Από τη Σενεγάλη στην Μπούντεσταγκ

Τις τελευταίες ημέρες έχει αλλάξει ριζικά εμφάνιση. Αντί για το συνηθισμένο σκούρο κοστούμι του, ο Καραμπά Ντιεμπί, γερμανός πολιτευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος με καταγωγή από τη Σενεγάλη, κυκλοφορεί με στολή εκστρατείας και μπότες που φτάνουν ως τα γόνατα.

Τις τελευταίες ημέρες έχει αλλάξει ριζικά εμφάνιση. Αντί για το συνηθισμένο σκούρο κοστούμι του, ο Καραμπά Ντιεμπί, γερμανός πολιτευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος με καταγωγή από τη Σενεγάλη, κυκλοφορεί με στολή εκστρατείας και μπότες που φτάνουν ως τα γόνατα. Και με αυτά περιφέρεται κατά μήκος του υπερχειλισμένου ποταμού Σάαλε της πόλης Χάλε, πότε για να βάλει «πλάτη» στην ενίσχυση των αναχωμάτων και πότε για να δώσει θάρρος στους χιλιάδες άλλους υπερασπιστές της πλημμυρισμένης πόλης.
Ως υποψήφιος βουλευτής για τις ομοσπονδιακές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου στην εκλογική περιφέρεια της Χάλε, όπου έχει εγκατασταθεί μονίμως από το 1985, είναι πασίγνωστος. Και αυτό υπογραμμίζεται και από το πλήθος των φωτορεπόρτερ που τρέχουν παντού από πίσω του.
«Μαύρο δέρμα, κόκκινη καρδιά». Ετσι «λυρικά» περιγράφει τον Καραμπά Ντιεμπί γνωστός του συνδυάζοντας το κομματικό (κόκκινο) με το φυσικό του χρώμα. Εκείνο που κάνει όμως την περίπτωσή του μοναδική δεν είναι τέτοια επιδερμικά φαινόμενα, αλλά ένα πολιτικό. Το γεγονός ότι θα είναι ο πρώτος στα γερμανικά χρονικά μαύρος που θα εκλεγεί βουλευτής στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Η εκλογή του θεωρείται σίγουρη, επειδή έχει τοποθετηθεί ψηλά-ψηλά στη λίστα του κόμματος. Και αυτό, κατά γενική άποψη, θα βελτιώσει πολύ το κλίμα υπέρ των Αφρικανών, που έχουν πολιτογραφηθεί Γερμανοί τις τελευταίες δεκαετίες.
Ο κ. Ντιεμπί ήρθε σχεδόν ανίδεος το 1985 στην Ανατολική Γερμανία, που ήταν τότε το σήμα κατατεθέν του «υπαρκτού σοσιαλισμού». «Εμαθα ότι προσφέρονται μερικές υποτροφίες σε νέους από χώρες του Τρίτου Κόσμου και έκανα αίτηση όπως χιλιάδες άλλοι» λέει ο ίδιος. Η έκπληξή του ήταν έτσι απερίγραπτη όταν μια μέρα πήρε ένα γράμμα που γνωστοποιούσε την επιλογή του. «Το μόνο που γνώριζα τότε για τη Γερμανία ήταν η Μπουντεσλίγκα και η BMW» προσθέτει. Αλλά και αυτές οι γνώσεις αποδείχθηκαν «σκάρτες», αφού τόσο το αναφερόμενο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα όσο και η αυτοκινητοβιομηχανία ήταν στη… Δυτική Γερμανία, όχι στην Ανατολική.
Ομως ο ξενόφερτος έμαθε γρήγορα, πρώτα τη γλώσσα και ύστερα το επάγγελμα του χημικού μηχανικού στην Ανωτάτη Τεχνική Σχολή της Χάλε. Αλλά κυρίως να «ψυχολογεί» τους Γερμανούς και, παρά την «εξωτική» εμφάνισή του, να διεισδύει στους κύκλους τους.
Αποφασιστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η βοήθεια που προσέφερε περί το 1990 στους συμπολίτες του που διατηρούν μικρούς κήπους με εξοχικές καλύβες στο περιθώριο της πόλης. Διάφοροι κτηματομεσίτες, κυρίως δυτικογερμανοί, διέδιδαν τότε τη φήμη ότι οι κήποι είχαν μολυνθεί ανεπανόρθωτα με χημικά απόβλητα και ότι ως εκ τούτου πρέπει να εγκαταλειφθούν. Η τοπική κυβέρνηση τους σιγόνταρε και πίεζε τους ιδιοκτήτες να πουλήσουν τους κήπους για ένα κομμάτι ψωμί. Εως ότου εμφανίστηκε ως από μηχανής θεός ο κ. Ντιεμπί, ο οποίος απέδειξε με επακριβείς χημικές αναλύσεις ότι η μόλυνση είναι αμελητέα και ότι οι ιδιοκτήτες μπορούν να μείνουν χωρίς να κινδυνεύουν. Από τότε έχει τη φήμη του αγγέλου-προστάτη της περιοχής.
Αυτή τη φήμη φρόντισε να την αξιοποιήσει πολιτικά με την εκλογή του, πρώτον, στα υψηλότερα αξιώματα των οργανώσεων των αλλοδαπών, και δεύτερον, σε μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Χάλε. Και όλα αυτά σε ένα κατά τα άλλα πολύ ξενοφοβικό περιβάλλον, δεδομένου ότι η Σαξονία-Ανχαλτ είναι από τα ισχυρότερα προπύργια των γερμανών νεοναζί.
Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που κάνει τον κ. Ντιεμπί να ξεχωρίζει από την «γκρίζα» μάζα των γερμανών πολιτικών: το αστείρευτο κέφι του, που το μεταδίδει και στο περιβάλλον του. «Είναι ο πλακατζής της πόλης» λέει συνεργάτης του. Αλλά και ο ίδιος είναι αντικείμενο ανεκδότων. Ο Ντιεμπί χρειάζεται πενταπλάσιο χρόνο από τους άλλους για να πάει σε κάποιο μέρος, λέει ένα από αυτά. Ο λόγος; Στον δρόμο λέει ανέκδοτα αδιάκοπα σε κάθε περαστικό.
Αυτό το χάρισμα της ανάλαφρης επικοινωνίας διατηρεί και τώρα, στα αναχώματα του Σάαλε. Μόνο που εδώ τα «αστεία» του δεν προκαλούν επιβράδυνση της πορείας του. Το αντίθετο μάλιστα. «Κινείται σαν τον Speedy Gonzalez» λέει συνεργάτης του. «Ετσι παρασέρνει και τους άλλους σε ταχύτερο ρυθμό δουλειάς».
Την ίδια ταχύτητα, με ή χωρίς αστεία, θέλει να μεταφέρει από τον Σεπτέμβριο και στο γερμανικό κοινοβούλιο. Ο στόχος του είναι μια πολιτική στην υπηρεσία όλων, ντόπιων και ξένων. «Ολα τα μάτια είναι στραμμένα πάνω μου» έλεγε τελευταία. «Γι’ αυτό και πρέπει να αποδείξω ότι δεν θα είμαι εκεί για το θεαθήναι, αλλά επειδή έχω να πω, και κυρίως να κάνω κάτι».

Και η Μέρκελ έχει «εμιγκρέδικο φόντο»
Η Γερμανία είναι από καιρό μια πολυεθνική κοινωνία. Το 16% του πληθυσμού της έχει, όπως λένε οι Γερμανοί, «εμιγκρέδικο φόντο». Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι ξένοι, τα παιδιά τους που γεννήθηκαν στη χώρα, καθώς και πάμπολλα άτομα με κάποια ξενική καταγωγή. Ανάμεσα στους πολιτικούς με ξένες ρίζες υπάρχει και ένα όνομα-έκπληξη: η καγκελάριος Μέρκελ, η «σκούφια» της οποίας κρατάει, μεταξύ άλλων, και από την Πολωνία.

Προπάππος από την Πολωνία
ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ

Η ηλικίας 59 ετών καγκελάριος και πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών είναι το κορυφαίο παράδειγμα επιτυχημένου πολιτικού με «εμιγκρέδικο φόντο». Ο προπάππος της από την πλευρά του πατέρα της, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, ήταν Πολωνός. Το αρχικό του επώνυμο ήταν Κασμίρτζακ, που το «εκγερμάνισε» το 1930 σε Κάσνερ. Ονομα που έφερε και η ίδια ως το 1977, όταν παντρεύτηκε τον πρώτο της σύζυγο Ούλριχ Μέρκελ.

Πράσινος και λίγο Ελληνας
ΤΖΕΜ ΕΤΖΝΤΕΜΙΡ

Ο (συν)πρόεδρος των Πρασίνων γεννήθηκε στη Γερμανία το 1965 από τούρκους γονείς. Μία από τις γιαγιάδες του είναι ελληνικής καταγωγής. Η μητέρα του, όπως λέει ο ίδιος, μιλούσε μαζί της ελληνικά όταν ήθελε να κρύψει κάτι από την υπόλοιπη οικογένεια. Εκπροσωπεί τη ρεαλιστική πτέρυγα του κόμματος και έχει πιθανότητες να γίνει υπουργός, αν το κόμμα του συμμετάσχει στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.

Μοναδική στορία επιτυχίας
ΦΙΛΙΠ ΡΕΣΛΕΡ

Ο 40χρονος πολιτικός γεννήθηκε στο Βιετνάμ και έζησε τους πρώτους εννέα μήνες της ζωής του σε ορφανοτροφείο, απ’ όπου τον υιοθέτησε η οικογένεια Ρέσλερ. Σήμερα είναι πρόεδρος του συγκυβερνώντος κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας. Ιστορία επιτυχίας που είναι μοναδική στη σύγχρονη Γερμανία.

Μια Τουρκάλα για υπουργός Παιδείας
ΓΙΑΣΜΙΝ ΚΑΡΑΚΑΣΟΓΛΟΥ

Η κόρη τούρκων γονέων, που γεννήθηκε το 1965 στο Βιλχελμσχάβεν, είναι καθηγήτρια της Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης, πολιτικά όμως άγραφο χαρτί. Το αστέρι της θα μπορούσε να ανέβει κάθετα στον πολιτικό ουρανό, αν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και οι Πράσινοι κερδίσουν τις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος Πέερ Στάινμπρουκ την προορίζει για υπουργό Παιδείας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk