Η δύσκολη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών

Μια ιδιαιτέρως δύσκολη συζήτηση αναμένεται να έχουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στην επόμενη συνάντηση τους, η οποία ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας

Μια ιδιαιτέρως δύσκολη συζήτηση αναμένεται να έχουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στην επόμενη συνάντηση τους, η οποία ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας. Στην Ιπποκρτάτους δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για το κλίμα υπεραισιοδοξίας σχετικά με την κατάσταση της χώρας που καλλιεργείται από το Μέγαρο Μαξίμου, επειδή θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμα διαφύγει τον κίνδυνο, όπως φαίνεται από το ναυάγιο του διαγωνισμού για ΔΕΠΑ και ΔΕΦΑ. Επιπλέον η κυβέρνηση παρουσιάζει σημαντικές δυσλειτουργίες σε κρίσιμους τομείς και εκτιμάται ότι δεν μπορεί πλέον να κρύβονται τα προβλήματα κάτω από το χαλί.
Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, έπειτα από τις «διαρροές» περί δυσαρέσκειας του για την κριτική που του άσκησε το προηγούμενο διάστημα ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος αλλά και την αλλαγή στάσης του ΠαΣοΚ στη Βουλή, χαμήλωσε τους τόνους και επαίνεσε προσωπικά την προσπάθεια των δύο μικρότερων εταίρων.
Ωστόσο, τα καλά λόγια δεν αρκούν πλέον για επιφέρουν ηρεμία στον κυβερνητικό συνασπισμό. Υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΗΜΑΡ μιλούν ανοιχτά για «ηγεμονισμό» από την πλευρά του κ. Σαμαρά και λένε ότι θα επιδιώξουν τη συνεργασία με το ΠαΣοΚ σε όλα τα επίπεδα της κυβερνητικής λειτουργίας προκειμένου να επέλθει κάποια ισορροπία στην κυβέρνηση.
Τη Δευτέρα, η ΔΗΜΑΡ κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή για την παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών ως το τέλος του 2015, την οποία απέρριψε η κυβέρνηση αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο της παράτασης μέχρι του χρόνου. Όμως στην περίπτωση που η ΔΗΜΑΡ επιμείνει στην πρόταση της, το ΠαΣοΚ δήλωσε διά των κ.κ. Θ. Μωραίτη και Χρ. Πρωτόπαπα, ότι θα ψηφίσει την τροπολογία. Στο μεταξύ έγινε δεκτή από την κυβέρνηση η τροπολογία που είχε κατατεθεί από βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση με επικεφαλής τον κ. Μωραίτη για ακατάσχετο προσωπικού λογαριασμού 1.500 ευρώ και 2.000 ευρώ για κοινό λογαριασμό.
Είναι φανερό ότι η τρικομματική κυβέρνηση κινείται πάνω σε τεντωμένο σχοινί. Ακόμα περισσότερο που οι δύο μικρότεροι εταίροι υποψιάζονται ότι δεν αποκλείεται να τους αιφνιδιάσει ο πρωθυπουργός έπειτα από το κακό κλίμα που δημιουργεί η αποτυχία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ρίχνοντας στο τραπέζι άλλα θέματα όπως π.χ. το σχέδιο για τη αναδιάρθρωση της ΕΡΤ. Ο κ. Βενιζέλος έχει ήδη προειδοποιήσει δημοσίως ότι δεν προτίθεται να αποδεχτεί άλλους αιφνιδιασμούς και ότι θα τοποθετηθεί για θέματα απολύσεων και κλεισίματος οργανισμών, μόνο στην περίπτωση που θα πάρει στα χέρτια του συγκεκριμένα σχέδια.
Επιπλέον, τόσο το ΠαΣοΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ έχουν πει δημοσίως ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα εισοδηματικού χαρακτήρα και θεωρούν ότι το mea culpa του ΔΝΤ πρέπει να αξιοποιηθεί για μια σκληρή διαπραγμάτευση από την ελληνική πλευρά. Θεωρείται, λοιπόν, δεδομένο ότι ο κ. Βενιζέλος θα θέσει επίμονα προς τον πρωθυπουργό το ζήτημα των αλλαγών στη λειτουργία της κυβέρνησης και του ανασχηματισμού. Το ίδιο αναμένεται να πράξει και ο κ. Φ. Κουβέλης. «Στο σημείο που βρισκόμαστε είτε ο Σαμαράς θα κάνει μια ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση με τους άλλους δύο αρχηγούς και θα ξεπεράσει αυτή τη φάση της αστάθειας είτε θα μας απειλήσει ξανά με εκλογές, κάτι που δεν έχει νόημα», σχολιάζουν στελέχη της Ιπποκράτους, προσθέτοντας ότι το ΠαΣοΚ δεν επθυμεί σε καμία περίπτωση την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.
Στο μεταξύ, όλη αυτή η περιπλοκή και η σύσφιξη των σχέσεων του ΠαΣοΚ με τη ΔΗΜΑΡ, έστω σε κυβερνητικό επίπεδο, καθιστά εκ νέου επίκαιρη τη συζήτηση για την ενοποίηση της κεντροαριστεράς. Οι συζητήσεις στο παρασκήνιο είναι πολυεπίπεδες, αλλά είχε ενδιαφέρον το άρθρο του υπεύθυνου Διεθνών Σχέσεων της ΔΗΜΑΡ κ. Ι. Μεϊμάρογλου στη Μεταρρύθμιση, με τίτλο «Η μεγάλη ευκαιρία της ΔΗΜΑΡ». Σε αυτό, μιλώντας για την αμήχανη πολιτική της ΔΗΜΑΡ, υπενθυμίζει τη φράση που είχε πει στον κ. Βενιζέλο πριν μερικά χρόνια ο κ. Ν. Μπίστης: «Να ξέρεις ότι αν, όταν μπορείς να κάνεις κάτι, δεν θέλεις, όταν θα θέλεις, ίσως να μην μπορείς…».
Επιπλέον, επισημαίνει ότι: «Στην κυβερνητική αυτή συνεργασία δεν μπήκαμε για να μονιμοποιήσουμε τον Σαμαρά στην πρωθυπουργία της χώρας! Μπήκαμε για να αποτρέψουμε την πτώχευση της χώρας και να προετοιμάσουμε την έξοδο από την κρίση, σε μια δημοκρατική, προοδευτική, αναπτυξιακή τροχιά. Μόνο μια μεγάλη, πλειοψηφική μεταρρυθμιστική παράταξη μπορεί να εξασφαλίσει μια τέτοια πορείς. Μια παράταξη, όπου ο καθένας -πρόσωπα και συλλογικότητες του χώρου- θα συγκροτηθούν γύρω από ένα κοινό πρόγραμμα, που σε τίποτα δεν θα παραβιάζει το πρόγραμμα, τις οργανωτικές δομές και τη συνολική αυτονομία της κάθε πλευράς». Από την Αγ. Κωνσταντίνου δεν υπήρξε κανένα σχόλιο για το συγκεκριμένο άρθρο.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk