Ιταλία: Β’ γύρος δημοτικών εκλογών – Ο Μαρίνο φαβορί για την δημαρχία της Ρώμης

Δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στην Ιταλία σήμερα, Κυριακή, με «φαβορί» στην κύρια αναμέτρηση για την δημαρχία της Ρώμης, τον κεντροαριστερό υποψήφιο Ινιάτσιο Μαρίνο.

Ο 58χρονος καρδιοχειρουργός Μαρίνο υποστηρίζεται από όλες τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς, ενώ αναμένεται να εξασφαλίσει και τις περισσότερες ψήφους των δυο αντιπάλων του που αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο πριν από δυο εβδομάδες.

Πρόκειται για τον αυτόνομο, προοδευτικού προσανατολισμού επιχειρηματία, Άλφιο Μαρκίνι και για τον Μαρτσέλο Ντε Βίτο, του κινήματος Πέντε Αστέρων, οι οποίοι στις 27 Μαίου είχαν λάβει αντίστοιχα το 9,4% και το 12,4% των ψήφων.

«Θα εργαστώ για να μειώσω το δραματικό ποσοστό της ανεργίας των νέων το οποίο στην πόλη μας αγγίζει το 40% και για να εγγυηθώ το ποσό των 700 ευρώ το μήνα στις οικογένειες με έξωση και χαμηλό εισόδημα»
υποσχέθηκε ο Μαρίνο ο οποίος στον πρώτο γύρο είχε λάβει 42,7%.

Στα κύρια σημεία του προγράμματος του περιλαμβάνεται και η τυπική αναγνώριση από μέρους του δήμου της Ρώμης των ζευγαριών που συζούν ανεξάρτητα από το αν είναι ετεροφυλόφιλα ή ομοφυλόφιλα.

Ο κεντροαριστερός καρδιοχειρουργός δεσμεύτηκε, επίσης, να απαιτήσει από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα αναλαμβάνουν στο μέλλον εργολαβίες από τον δήμο της ιταλικής πρωτεύουσας, να εγγυώνται ένα κατώτατο χρονικό όριο διάρκειας του έργου τους. «Εγγυήσεις» που θα πρέπει να αφορούν πρώτα απ’ όλα μια από τις συχνότερες παρεμβάσεις: την ασφαλτόστρωση των μεγάλων οδικών αρτηριών.

O έτερος διεκδικητής της δημαρχίας της Ρώμης στον δεύτερο γύρο είναι ο απερχόμενος συντηρητικός δήμαρχός της ο 55χρονος πολιτικός μηχανικός Τζάνι Αλεμάνο. Στον πρώτο γύρο δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 30,4% των ψήφων, αλλά συνεχίζει να ελπίζει ότι μπορεί να καταφέρει τελικά να ανατρέψει το αρνητικό αποτέλεσμα.

«Πριν από δυο εβδομάδες ψήφισε μόνον το 52,8% των κατοίκων της Ρώμης και η αποχή έπληξε εντονότερα χωρίς καμία αμφιβολία την κεντροδεξιά. Αν σήμερα και αύριο πείσουμε τους ψηφοφόρους να επιστρέψουν στις κάλπες πιστεύω ότι μπορώ να εξασφαλίσω την επανεκλογή» δήλωσε ο Αλεμάνο.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στον πρώτο γύρο θέλησε να πάρει μέρος στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Αλεμάνο κοντά στην αψίδα του Κωνσταντίνου κάτω από το Κολοσσαίο. Στην νέα αυτή αναμέτρηση όμως ο Καβαλιέρε περιορίστηκε στο να εκδηλώσει την υποστήριξή του μέσω Διαδικτύου με διαφημιστικά προεκλογικά μηνύματα στα οποία τόνισε ότι «ο Μαρίνο δεν γνωρίζει την Ρώμη και αν κερδίσει όλες οι μέχρι τώρα προσπάθειες – όπως και τα σχέδια για νέα μεγάλα έργα- θα πάνε χαμένα».

Στις κύριες δεσμεύσεις με τις οποίες ο κεντροδεξιός υποψήφιος προσπαθεί να ξανακερδίσει το χαμένο έδαφος και να πείσει τους συμπολίτες του συγκαταλέγεται η ενίσχυση των καραμπινιέρων και των αστυνομικών που θα εγγυώνται την δημόσια τάξη στις διάφορες περιοχές της πόλης, όπως και η αποστολή στρατιωτών σε υποβαθμισμένες περιοχές της ιταλικής πρωτεύουσας.

Ο Τζάνι Αλεμάνο, τέλος, υποσχέθηκε ότι θα ασκεί συνεχείς πιέσεις ώστε να καταργηθεί οριστικά ο φόρος πρώτης κατοικίας η καταβολή του οποίου έχει «παγώσει» προς το παρόν μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk