Τις θέσεις του ΚΚΕ για την ανεργία παρουσίασε ο Δ. Κουτσούμπας

Πρόταση νόμου του ΚΚΕ «για την ουσιαστική προστασία των ανέργων» παρουσίασε τη Δευτέρα ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματός του στους Αγίους Αναργύρους. Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνεται επίδομα ανεργίας χωρίς τους σημερινούς περιορισμούς, το ύψος του οποίου φτάνει το 80% του βασικού μισθού.

Πρόταση νόμου του ΚΚΕ «για την ουσιαστική προστασία των ανέργων» παρουσίασε τη Δευτέρα ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματός του στους Αγίους Αναργύρους. Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνεται επίδομα ανεργίας χωρίς τους σημερινούς περιορισμούς, το ύψος του οποίου φτάνει το 80% του βασικού μισθού.

Τόνισε πως το ΚΚΕ ξεκινά από τη Δυτική Αττική, «όπου η ανεργία τσακίζει κόκαλα με τα ποσοστά να ανεβαίνουν πολύ πάνω από το ανατριχιαστικό πανελλαδικό ποσοστό του 27%, τον αγώνα για το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας που αφορά κάθε εργάτη και κάθε λαϊκή οικογένεια».

Ο Δ. Κουτσούμπας διεμήνυσε, επίσης, πως «αυτόν τον αγώνα δεν πρόκειται να τον σταματήσουμε έως την τελική εξάλειψη της ανεργίας, για μια κοινωνία όπου ο λαός, η ίδια η εργατική τάξη θα είναι στην εξουσία».

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα όπως:

Το επίδομα ανεργίας να παρέχεται σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς της ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας, που έχουν σαν αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων περίπου το 83% να στερείται επιδόματος.

Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος ανεργίας να καθορίζεται σε ποσοστό 80% του βασικού μισθού, που πρέπει να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες.

Επίδομα ανεργίας να δικαιούται και αυτός που αναζητεί εργασία μέσω ΟΑΕΔ και δεν βρίσκει ανάλογη με τα προσόντα του και δεν ασκεί άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.

Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται, χωρίς καμία επιβάρυνση των ανέργων, ως συντάξιμος χρόνος.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανεργίας, οι άνεργοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους να δικαιούνται πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Κατά το διάστημα της ανεργίας, οι άνεργοι να καταβάλλουν κατά 30% μειωμένα τα τιμολόγια της ύδρευσης, του ηλεκτρικού ρεύματος και των σταθερών τηλεφώνων και στο διάστημα αυτό απαγορεύεται η διακοπή της παροχής τους.

Όσο διαρκεί η ανεργία να επέρχεται αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης που έχει αναλάβει ο άνεργος από δάνειο και απαγορεύεται ο ανατοκισμός και η κεφαλαιοποίηση των συμβατικών τόκων που θα γεννηθούν στο διάστημα αυτό.
Στο διάστημα της ανεργίας οι άνεργοι να δικαιούνται επιδότηση ενοικίου από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 100% για την κύρια κατοικία αυτών και της οικογένειάς τους.

Να αναστέλλεται κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας και της δευτερεύουσας κατοικίας που ανήκει στον άνεργο.

Αντίστοιχες διατάξεις προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του κάθε επαγγέλματος να προβλέπονται και για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες.

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και των συμφωνιών της ΕΕ, οι ελληνικές εταιρείες φεύγουν απ’ την Ελλάδα και ταυτόχρονα επιδοτούνται με κοινοτικό και κρατικό χρήμα, ενώ επεσήμανε ότι ήδη από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ μια σειρά κλάδοι συρρικνώθηκαν ενώ το ίδιο συνέβη και με την αγροτική παραγωγή.

Υπογράμμισε ότι η όποια ανάκαμψη δεν θα απορροφήσει το 1,5 εκατ. ανέργων, ενώ οι θέσεις εργασίας θα είναι και λίγες και κακοπληρωμένες, καθώς «γι’ αυτό έχουν φροντίσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ, της ΝΔ αλλά και η συγκυβέρνησή τους με τη ΔΗΜΑΡ με τους αντεργατικούς νόμους, εντός και εκτός μνημονίου, που ψήφισαν».

Πρόσθεσε ότι ούτε τα κόμματα της συγκυβέρνησης ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας, καθώς διαχειρίζονται ένα σύστημα που δεν μπορεί να λύσει την ανεργία και γι’ αυτό την παρουσιάζουν ως πρόβλημα πολιτικής διαχείρισης από μια «τέτοια κυβέρνηση «εντός των τειχών» με εξουσία τους ίδιους που δημιουργούν την ανεργία».

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση της αριστεράς που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για «μια «κυβέρνηση» που δήθεν θα σταματήσει τα καταστροφικά μνημόνια που γεννούν ύφεση και δυστυχία, χωρίς όμως, συνέχισε, να λέει κουβέντα για το τι θα γίνει με τους αντεργατικούς νόμους προ μνημονίου που ουσιαστικά έστρωσαν το έδαφος για να πατήσει το μνημόνιο», τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα λέει αυτά «τώρα που οι ίδιοι παραδέχονται, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ, οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, ότι η συζήτηση περί μνημονίων πλέον είναι ξεπερασμένη, αφού τη δουλειά που ήταν να κάνουν τα μνημόνια την έκαναν».

Ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αναλάβει τον ρόλο του διαχειριστή «στο καπιταλιστικό οικοδόμημα όπου τα κλειδιά και τους διακόπτες τους ανοίγει και τους κλείνει ο ιδιοκτήτης του, αυτός που έχει την πραγματική εξουσία και ελέγχει τις κυβερνήσεις της «γιαλαντζί αριστεράς»».

Λόγο έκανε ακόμη και για τη «φασιστική-ναζιστική «Χρυσή Αυγή», λέγοντας πως δηλητηριάζει συνειδήσεις ενώ υπερασπίζεται το σύστημα που θησαυρίζει από την εκμετάλλευση και των ξένων και των Ελλήνων εργατών.

«Εδώ σ’ αυτές τις γειτονιές, η ΧΑ ρίχνει τα δίχτυα της για να ψαρέψει άνεργα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, φτωχόπαιδα. Εδώ όμως, στους Αγίους Αναργύρους, στο Καματερό, στα Λιόσια, στην Πετρούπολη, πρέπει οι φασίστες να φάνε τα μούτρα τους, να απομονωθούν, να τους στείλει στο περιθώριο η εργατική τάξη, ο λαός της περιοχής» υπογράμμισε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική