To success story του κ. Σαμαρά μόνο ως ανέκδοτο θα μπορούσε να εκληφθεί, είπε νωρίτερα το απόγευμα της Κυριακής ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρας απαντώντας στον Πρωθυπουργό από το βήμα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορώντας τον για έλλειψη επίγνωσης της κατάστασης.
«Υπό άλλες συνθήκες, το «success story» του πρωθυπουργού, μόνο ως ανέκδοτο θα μπορούσε να εκληφθεί. Ή ως ένα ιστορικό παράδειγμα απόλυτης έλλειψης επίγνωσης, όπως το παντεσπάνι της Μαρίας Αντουανέττας», σημείσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με αφορμή την πρόσφατη έκθεση και ομολογία λάθους εκ μέρους του ΔΝΤ, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Πρωθυπουργό και τον χαρακτήρισε «κοινοβουλευτικό λιποτάκτη», συμπληρώνοντας ότι «λέει και ψέματα στους διαρκείς μονολόγους του. Εκεί που χωρίς αντίλογο, βγάζει τη χώρα από την κρίση, συκοφαντεί τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, δηλώνει υποταγή στη Μέρκελ και επιβεβαιώνει ότι φλερτάρει με την ακροδεξιά».
Κατά τον κ. Τσίπρα, «ποτέ η Δεξιά παράταξη, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα δεν παρουσίασε τέτοια κατάντια και
ποτέ άλλοτε δεν φλέρταρε τόσο απροκάλυπτα με την ακροδεξιά».
Ο πρόεδρος του υπό διάλυση ΣΥΝ – εν όψει της ίδρυσης του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε στη συνέχεια τον κ. Σαμαρά ότι «υιοθετεί και προπαγανδίζει τη θεωρία των δύο άκρων μήπως και η κουβέντα φύγει από τον κόλαφο της έκθεσης του ΔΝΤ» και προσέθεσε: «ακόμα και έτσι καλείται ο κ. Σαμαράς επιτέλους να κατασταλάξει. Πότε λέει αλήθεια; Σήμερα που μας είπε, με τη γνωστή αλαζονεία του, πως τα λάθη τα έχει επισημάνει από το πρώτο μνημόνιο ή όταν δήλωνε υποταγή και αμαρτωλός στην κ. Μέρκελ και μετάνιωνε για όσα έκανε; Πότε λέει αλήθεια; Όταν έλεγε λάθος το πρώτο μνημόνιο ή τώρα που εφαρμόζει ένα μνημόνιο τρεις φορές χειρότερο από το πρώτο;».
Διάλυση του ΣΥΝ, με χλιαρές επιφυλάξεις του Αριστερού Ρεύματος- εισήγηση της ΚΠΕ προς το Διαρκές Συνέδριο του επόμενου Σαββατοκύριακου
Χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις και χωρίς ουσιαστική αντιπρόταση, αλλά με επιφυλάξεις και επισημάνσεις εκ μέρους του Αριστερού Ρεύματος, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ ενέκρινε νωρίτερα το απόγευμα της Κυριακής, την εισήγηση προς το διαρκές συνέδριο για αυτοδιάλυση της μεγαλύτερης και ιστορικής συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ. Η τελική απόφαση θα ληφθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Χαρακτηριστικό της ατμόσφαιρας που επικράτησε στην συνεδρίαση της Κυριακής ήταν το γεγονός ότι εκ μέρους του Αριστερού Ρεύματος δεν μίλησε ο κ. Π. Λαφαζάνης, αλλά στελέχη όπως η κυρία Παπαδόγιαννη κ.ά., τα οποία και εθεσαν, μάλλον χλιαρά το ζήτημα της αναβολής της απόφασης για διάλυση του ΣΥΝ, αφότου θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Τον λόγο στη συνεδρίαση πήραν στελέχη όπως ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Χουντής, ο οποίος και επεσήμανε την ανάγκη διαφύλαξης της «πολυτασικότητας» του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο κ. Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος αφότου τόνισε ότι «δεν βιαζόμαστε, καθυστερούμε!», έθεσε και το ζήτημα της υποψηφιότητας του κ. Τσίπρα για τη θέση του προέδρου τρης Κομισιόν, ενδεχομενο για το οποίο δήλωσε αναφανδόν υπέρ.
«Μονόδρομος η υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν»
Σημειωτέον ότι το συγκεκριμένο ζήτημα, συζητήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση που είχε νωρίτερα την Κυριακή ο κ. Τσίπρας με την ηγεσία του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που βρέθηκε στην Αθήνα, παρόλο που δεν βρισκόταν στην επίσημη ατζέντα της συνάντησης.
Σύμφωνα πάντως με πηγές εντός του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν γνώση των ευρωπαϊκών ζητημάτων και διεργασιών, «η υποψηφιότητα Τσίπρα είναι μονόδρομος για το Κομμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και οι επίημη ανακοίνωσή της θα πρέπει να αναμένεται περί το τέλος του καλοκαιριού ή το φθνόπωρο».
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έκλεισε ουσιαστικά την συνεδρίαση της Κυριακής, κάνοντας μία σύντομη αναδρομή και έναν απολογισμό της πορείας του ΣΥΝ, αλλά και μία προβολή στο μέλλον και τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ.
Το εγχείρημα του ΣΥΝ πέτυχε
«Ο κύκλος του ΣΥΝ δεν κλείνει ακριβώς σήμερα. Ο κύκλος αυτός έκλεισε ουσιαστικά με το ξέσπασμα της κρίσης», είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Έκλεισε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, με το βάθος και την ουσία της ανάλυσής του, με την πίστη του στην ενότητα, με την προσήλωσή του στη δημοκρατία και με την ενεργό συμμετοχή του στους κοινωνικούς αγώνες, αναδείχτηκε ως η πιο αξιόπιστη πολιτική δύναμη ενάντια στο μνημόνιο».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Προχωρούμε στην αυτοδιάλυση του Συνασπισμού, για να συγκροτήσουμε όλοι μαζί, σε ισότιμη πολιτική βάση και από κοινού με τον ανένταχτο κόσμο, το νέο ενιαίο φορέα της ριζοσπαστικής αριστεράς. Ένα κόμμα δημοκρατικό και πολυτασικό, με στόχο όχι πλέον την ενδυνάμωση της πολιτικής του απήχησης και επιρροής, αλλά το άνοιγμα ενός εναλλακτικού δρόμου για τη χώρα. Στόχος μας είναι να γίνουμε ο καταλύτης μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα, και η σπίθα μιας μεγάλης ανατροπής συσχετισμών στην Ευρώπη».
Στην αναδρομή του στην πορεία του ΣΥΝ, από την οποία απουσίασε κάθε είδους αναφορά σε πρόσωπα και τον ρόλο που διαδραμάτισαν, ο κ. Τσίπρας είπε μεταξύ των άλλων: «Ο Συνασπισμός ξεκίνησε με το όραμα της ενότητας της Αριστεράς. Και με το όραμα μιας νέας αριστερής ταυτότητας, ριζοσπαστικής, κινηματικής και βαθειά δημοκρατικής», είπε, ενώ στην συνολική του αποτίμηση σημείωσε: «Έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια από την ίδρυση του ενιαίου συνασπισμού. Και σχεδόν δέκα χρόνια από την πρώτη κάθοδο του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Σήμερα μπορούμε να πούμε με υπερηφάνεια ότι το δύσκολο εγχείρημα που ξεκίνησε πριν 21 χρόνια πέτυχε».
Ανέφερε επίσης ο κ. Τσίπρας ότι «αντιμετωπίσαμε από την αρχή μεγάλες δυσκολίες» και ότι «πολλοί ήταν εκείνοι που προέβλεψαν ότι το εγχείρημα δεν θα αντέξει».
«Το εγχείρημα όμως άντεξε», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Αναμετρηθήκαμε με έναν σκληρό και πανίσχυρο δικομματισμό, αντιμετωπίσαμε ηγεμονισμούς κάθε είδους, παλέψαμε σε ένα ελάχιστα φιλικό επικοινωνιακό περιβάλλον, ρισκάραμε την κοινοβουλευτική μας επιβίωση. Σταθήκαμε όρθιοι. Χάρη στην πίστη και την αποφασιστικότητα ενός ολόκληρου κόσμου που στήριξε το κόμμα σε κάθε κρίσιμη στιγμή. Σταθήκαμε όρθιοι, γιατί στη συνείδηση αυτού του κόσμου, η αριστερά την οποία εκπροσωπούσαμε, παρόλα τα προβλήματά της είχε πολύ σοβαρό λόγο ύπαρξης».
Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε ιδιαίτερα τον κινηματικό χαρακτήρα του ΣΥΝ, τονίζοντας: «Δεν λείψαμε από κανένα κεντρικό ή τοπικό κίνημα υπεράσπισης των δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος. Πήγαμε κόντρα σε όλες τις «μεγάλες ιδέες», του χρηματιστηρίου, της Ολυμπιάδας, των φαραωνικών έργων, όλο αυτόν τον μύθο της «ισχυρής Ελλάδας» της ανάπτυξης των αυτοκινητοδρόμων, της διαπλοκής, της κατασπατάλησης πόρων και της διαφθοράς. Πρωτοστάτησαν τα μέλη μας σε αυτά τα μεγάλα κινήματα, ακόμα και όταν βρέθηκαν ή βρίσκονται ακόμα και τώρα υπό το καθεστώς εκδικητικών διώξεων».
Στη συνέχεια δε, επεσήμανε την στροφή που συντελέστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990: «Κάπου προς το τέλος της δεκαετίας του ’90 έκανε μια νέα επανεκκίνηση με πιο ριζοσπαστικά αριστερά χαρακτηριστικά. Με την απόφαση να μην ψηφίσουμε τη συνθήκη του Άμστερνταμ. Με τη συμμετοχή μας στις ευρωπορείες και τα άλλα αριστερά ευρωπαϊκά δίκτυα. Και αμέσως μετά με τη συμμετοχή μας στο Κοινωνικό Φόρουμ».
Κατά τον κ. Τσίπρα, εκείνη την περίοδο ο Συνασπισμός «βαθαίνει ουσιαστικά τις αναλύσεις του για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο. Συνδέεται με τα πιο ριζοσπαστικά ρεύματα σκέψης. Περιγράφει την Ευρώπη ως ένα πεδίο στο οποίο συγκρούονται δύο μέτωπα: από τη μια οι δυνάμεις της αγοράς και του κέρδους και από την άλλη οι δυνάμεις που υπερασπίζονται την εργασία, την κοινωνική συνοχή, το περιβάλλον, τα δημόσια αγαθά».
«Εκείνη η στροφή μας ανανέωσε και μας δυνάμωσε», ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΥΝ και συμπλήρωσε ότι έτσι το κόμμα εξοπλίστηκε ιδεολογικά και «ώστε μια δεκαετία αργότερα, να είμαστε σε θέση να διαβάσουμε σωστά τη μεγάλη κρίση, να ερμηνεύσουμε την πορεία και την εξέλιξή της, και κυρίως να βάλουμε τις βάσεις ενός εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου».
Λήξη των εργασιών της συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού