαδικτύου εναντίον της Κίνας.
Οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν να πραγματοποιούν πρόοδο σε άλλους τομείς, αν και αντιμετωπίζουν ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις και ευθύνες. Οσον αφορά τη συμφωνία που έχει υπογραφεί περί κλιματικής αλλαγής, ΗΠΑ και Κίνα, οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί αερίων του θερμοκηπίου, δήλωσαν ότι θα συνεργαστούν με άλλες χώρες για να μειώσουν την ταχύτερα αυξανόμενη πηγή εκπομπών, των υδροφθορανθράκων (HFC) που χρησιμοποιούνται σε μονάδες ψύξης και ψυγεία.
Οι HFC αποτελούν μια εξαιρετικά ισχυρή τάξη αερίων του θερμοκηπίου, ως και 1.000 φορές περισσότερο από ό,τι το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά καθαρίζουν σχετικά γρήγορα από την ατμόσφαιρα, σε περίπου 10 με 15 χρόνια. Ο σύντομος χρόνος ζωής τους σημαίνει ότι αν σταματήσει η χρήση τους, τα αποτελέσματα θα είναι σχεδόν άμεσα. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η συμφωνία επετεύχθη το Σάββατο και θα μπορούσε δυνητικά να μειώσει το ισοδύναμο περίπου 90 γιγατόνων διοξειδίου του άνθρακα ως το 2050 ή περίπου τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ενός ολόκληρου χρόνου.
Η πιθανή σημασία της συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών σε κλιματικά ζητήματα θα μπορούσε στο μέλλον να διευρυνθεί. Στο παρελθόν η Κίνα υποστήριζε ότι η μείωση των εκπομπών ρύπων θα μπορούσε να αποτελέσει τροχοπέδη για την οικονομική της ανάπτυξη, ενώ οι ΗΠΑ ουσιαστικά υποστήριζε ότι δεν λάμβανε δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή, αν δεν έκανε και η Κίνα το ίδιο.
Ο Ντόνιλον δήλωσε ακόμη ότι οι Κινέζοι τόνισαν για άλλη μια φορά την ανησυχία τους σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας και δεσμεύτηκαν να εργαστούν από κοινού με τους Αμερικανούς ώστε να εξομαλυνθούν οι τοπικές εντάσεις.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk