Οι άνθρωποι του Μελισσανίδη

Στην αφετηρία της επόμενης ημέρας της η πολύπαθη διοικητικά ΑΕΚ, η οποία έπρεπε να υποστεί την αγωνιστική αποδόμησή της προκειμένου να αποκτήσει ξανά σταθερές και να επιχειρήσει την απαλλαγμένη από οικονομικές αμαρτίες τρίτων επανεκκίνησή της, θα έχει ξανά έναν ισχυρό χρηματοδότη και μια ξεκάθαρη στρατηγική.

Στην αφετηρία της επόμενης ημέρας της η πολύπαθη διοικητικά ΑΕΚ, η οποία έπρεπε να υποστεί την αγωνιστική αποδόμησή της προκειμένου να αποκτήσει ξανά σταθερές και να επιχειρήσει την απαλλαγμένη από οικονομικές αμαρτίες τρίτων επανεκκίνησή της, θα έχει ξανά έναν ισχυρό χρηματοδότη και μια ξεκάθαρη στρατηγική. Ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης είναι ο άνθρωπος που γυρίζει τη σελίδα για την ποδοσφαιρική Ενωση, ωστόσο, έχοντας ως βασικό στόχο του την κατασκευή γηπέδου, δεν θα είναι εκείνος που θα λαμβάνει τις αθλητικές αποφάσεις. Η στελέχωση μιας ομάδας ανθρώπων που θα μπορέσει να λειτουργήσει αρμονικά έχει ήδη συντελεστεί και τα πρόσωπα που θα κληθούν να οδηγήσουν με ασφάλεια και επιτυχία την ΑΕΚ στην αντεπίθεσή της είναι τα ακόλουθα.

Ντούσαν Μπάγεβιτς, εκτελεστικός διευθυντής

Βρίσκεται στην αφετηρία της πέμπτης θητείας του στην ποδοσφαιρική ΑΕΚ, η οποία ουδεμία σχέση έχει με τις προηγούμενες, καθώς θα είναι ο επικεφαλής τής εκ βάθρων αναδόμησης του ποδοσφαιρικού τμήματος και ο άνθρωπος που θα δίνει την τελική έγκριση για όλες τις αποφάσεις. Λειτουργώντας ως εκτελεστικός διευθυντής, ο αποκαλούμενος και «πρίγκιπας του Νερέτβα» θα είναι τα μάτια και τα αφτιά του κ. Μελισσανίδη εντός του κιτρινόμαυρου κόσμου, αφού ο χρηματοδότης της Ενωσης δεν σκοπεύει, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, να ασχοληθεί επισταμένως με κάτι άλλο πέραν της κατασκευής ποδοσφαιρικής έδρας στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Ο κ. Μπάγεβιτς ήταν άλλωστε ο άνθρωπος-κλειδί για τις τελικές αποφάσεις του κ. Μελισσανίδη όσον αφορά τα πρόσωπα που θα εμπιστευόταν για την «αντεπίθεση» της ΑΕΚ μέσα από την επανεκκίνησή της στη Γ’ Εθνική. Αν ο πλέον επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία της ομάδας είχε αντίθετη άποψη για κάποιον ή κάποιους εκ των νέων συνεργατών του, το βέβαιον είναι ότι θα είχε πείσει τον Τίγρη να τους αφήσει εκτός του σχεδιασμού του. Ο 64χρονος Ντούσκο θα κρίνει τη δουλειά όλων των άλλων, θα εκφράζει άποψη για τις επιλογές ποδοσφαιριστών, θα δίνει προπονητικές συμβουλές (αλλά σε καμία περίπτωση κατευθύνσεις) και θα έχει ρόλο ελεγκτικό ακόμη και στην οικονομική διαχείριση της εταιρείας που θα συσταθεί όταν η ΑΕΚ επιστρέψει (αρχικώς) στη Β’ Εθνική και λάβει ξανά εταιρική μορφή ως ΠΑΕ.
Νίκος Λυμπερόπουλος, τεχνικός διευθυντής
Ούτε χρόνο δεν συμπλήρωσε ως ατζέντης ποδοσφαιριστών ο ποδοσφαιριστής-σύμβολο για τη νεότερη γενιά των ΑΕΚτζήδων. Στο κάλεσμα του κ. Δημήτρη Μελισσανίδη να αναλάβει ως τεχνικός διευθυντής της ομάδας και επί της ουσίας να λάβει όλες τις κρίσιμες αποφάσεις για τον σχηματισμό του ρόστερ με το οποίο η ποδοσφαιρική Ενωση θα εκκινήσει από τη Γ’ Εθνική ο Νίκος Λυμπερόπουλος βρήκε το όραμα που αναζητούσε μετά το τέλος της σπουδαίας καριέρας του και μαζί τον ρόλο που θεωρεί ότι του ταιριάζει καλύτερα για να παραμείνει ενεργός ως μέλος ενός συνόλου και όχι λειτουργώντας ατομικά.

«Από μικρό παιδί θυμάμαι τον εαυτό μου μέσα σε ομάδες»
είπε όταν του έγινε η πρόταση και δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά να αλλάξει αμέσως επαγγελματικό προσανατολισμό, παρά το γεγονός ότι είχε ήδη συνάψει συμφωνίες εκπροσώπησης ανερχόμενων ποδοσφαιριστών όπως ο Αυλωνίτης του Πανιωνίου και ο Κάτσε του ΠΑΟΚ. Στον έναν χρόνο που πρόλαβε να δραστηριοποιηθεί ως μάνατζερ παικτών όργωσε τα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Ελλάδας αναζητώντας ποδοσφαιριστές ταλαντούχους σε μικρές ηλικίες, κάποιους εκ των οποίων είναι πολύ πιθανόν να δούμε αγωνιζόμενους στην ΑΕΚ των επόμενων χρόνων ύστερα από δική του εισήγηση. Ο κ. Μελισσανίδης, ο άνθρωπος που τον έφερε στην Ενωση το καλοκαίρι του 2003 πληρώνοντας για την απόκτησή του ως εξωθεσμικός παράγοντας, θεωρεί ότι είναι ένας από τους πλέον ντόμπρους χαρακτήρες που έχουν αναδειχθεί μέσα από το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Τραϊανός Δέλλας, προπονητής
«Πιστεύω σε σένα και θεωρώ ότι με τον Μπάγεβιτς κοντά σου σε ρόλο συμβουλευτικό θα γίνεις τα επόμενα δύο χρόνια ο κορυφαίος έλληνας προπονητής» είπε ο κ. Μελισσανίδης στον Τραϊανό Δέλλα και τον σκλάβωσε. Ο αποκαλούμενος και «Κολοσσός» είχε αναλάβει τις τύχες της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ δύο αγωνιστικές πριν από το φινάλε της περυσινής εφιαλτικής σεζόν (μέσω της οποίας συντελέστηκε ο αγωνιστικός υποβιβασμός στη Β’ Εθνική προτού αποφασιστεί η επανεκκίνηση από τη Γ’ λόγω εταιρικής πτώχευσης) και, παρά το γεγονός ότι η Ενωση δεν κατάφερε να σώσει την παρτίδα, εκείνος έδωσε στους ποδοσφαιριστές την εντύπωση πως, αν βρισκόταν στο τιμόνι της ομάδας νωρίτερα, εκείνη δεν θα είχε φτάσει στο σημείο να παλεύει ως την τελευταία αγωνιστική για τη σωτηρία της.
Είναι ομολογουμένως πολύ μικρό το δείγμα για να προβλέψει κανείς αν ο Δέλλας θα εξελιχθεί σε έναν προπονητή που θα αφήσει τη σφραγίδα του στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ωστόσο οι πρώην συμπαίκτες του στην ΑΕΚ (και νυν συνεργάτες του σε αυτήν) υπερθεματίζουν για την ικανότητά του να «διαβάζει» τον αντίπαλο τον καιρό που αποτελούσε τον ακρογωνιαίο λίθο της κιτρινόμαυρης άμυνας αλλά και της εθνικής ομάδας. Διακρινόταν για την ικανότητά του να κατευθύνει την εκάστοτε ομάδα του από τα μετόπισθεν και να δίνει τις κατάλληλες οδηγίες σε κρίσιμες στιγμές αγώνων, ακόμη και όταν αυτές παρέκκλιναν από εκείνες των προπονητών του, οι οποίοι τις δέχονταν καθώς έφερναν αποτέλεσμα.
Ακης Ζήκος, υπεύθυνος Ακαδημιών
Ο μοναδικός έλληνας ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί σε τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ (το 2004 με τη φανέλα της γαλλικής Μονακό απέναντι στην Πόρτο του κ. Ζοζέ Μουρίνιο) δραστηριοποιήθηκε για αρκετά χρόνια ως ατζέντης ποδοσφαιριστών. Ωστόσο η εντιμότητά του και η επιλογή του να λέει την αλήθεια και όχι να «παραμυθιάζει» τους εκπροσώπους του προκειμένου να κερδίζει συνεργασίες δεν τον βοήθησαν να εξελιχθεί σε έναν χώρο που (τουλάχιστον στην Ελλάδα) το… χαΐδεμα αφτιών και οι φρούδες υποσχέσεις από μάνατζερ σε ποδοσφαιριστές είναι μέρος του παιχνιδιού, αν όχι ένα από τα πλέον σημαντικά. Ο ίδιος μέσα από την καθημερινή τριβή αντιλήφθηκε ότι δεν του ταίριαζε ιδιαίτερα η συγκεκριμένη ασχολία με τον τρόπο που ακολουθείται στην Ελλάδα και αναζητούσε κάτι άλλο για να παραμείνει ενεργός στον χώρο του ποδοσφαίρου.
Η πρόταση του κ. Μελισσανίδη να αναλάβει τη θέση του υπευθύνου για την οργάνωση, στελέχωση και εποικοδομητική λειτουργία των Ακαδημιών της ΑΕΚ ήταν εξαιρετικά ελκυστική για τον παλαίμαχο παίκτη της ομάδας. Φέρνει μαζί του εμπειρία και παραστάσεις από τον τρόπο δουλειάς και ανάδειξης ταλέντων που εφαρμόζουν οι γαλλικοί σύλλογοι και επάνω σε τέτοια πρότυπα θέλει να βάλει τις βάσεις της δημιουργίας. Βρίσκεται ήδη σε επαφή με γαλλικούς συλλόγους ζητώντας συγκεκριμένες πληροφορίες και καταστρώνοντας το δικό του σχέδιο, ενώ υπό τον έλεγχό του θα βρίσκονται στο εξής όλοι οι προπονητές των μικρότερων (ηλικιακά) ποδοσφαιρικών τμημάτων της Ενωσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
Σίβυλλα
Helios Kiosk