Συνέδριο μετεξέλιξης για τη ΝΔ

Τη μετεξέλιξη της Νέας Δημοκρατίας, την ιδεολογική επανατοποθέτησή της και το άνοιγμά της σε ευρύτερες κεντρώες δυνάμεις αναμένεται να σηματοδοτήσει το συνέδριο του κόμματος το τελευταίο τριήμερο του Ιουνίου, το οποίο έχει εισέλθει στην τελική του ευθεία.

Τη μετεξέλιξη της Νέας Δημοκρατίας, την ιδεολογική επανατοποθέτησή της και το άνοιγμά της σε ευρύτερες κεντρώες δυνάμεις αναμένεται να σηματοδοτήσει το συνέδριο του κόμματος το τελευταίο τριήμερο του Ιουνίου, το οποίο έχει εισέλθει στην τελική του ευθεία. Από σήμερα, στον προσυνεδριακό διάλογο θα συμμετέχει και ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, με την ομιλία του στο προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης, παρουσία του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος θα επιχειρήσει να δώσει και επικοινωνιακή προβολή στο συνέδριο. Από το βήμα της κορυφαίας κομματικής διαδικασίας, που έχει προγραμματιστεί για το τριήμερο 28-30 Ιουνίου στην Αθήνα, ο κ. Σαμαράς θα επισημοποιήσει το νέο ιδεολογικό στίγμα του κόμματος και θα απευθυνθεί σε ψηφοφόρους πέρα από το στενά κομματικό ακροατήριο της ΝΔ.

Το σύνθημα του συνεδρίου «Ανασυγκρότηση, μετεξέλιξη, διεύρυνση» είναι ενδεικτικό των προθέσεων του Πρωθυπουργού και αναδεικνύει το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα.

Ο κ. Σαμαράς επιθυμεί να διευρύνει το ακροατήριό του και σε χώρους πέραν της ΝΔ και θεωρεί ότι αυτό μπορεί να επισημοποιηθεί με την ομιλία του στο συνέδριο, το οποίο θα επαναπροσδιορίσει την ιδεολογία του κόμματος υπό τις σημερινές συνθήκες.
Η θετική εικόνα που υπάρχει για τον τρόπο διακυβέρνησής του σε δυνάμεις και εκτός της ΝΔ, εκτιμάται στο Μέγαρο Μαξίμου ότι του δίνουν το περιθώριο κινήσεων προς το φιλελεύθερο και εκσυγχρονιστικό κομμάτι του κεντρώου χώρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να εμφανιστεί υπερβατικός, καθώς και ότι κινείται έξω από το πλαίσιο της ΝΔ και θα προτάξει την εθνική συμμαχία των «υγιών δυνάμεων» για έξοδο από την κρίση. Και όπως λένε στο πρωθυπουργικό επιτελείο, ο κ. Σαμαράς θέλει να εκφράσει τη συντριπτική πλειονότητα όλων των κεντρώων δυνάμεων της χώρας και ως εκ τούτου θα απευθύνει πρόσκληση για συστράτευση και κοινή πορεία. «Από τη μια πλευρά υπάρχουν οι δυνάμεις του «χάους» και από την άλλη οι δυνάμεις της προόδου» αναφέρουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού που σημειώνουν ότι η ΝΔ θα επιχειρήσει να αποτελέσει τον βασικό εκφραστή του αστικού πολιτικού συστήματος.
Παράλληλα, στο συνέδριο ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το όραμά του για τη χώρα τα επόμενα χρόνια, βάζοντας μακροπρόθεσμους στόχους, όσο και εάν αυτό προκαλεί ερωτηματικά και εκπλήσσει. Ο ίδιος έχει μιλήσει για την «Ελλάδα 2020» και υπό αυτό τον όρο θα περιγράψει το σχέδιό του για τα επόμενα χρόνια, για την Ελλάδα μετά το μνημόνιο. Επί της ουσίας, παρά το πολιτικό σχέδιο του κ. Σαμαρά για την περίφημη διεύρυνση, για την οποία πολλά σενάρια κυκλοφορούν, το συνέδριο θα είναι κυριολεκτικά «χαμηλής πτήσης» και ιδιαίτερα χαμηλών προσδοκιών.
Ιδιαίτερα μεγάλο επικοινωνιακό γεγονός δεν θα υπάρξει και το συνέδριο δεν θα είναι επικεντρωμένο σε πρόσωπα που έχουν συζητηθεί το τελευταίο διάστημα, όπως π.χ. ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης.
Κεντρική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου είναι να δοθεί μεγάλη έμφαση στα πολιτικά μηνύματα που θέλει να στείλει ο κ. Σαμαράς από το συνέδριο, το οποίο είναι το πρώτο του από την ημέρα που έγινε Πρωθυπουργός. Βέβαια, θα ανοίξει επίσημα η συζήτηση για τη διαδικασία διεύρυνσης της ΝΔ, κάτι που θα γίνει με αργά αλλά σταθερά βήματα και με σταδιακές προσχωρήσεις, ενσωματώσεις και συνεργασίες με πρόσωπα που δεν κινούνται στον κεντροδεξιό χώρο.
Το συνέδριο θα αποτελέσει, όπως λέει και ίδιος ο Πρωθυπουργός σε συνομιλητές του, την αφετηρία για τη μετεξέλιξη του κόμματος και την παγίωση στην ελληνική κοινωνία της αντίληψης ότι η ΝΔ είναι ο βασικός πυλώνας των ευρωπαϊκών δυνάμεων.
Ο κ. Σαμαράς θα υπεραμυνθεί του νέου πατριωτισμού, επιχειρώντας να ξεπεράσει διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος, ενώ στον δρόμο προς το συνέδριο θα ανέβουν οι τόνοι έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρωθυπουργός θα εξαπολύσει επίθεση στην αριστερή ιδεολογική οπτική του κ. Αλ. Τσίπρα, τον οποίο θεωρεί υπονομευτή της εθνικής, όπως λέει, προσπάθειας.
Στο συνέδριο θα αναδειχθεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο η αναπροσαρμογή της στρατηγικής της ΝΔ, ώστε να καλύψει τα νώτα της και να αποκτήσει ιδεολογικά όπλα και επιχειρήματα ο Πρωθυπουργός στις επιθέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Μεγάλη έμφαση αναμένεται να δοθεί και στη συζήτηση για τη στρατηγική της ΝΔ από εδώ και πέρα και κυρίως στο ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της στη μεταμνημονιακή Ελλάδα.

«Είναι ευκαιρία για την πολιτική μας αναζωογόνηση»
υπογραμμίζει στο «Βήμα» στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, που έχει στο πλάνο του την πλήρη ανανέωση όλων των κομματικών δομών, καθώς και την ανάδειξη νέων και άφθαρτων προσώπων στα κεντρικά καθοδηγητικά όργανα της ΝΔ.
Η αρχή θα γίνει με την εκλογή της νέας Πολιτικής Επιτροπής, όπου επιδίωξη είναι να εκλεγούν πρόσωπα που θα σηματοδοτούν την ανανέωση και όχι την επιστροφή στον παλαιοκομματισμό, αλλά και με την προώθηση – εκτός απροόπτου – στη θέση του Γραμματέα του κ. Ανδρ. Παπαμιμίκου, μέχρι πρότινος προέδρου της ΟΝΝΕΔ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk