Οι αρχηγοί αναζητούν βαλβίδες εκτόνωσης

Η σημαντικότερη των τελευταίων μηνών φαίνεται ότι θα είναι η σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων που προγραμματίζεται για τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Η σημαντικότερη των τελευταίων μηνών φαίνεται ότι θα είναι η σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων που προγραμματίζεται για τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.
«Μαζεύτηκε πολύς ατμός που θα πρέπει να εκτονωθεί προτού εκραγεί ο λέβητας» παρατηρούν συνεργάτες του Πρωθυπουργού που μετά βίας συγκρατούν τη δυσφορία τους για τις επαναλαμβανόμενες αιχμές των αρχηγών, αλλά και στελεχών του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ για κυβερνητικές επιλογές, αλλά και για την ασυνεννοησία που επικρατεί σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου. Ο ίδιος ο κ. Αντ. Σαμαράς εμφανίζεται πιο συγκρατημένος, αλλά αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει τα πολλά ανοιχτά θέματα που υπάρχουν στο τραπέζι, σε μια ύστατη προσπάθειά του να επικρατήσει ηρεμία στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ξεκαθάρισμα λογαριασμών όμως ζητούν και οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση, όπου ο κ. Σαμαράς και οι υπουργοί του αποφασίζουν μόνοι και καλούνται στη συνέχεια οι δύο κυβερνητικοί εταίροι να στηρίξουν τις επιλογές τους.
«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς εταίρους» είπε την περασμένη εβδομάδα σε μια ομιλία του στη Βόρεια Ελλάδα ο κ. Ευ. Βενιζέλος, μία φράση του που προκάλεσε εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ακόμη μεγαλύτερο εκνευρισμό στους συνεργάτες του κ. Σαμαρά προκάλεσε η επίθεση του Γραμματέα του ΠαΣοΚ κ. Ν. Ανδρουλάκη προς τον Πρωθυπουργό, που ισχυρίστηκε ότι «δεν μπορούν να κάνουν μαθήματα υπευθυνότητας οι εμπνευστές των Ζαππείων».
Οταν όμως οι δηλώσεις αυτές συζητήθηκαν στο κυβερνητικό επιτελείο, ο κ. Σαμαράς ζήτησε να χαμηλώσουν οι τόνοι, δηλώνοντας ότι «κατανοεί τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ». «Δεν βρισκόμαστε σε καμιά δύσκολη θέση. Ούτε απειλούμε να ρίξουμε την κυβέρνηση. Αλλά δεν μπορούμε να αιφνιδιαζόμαστε κάθε τόσο από επιλογές υπουργών για τις οποίες δεν έχουμε καμία ενημέρωση» απαντούν τα επιτελεία των δύο κυβερνητικών εταίρων, εκτιμώντας ότι έφθασε επιτέλους η ώρα που θα ξεκαθαριστούν οι κανόνες λειτουργίας της κυβέρνησης και θα τεθούν από κοινού οι επόμενοι στόχοι.
Και ο Πρωθυπουργός όμως συμφωνεί ότι ήλθε η ώρα που όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να ξεκαθαριστούν. Αλλά, όπως τονίζει και ο κ. Σαμαράς σε συνομιλητές του, συνεννόηση θα πρέπει να υπάρχει κι από την άλλη πλευρά, διότι δεν μπορεί κι εκείνος να πληροφορείται από τα ΜΜΕ ότι το ένα κόμμα ή το άλλο αρνείται να στηρίξει τη μία ή την άλλη πρωτοβουλία. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το Μέγαρο Μαξίμου επικαλείται αυτές τις ημέρες τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις ολιγομελείς διαδηλώσεις. «Την εισηγήθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων που εξελέγη και με ψήφους της ΔΗΜΑΡ και αρνείται να τον υπογράψει ο υπουργός Δικαιοσύνης που στηρίζει η ΔΗΜΑΡ. Ποιος λοιπόν αρνείται να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα;» αναρωτιούνται συνεργάτες του Πρωθυπουργού.
Η συζήτηση για τους κανόνες καλής λειτουργίας της κυβέρνησης θα ξεκινήσει στην προσεχή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, διότι κρίνεται και από τους τρεις ότι τώρα είναι η κατάλληλη ώρα.
Βενιζέλος και Κουβέλης τη ζητούν εδώ και μερικές εβδομάδες, αλλά ο κ. Σαμαράς την καθυστέρησε διότι γνώριζε ότι ορισμένες απαιτήσεις των εταίρων, όπως για παράδειγμα η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ή η μη φορολόγηση των εκτάσεων που κατέχουν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, δεν θα γίνονταν δεκτές από την τρόικα.
Τώρα που οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας έκαναν γνωστές τις διαθέσεις τους, ο κ. Σαμαράς κρίνει ότι είναι η κατάλληλη συγκυρία για να συζητηθούν όλα τα θέματα και να συμφωνηθούν όλα τα βήματα των επόμενων μηνών.
Κυρίαρχο ρόλο στη συζήτησή τους θα παίξει το πλαίσιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα ισχύσει από τις αρχές του 2014 αντικαθιστώντας το περίφημο χαράτσι. Η συμφωνία αυτή δεν είναι απλή, καθώς ο κ. Φ. Κουβέλης ζητεί να υλοποιηθεί η δέσμευση για ελάφρυνση των οικονομικά αδυνάτων και ο κ. Βενιζέλος να μη φορολογηθούν για τα αγροτεμάχια που κατέχουν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες. Ο υπουργός Οικονομικών όμως επιμένει ότι δεν μπορεί να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο και ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ελαφρύνσεις για ακίνητη περιουσία άνω των 100.000 ευρώ.
Θα πρέπει ακόμη να συμφωνηθούν οι διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, στο οποίο δεν μπορούν να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις.
Πέραν αυτών όμως, υπάρχουν και άλλα ακανθώδη ζητήματα τα οποία πρέπει να ξεπεραστούν, χωρίς οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης να δείχνουν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν.
Ο Πρωθυπουργός ζητεί να στηριχθεί από τους εταίρους η κυβερνητική ρύθμιση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, την οποία έχουν ήδη αποδοκιμάσει τα δύο άλλα κόμματα. Επίσης, ζητεί να υπάρξει συμφωνία για τον νέο αντιρατσιστικό νόμο, ενώ στελέχη του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ χαρακτηρίζουν την πρόταση της ΝΔ επιπόλαιη και αναποτελεσματική.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η συζήτηση των προτάσεων που έχουν κατατεθεί στη Βουλή θα αναβληθεί για το φθινόπωρο, για να υπάρξει άνεση χρόνου για τη σύνθεση απόψεων και για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών διατάξεων, έτσι ώστε να μην τεθεί σε δοκιμασία η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ταυτοχρόνως, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ θα ζητήσουν τη δέσμευση του κ. Σαμαρά ότι δεν θα τεθεί ξανά ζήτημα «ξεπαγώματος» των πλειστηριασμών, τουλάχιστον όσο διαρκεί το «πάγωμα» κάθε άλλης κοινωνικής παροχής και σε κάθε περίπτωση ως το τέλος του 2014.
Αντώνης Σαμαράς
«Εγώ αποφασίζω για τους υπουργούς»

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών θα ανοίξει και το ζήτημα του ανασχηματισμού, το οποίο ως σήμερα έχει τεθεί μόνο ακροθιγώς μεταξύ των πολιτικών αρχηγών σε κατ’ ιδίαν επικοινωνίες τους.
Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο δείχνει απρόθυμος να συζητήσει αναλυτικά ο Πρωθυπουργός.
«Η σύνθεση της κυβέρνησης είναι αποκλειστική μου αρμοδιότητα. Τα δύο κόμματα μπορούν να μου υποδείξουν τα πρόσωπα που επιθυμούν να συμπεριληφθούν στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά όλα τα υπόλοιπα αφορούν μόνο εμένα» φέρεται να υποστηρίζει ο κ. Σαμαράς, ο οποίος δεν έκρυψε την ενόχλησή του όταν προ ημερών ο κ. Φ. Κουβέλης ζήτησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη να διχοτομηθούν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Παιδείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θα τονίσει στους συνομιλητές του ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να συμφωνηθεί η αναδιάρθρωση του κυβερνητικού σχήματος, διότι αυτή η συζήτηση απαιτεί μακρά και μεθοδική προετοιμασία, η οποία δεν θα μπορούσε να μην έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα Ιουλίου.
Ο Πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι για να μη δημιουργηθούν επιπλοκές στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης θα πρέπει ο ανασχηματισμός να ανακοινωθεί εν όσω η Βουλή θα λειτουργεί με θερινά τμήματα. Και για να μη διαταραχθεί η πορεία εφαρμογής του μνημονίου, θα πρέπει οι νέοι υπουργοί να έχουν πλήρη εικόνα των χαρτοφυλακίων και των υποχρεώσεών τους, προτού αρχίσει η φθινοπωρινή αξιολόγηση της τρόικας. Εφόσον όμως θα υπάρχουν εκκρεμότητες στο κυβερνητικό έργο ως τα τέλη Ιουνίου, είναι δύσκολο να ξεκινήσει στη συνέχεια η συζήτηση για τον ανασχηματισμό, η οποία μάλιστα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα καταλήξει σε συμφωνία.
Αντιθέτως, θα συζητηθεί αναλυτικά η απαίτηση Βενιζέλου – Κουβέλη για επαναπροσδιορισμό της προγραμματικής συμφωνίας και θέσπιση κανόνων λειτουργίας της κυβέρνησης και του νομοθετικού έργου. Βενιζέλος και Κουβέλης θα ζητήσουν από τον κ. Σαμαρά πλήρη ενημέρωση στο εξής για κάθε νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά και για κάθε κυβερνητική επιλογή, περιορισμό των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου και απάλειψη της διαδικασίας ψήφισης των νομοσχεδίων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Ο κ. Σαμαράς από την άλλη πλευρά, θα ζητήσει να γίνουν πιο διαλλακτικοί και πιο συνεργάσιμοι οι υπουργοί που υποδείχθηκαν από τα άλλα δύο κόμματα και να σταματήσουν οι δημόσιες υποδείξεις των ίδιων ή των στελεχών τους προς την κυβέρνηση, πυροδοτώντας άσκοπες αντιπαραθέσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk