Μεικτή εικόνα παρουσίασαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Μεικτές τάσεις επικράτησαν στα κυριότερα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 0,18% , κλείνοντας στις 6.400,45 μονάδες. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,21% , ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 παρουσίασε κέρδη 0,64%

Μεικτές τάσεις επικράτησαν στα κυριότερα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 0,18% , κλείνοντας στις 6.400,45 μονάδες. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,21% , ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 παρουσίασε κέρδη 0,64%

Μεγάλη πτώση στην Αθήν α

Ρωσική ψυχρολουσία με απώλειες 4,69% στο χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς δεν υπήρξε τελικά δεσμευτική προσφορά για την ΔΕΠΑ από την ρωσική Gazprom που ήταν και ο βασικός μνηστήρας για την πώλησή της. «Εκεί που φαινόταν ότι η πώληση της ΔΕΠΑ ήταν πολύ κοντά ναυάγησε», ανέφεραν αναλυτές σημειώνοντας πως η εξέλιξη αυτή είναι πολύ αρνητική συνολικά για το επενδυτικό κλίμα.

Παράλληλα σημείωναν πως η αποτυχία αυτή γεννά την εντύπωση, ότι οι ελληνικές κρατικές εταιρείες είναι υπερβολικά ριψοκίνδυνες και τοξικές για να εξαγορασθούν, παρά τις σχετικά φθηνές αποτιμήσεις τους.
Επίσης για την αγορά, αυξάνονται οι πιθανότητες, η χώρα να μην επιτύχει τον στόχο των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις για τη φετινή χρονιά, ενώ η αποτυχία της διαδικασίας αυτής μπορεί να μπλοκάρει ή να καθυστερήσει σημαντικά και τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση και των Ελληνικών Πετρελαίων.
Η Αθήνα, που στοχεύει σε 1,8 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, έλαβε μόνο μία προσφορά από την αζέρικη SOCAR για τη ΔΕΣΦΑ, τη μονάδα της ΔΕΠΑ που πωλείται ξεχωριστά. Δεν είναι όμως σίγουρο εάν μπορεί να προχωρήσει η πώληση της ΔΕΣΦΑ εάν η ΔΕΠΑ παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο.
Η αποτυχία της διαδικασίας αυτής μπορεί να μπλοκάρει και τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση και των Ελληνικών Πετρελαίων αργότερα φέτος.
Παράλληλα, η αγορά αναμένει και την απόφαση σχετικά με την πιθανότητα αλλαγής του status του ΧΑ από το MSCI η οποία θα αποφασίσει αν θα παραμείνει στην κατηγορία των ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων ή θα υποβιβαστεί στις αναδυόμενες αγορές.
Επίσης η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς μεγάλος μέρος της ρευστότητας πηγαίνει στις αυξήσεις κεφαλαίου περιορίζοντας τον τζίρο και φυσικά η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων καθορίζουν την μεσοπρόθεσμη πορεία της εγχώριας αγοράς.
Εν τω μεταξύ, οι ξένοι επενδυτές αύξησαν την συμμετοχή τους στο ελληνικό χρηματιστήριο ελέγχοντας πλέον το Μάιο το 53,2% των ελληνικών μετοχών από 52,3% τον Απρίλιο.
Το προηγούμενο μήνα, οι ξένοι αγόρασαν μετοχές αξίας 324,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι έλληνες πούλησαν μετοχές αξίας 293,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Από την αρχή του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΧΑ, οι έλληνες επενδυτές προχώρησαν σε πωλήσεις τίτλων αξίας 544 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 362 εκατ. ευρώ αφορούσαν στις ρευστοποιήσεις των ιδιωτών επενδυτών.
Την ίδια στιγμή τους πρώτους πέντε μήνες του έτους οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν μετοχές αξίας 582 εκατ. ευρώ. Το Μάιο, οι συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 83,6%, ενώ ο αριθμός των ενεργών μερίδων, δηλαδή των κωδικών που προχώρησαν έστω και σε μία αγοραπωλησία μετοχών στο χρηματιστήριο υπερδιπλασιάστηκε καθώς ανήλθε στις 98.003 έναντι 45.120 κατά τον προηγούμενο μήνα.
Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η μέση ημερήσια Αξία συναλλαγών το Μαΐο 2013 υπερδιπλασιάστηκε στα 127,77 εκατ. σε σχέση με την αντίστοιχη του προηγούμενου μήνα (62,96 εκατ. ευρω)

Ο Γενικός Δείκτης τιμών έκλεισε στις 939,78 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 55,02 εκατ. ευρώ.

Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου είναι 1,32019 δολάρια.

Τη Δευτέρα παύει η διαπραγμάτευση στο ΧΑΑ του δικαιώματος της Εθνικής Τραπέζης, ενώ ως ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης έχει ορισθεί η 13η Ιουνίου 2013. Η Εθνική κάλυψε το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου και στοχεύει στο 12% της ιδιωτικής συμμετοχής μέχρι τις 13 Ιουνίου, οπότε ολοκληρώνεται η διαδικασία.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές υπογραμμίζουν πως το ΧΑΑ κινείται σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι, το οποίο θα ακυρωθεί μόνον εάν ξεπεραστούν οι 992 μονάδες και παράλληλα υπάρξει σημαντική αύξηση των συναλλαγών. Όπως αναφέρουν, η πλησιέστερη καθοδική στήριξη εντοπίζεται στα επίπεδα των 955 μονάδων, ενώ αντιστάσεις εντοπίζονται στις 992 και υψηλότερα στις 1.022 και 1.060 μονάδες.

Διεθνή Χρηματιστήρια

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε άνοδο κατά 1,00%.

Στη Φραγκφούρτη ο δείκτης DAX 30 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,25%.

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC σημείωσε πτώση κατά 0,43%.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 636,67 μονάδες, σε ποσοστό 4,94%, και διαμορφώθηκε στις 13.514,20 μονάδες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk