Αξιωματικοί Λιμενικού: Να εφαρμοστεί ο νόμος περί εθελοντών στο Σώμα

Να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να μην μείνει στα χαρτιά ο νόμος 4029/2011 για την Επικουρική Ακτοφυλακή καλεί τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος.

Να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να μην μείνει στα χαρτιά ο νόμος 4029/2011 για την Επικουρική Ακτοφυλακή καλεί τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος.
Ο νόμος έφερε την υπογραφή του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή (σ.σ. το Λιμενικό τότε υπάγονταν στο συγκεκριμένο υπουργείο) και όπως αναφέρονταν στο Σχέδιο Νόμου οι εθελοντές λιμενικοί θα επεμβαίνουν σε περιστατικά όπως η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ακτών, η αντιμετώπιση της ρύπανσης της θάλασσας, η προστασία ανθρώπων που κινδυνεύουν, η έρευνα και διάσωση σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών όπως ναυάγια.
Ο συγκεκριμένος θεσμός εφαρμόζεται σε χώρες της ΕΕ και στις ΗΠΑ, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία των αξιωματικών του ΛΣ και οι διατάξεις του νόμου προβλέπουν την σύσταση ομάδων εθελοντών Ακτοφυλάκων, το έργο των οποίων είναι άμισθο και καθαρώς εθελοντικό και αφορά στη συνδρομή, πάντα υπό την εποπτεία και τον επιχειρησιακό έλεγχο των κατά τόπους Λιμενικών Αρχών.

«Παρά το γεγονός ότι στο νόμο προβλέπεται μια σειρά ενεργειών για την ενεργοποίησή του και παρότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό θεσμό, που έρχεται να στηρίξει το έργο των Λιμεναρχείων, φέρνοντας κοντά τον πολίτη που «ζει» μέσα στη θάλασσα, αυξάνοντας τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες, δυστυχώς δεν έτυχε ακόμα εφαρμογής», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενικών τονίζουν ότι «για μια φορά ακόμα, η Πολιτεία δείχνει την αδυναμία της να εφαρμόζει νόμους, που η ίδια ψήφισε και που μόνο θετικά θα μπορούσαν να επιδράσουν στην λειτουργία των υπηρεσιών του κράτους και μάλιστα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία που ο εθελοντισμός, σε οργανωμένη βάση, είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίος από ποτέ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk