Και την Αγία Τριάδα αγγίζει η ανάπλαση Ερντογάν

Περνώντας από την πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, μερικές φορές χρειάζεται ένα εξασκημένο μάτι για να εντοπίσει τον ελληνορθόδοξο ναό της Αγίας Τριάδας, ο οποίος μοιάζει «πνιγμένος» ανάμεσα σε εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα, πολλά από τα οποία επεκτείνονται συνεχώς χωρίς σε πολλές περιπτώσεις να διαθέτουν την απαραίτητη αδεία. Η αυλή του ναού που κάποτε ήταν ένα ήσυχο σημείο στις απαρχές της πολύβουης λεωφόρου Ιστικλάλ, της παλιάς λεωφόρου του Πέραν, τώρα γεμίζει από τον θόρυβο γεννητριών και τις μυρωδιές φαγητού.
Παρόλα αυτά, οι άναρχες δομές γύρω από την 133 ετών εκκλησία ίσως εκκαθαριστούν αν ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχωρήσει τελικά με το αμφιλεγόμενο σχέδιο ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ, που έχει γίνει πηγή επεισοδίων και μεγάλης έντασης τις τελευταίες ημέρες. Αν και αυτό το σκέλος της πρότασης προκάλεσε ευχαρίστησης στην εκκλησία, μετά από χρόνια νομικού αγώνα για τον ίδιο σκοπό, η ανακοίνωση βρήκε την ελληνική εκκλησία και τις αρχές της απροετοίμαστες, καθώς ο πρωθυπουργός Ερντογάν προχώρησε σε αυτή την απόφαση αυθαίρετα.
Ο Γιώργος Παπαλιάρης, μέλος της κωνσταντινουπολίτικης ομογένειας και επικεφαλής του ιδρύματος της Αγίας Τριάδας στην εφημερίδα Hurriyet ότι επιθυμεί να απομακρυνθούν τα παράνομα κτίσματα, κάποια όχι απλώς μονόροφα, αλλά τόνισε ότι υπάρχει μια σειρά καταστημάτων στην περιοχή που βρίσκονταν εκεί από πάντα, καθώς ανήκουν στο Ελληνικό Ίδρυμα του Μπαλουκλί, το οποίο διοικεί και το ομώνυμο νοσοκομείο.
Παράλληλα, ο Παπαλιάρης εξήγησε ότι η μάχη εναντίον της «κατοχής» των γειτονικών καταστημάτων διαρκεί εδώ και 15 χρόνια. Ωστόσο, παρά την νομική απόφαση του 2000 να κατεδαφιστούν τα παράνομα καταστήματα, αυτό δεν συνέβη ποτέ. Μάλιστα ορισμένα από αυτά τα καταστήματα έχουν σκάψει τούνελ που φτάνουν ως και τα θεμέλια της εκκλησίας. «Κάθε μέρα επισκέπτονται την εκκλησία 500 με 600 άτομα. Αυτό που γίνεται μας πληγώνει. Ακόμη και την λειτουργία ενοχλεί ο θόρυβος.», λέει.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk