Γιατί, κύριε Τσίπρα, μας αποκαλείτε τρομοκράτες;

Eμοιαζε περισσότερο με… αστυνομική επιχείρηση εντοπισμού παρά με εργατική κινητοποίηση η απόφαση των εργαζομένων στην επένδυση χρυσού στις Σκουριές να σταματήσουν το αυτοκίνητο του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα όταν επισκεπτόταν την περιοχή τους και να τον ρωτήσουν «γιατί μας αποκαλείς τρομοκράτες;».

Eμοιαζε περισσότερο με… αστυνομική επιχείρηση εντοπισμού παρά με εργατική κινητοποίηση η απόφαση των εργαζομένων στην επένδυση χρυσού στις Σκουριές να σταματήσουν το αυτοκίνητο του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα όταν επισκεπτόταν την περιοχή τους και να τον ρωτήσουν «γιατί μας αποκαλείς τρομοκράτες;». Δεν γνώριζαν αν όντως θα επισκεπτόταν την Ιερισσό (καθ’ οδόν προς τη Θεσσαλονίκη), όπως είχαν ακούσει, δεν γνώριζαν από ποιον από τους δύο δρόμους που οδηγούν στο Στρατώνι θα περνούσε το μαύρο Σκόντα Οκτάβια με φιμέ τζάμια του κ. Τσίπρα. Θα περνούσε από τον δρόμο της Μεγάλης Παναγιάς ή από το χωριό Πλανά; Δεν ήθελαν με κανέναν τρόπο να περάσει από τα χωριά τους «ο μοναδικός αριστερός ηγέτης του πλανήτη», όπως τον αποκαλούσαν, και να τους γυρίσει την πλάτη.

Οι εργαζόμενοι είχαν πρόσφατα μία δυσάρεστη εμπειρία από αριστερά στελέχη, και μάλιστα με διεθνή απήχηση. Η «πασιονάρια της αντιπαγκοσμιοποίησης» κυρία Ναόμι Κλάιν βρέθηκε στις Σκουριές, τράβηξε ορισμένα πλάνα από το μεταλλείο και ούτε καν θέλησε να συναντηθεί με τους εργαζομένους στην επένδυση χρυσού: «Μα καλά, ούτε η Ναόμι ούτε ο Τσίπρας καταλαβαίνουν ότι 12 από τα 16 χωριά της περιοχής μας θέλουν την επένδυση; Και μας αγνοούν επιδεικτικά;» έλεγαν.

Αυτή τη φορά ήταν αποφασισμένοι να σταματήσουν τον κ. Τσίπρα, παρ’ ότι δεν ήταν απολύτως βέβαιοι από πού ακριβώς θα περνούσε. Οι δρόμοι ήταν δύο. Οι μισοί εργαζόμενοι στήθηκαν στον έναν δρόμο και οι άλλοι μισοί στον άλλον. Ο κ. Τσίπρας πέρασε και από τους δύο. Στο πρώτο όμως μπλόκο σταμάτησε για λίγο. Το δεύτερο μπλόκο το προσπέρασε. Απλώς το Σκόντα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκοψε για λίγο ταχύτητα, τα ΜΑΤ φρόντισαν να του ανοίξουν τον δρόμο και πέρασε χωρίς να συναντήσει κανέναν από τους κατοίκους.

«Ηρθε στη Χαλκιδική κρυφά, χωρίς να μας εντάξει στο πρόγραμμά του, δεν φτάνει που μας απέφυγε, δεν φτάνει που βγήκαμε στους δρόμους, μας αγνόησε»
έλεγαν οι εργαζόμενοι. Ενας από αυτούς, ο κ. Χρ. Ζαφειρούζας, που βρισκόταν στο μπλόκο που σταμάτησε έστω για λίγο τον κ. Τσίπρα στο πέρασμα της Μεγάλης Παναγιάς, του είπε: «Γιατί, κύριε Τσίπρα, προσπαθείτε να υπάρχει αυτή η ένταση στην περιοχή μας; Γιατί, αλήθεια, την επιδιώκετε; Γιατί μας αποκαλείτε τρομοκράτες;» ήταν τα πρώτα λόγια του κ. Ζαφειρούζα μόλις ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κ. Τσίπρας αντί άλλης απαντήσεως είπε: «Εμένα το γραφείο μου στη Βουλή είναι ανοιχτό για όλους. Οποτε θέλετε κλείστε ένα ραντεβού και ελάτε να μιλήσουμε». Δεν θέλησε να εισέλθει στο θέμα, δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση. Οι κάτοικοι όμως είχαν δει προηγουμένως το βίντεο με την ομιλία του για τις Σκουριές και ενοχλήθηκαν όταν τον άκουσαν να ομιλεί περί «Λωρίδας της Γάζας», ή ότι κινδυνεύει η ζωή των κατοίκων από τη ρύπανση του περιβάλλοντος: «Και να σκεφτείτε ότι ο κ. Τσίπρας ήρθε στην περιοχή μας όταν εορταζόταν η Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος» είπαν σχεδόν όλοι που τον περίμεναν στο μπλόκο..
Οι κάτοικοι όμως επέμεναν. Σταμάτησαν τον κ. Τσίπρα και ήθελαν απαντήσεις. Του επέδωσαν μάλιστα και ψήφισμα, το οποίο ανάμεσα στα άλλα έλεγε: «Καταλαβαίνουμε απόλυτα τον πολιτικό σας λόγο. Την ανάγκη σας να τονώσετε το πολιτικό φρόνημα του αγώνα. Δεν καταλαβαίνουμε όμως πώς γίναμε… ανύπαρκτοι. Πώς γίναμε μειοψηφία, εμείς εκπροσωπούμε τα 12 από τα 16 χωριά της περιοχής, την πραγματική κοινωνία, οικογένειες που μεγάλωσαν εδώ και μεγαλώνουν τα παιδιά τους εδώ, τους θεματοφύλακες αυτού του τόπου. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να καταστρέψει αυτό που εμείς βρήκαμε και αυτό που θέλουμε να σώσουμε στον τόπο μας. Δεν θα αντέχουμε άλλο, ως νοήμονες πολίτες, σκεπτόμενοι κάτοικοι, αξιοπρεπείς εργαζόμενοι που έχουν ανάγκη τη δουλειά τους για να ζήσουν, να μεταλλάσσονται στο όνομα συμφερόντων σε αμελητέα ποσότητα».
Ο κ. Τσίπρας παρέλαβε το ψήφισμα, αλλά δεν το διάβασε. Απλώς το κράτησε και το μόνο που είπε στους κατοίκους που είχαν ανακόψει την πορεία του ήταν: «Εμείς θέλουμε και επιδιώκουμε τον διάλογο. Θα δούμε το θέμα, μόλις εκτονωθεί η κατάσταση, επαναλαμβάνω: το γραφείο μου στη Βουλή είναι για όλους ανοιχτό…». Αυτά είπε, μπήκε και πάλι στο αυτοκίνητό του και έφυγε. Πίσω του ακολουθούσε άλλο ένα παρόμοιο Σκόντα της προσωπικής του ασφάλειας.
Στο άλλο μπλοκ στο χωριό Πλανά, οι κάτοικοι παρέμειναν συγκεντρωμένοι. Περίμεναν να ξανασυναντήσουν τον κ. Τσίπρα όταν θα έφευγε από την περιοχή. Υπολόγισαν ότι μπήκε στην περιοχή τους από τη Μεγάλη Παναγιά και ότι κανονικά θα έφευγε από τον Πλανά. Σωστά το υπολόγισαν, μόνο που ο κ. Τσίπρας αυτή τη φορά δεν σταμάτησε: «Κάποια στιγμή ακούσαμε ότι επρόκειτο να φύγει. Σε λίγο εμφανίζονται τα ΜΑΤ και η Πυροσβεστική. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να ανοίξουν δρόμο. Εμφανίστηκαν ξαφνικά τα δύο Σκόντα με τα φιμέ τζάμια, οι αστυνομικοί μάς έσπρωχναν και ήθελαν να υπάρξει χώρος ώστε να περάσουν τα αυτοκίνητα, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί ή εμπόδια.. Και τα δύο αυτοκίνητα όταν πλησίασαν έκοψαν ταχύτητα. Αλλά δεν σταμάτησαν. Πέρασαν ξυστά από εμάς. Το ένα Σκόντα πέρασε τόσο κοντά μας που τραυμάτισε έναν συμπολίτη μας με το καθρεφτάκι του στο χέρι. Ευτυχώς δεν του έκανε μεγάλη ζημιά. Απλώς κοκκίνισε και πρήστηκε. Αλλά ούτε πάλι σταμάτησαν. Πιθανόν ο οδηγός να μην κατάλαβε τι ακριβώς είχε συμβεί» λέει ο κ. Βασ. Θερμασώνης, εκπρόσωπος των εργαζομένων που βρισκόταν μαζί με συμπατριώτες του αλλά και με τους συναδέλφους του στις επενδύσεις χρυσού στο μπλόκο του χωριού Πλανά: «Τον περιμέναμε να μας μιλήσει υπεύθυνα, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν υποχρέωσή του να μας εξηγήσει. Αλλά τι να μας έλεγε άραγε; Για ένα λεπτό, έστω, έπρεπε να μας είχε μιλήσει» λέει ο κ. Θερμασώνης.
Και ύστερα από αυτό οι εργαζόμενοι εξέδωσαν και νέα ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, αφού χαρακτηρίζουν και πάλι τον κ. Τσίπρα ως «τον μόνο αριστερό ηγέτη του πλανήτη που δεν δέχεται να μιλήσει με εργαζόμενους» αναφέρουν ότι ως αριστερός «κάνει πως δεν βλέπει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της χώρας, που φιλοδοξεί να κυβερνήσει». Αλλά δεν σταματούν εδώ: «Ο κ. Τσίπρας, που διεκδικεί τη διακυβέρνηση του τόπου μας, είπε ότι ήρθε στην περιοχή μας για το περιβάλλον. Μίλησε όμως για μας. Μας χαρακτήρισε «ασπίδα» της εταιρείας. Μας χαρακτήρισε ομήρους. Οχι απλά μας προσέβαλε. Οχι απλά μας υποβάθμισε εντελώς, αλλά κατάφερε σε λίγα λεπτά να μας ξαναβάλει στο κάδρο, κάνοντάς μας το «κόκκινο πανί» σε αυτόν τον στημένο πόλεμο που κάποιοι θέλουν με νύχια και με δόντια να «κρατήσουν»».
Οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι δείχνουν όντως φοβισμένοι. Μιλούν, αλλά ζητούν να μην αναφερθεί το όνομά τους. Και όταν λένε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους έβαλε και πάλι στο κάδρο, κάνοντάς τους «κόκκινο πανί», γνωρίζουν καλά τι λένε. Μερικές ώρες αργότερα «άγνωστοι» έκαψαν ένα αυτοκίνητο που ανήκει σε εργαζόμενο στην εταιρεία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk