Το Επταήμερο του Διόδωρου

Τίποτα δεν έχει αλλάξει, ημερολόγιό μου: η ύφεση κάπου εκεί μεταξύ 5%-6%, η ανεργία μεταξύ 26%-27%, οι φόροι, οι μειώσεις των μισθών και της κατανάλωσης, η χρεοκοπία των τραπεζών έχουν στερήσει από την αγορά τη ροή του χρήματος που της επιτρέπει να λειτουργεί, να παράγει, να εμπορεύεται, να δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Το Επταήμερο του Διόδωρου | tovima.gr
Greek salads και φραπέδεςΜε ροζ γυαλιά, ο κόσμος ειναι ομορφότερος

Τίποτα δεν έχει αλλάξει, ημερολόγιό μου: η ύφεση κάπου εκεί μεταξύ 5%-6%, η ανεργία μεταξύ 26%-27%, οι φόροι, οι μειώσεις των μισθών και της κατανάλωσης, η χρεοκοπία των τραπεζών έχουν στερήσει από την αγορά τη ροή του χρήματος που της επιτρέπει να λειτουργεί, να παράγει, να εμπορεύεται, να δημιουργεί θέσεις εργασίας. Κοιτάμε το ποτήρι, αναρωτιόμαστε αν θα αδειάσει και το υπόλοιπο ή αν θα ξαναρχίσει να γεμίζει μόλις τελειώσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μόλις αρχίσουν να καταφθάνουν τα τουριστικά φουσάτα.

Υπάρχουν ελπίδες να πάει σχετικά καλά οικονομικά το καλοκαίρι, να δροσίσει κάπως την αγορά στοιχειώδης ροή χρήματος αν οι τράπεζες γεμίσουν τα θησαυροφυλάκιά τους, έστω και με δανεικά, και αν οι τουρίστες καταναλώσουν φέτος περισσότερες greek salads και περισσότερους φραπέδες από πέρυσι. Με τα πρωτοβρόχια αυτά, κάπως θα γεμίσει το ποτήρι το φθινόπωρο.
Κλείνουμε και έναν χρόνο από τις περυσινές εκλογές και τον σχηματισμό της τρικομματικής, τα πράγματα ηρέμησαν, μειώθηκαν οι πιθανότητες να σπάσει το ποτήρι – για τούτο δεν μπορώ να καταλάβω πού το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ, και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, με την υπόθεση της Ιερισσού και του μεταλλείου χρυσού στις Σκουριές, ημερολόγιό μου. Εχει αναλάβει εργολαβικά την υπεράσπιση της βίας που ασκείται στην περιοχή από τους «οικολόγους» που έφτασαν να διεξάγουν ένοπλο αγώνα κατά της Eldorado Gold και κατά της αστυνομίας;
Προωθεί τη «δεύτερη ριζοσπαστικοποίηση» που απαιτούν διάφοροι ηλικιωμένοι επαναστάτες, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, που ελπίζουν μέσω αυτής σε δεύτερη νεότητα; Αλλά γιατί τότε στην ίδια την εκλογική περιφέρεια του εσωκομματικού αντιπάλου του να κάνει επίδειξη ρεαλισμού και να παραδέχεται, στη Δραπετσώνα που μίλησε προ ημερών, «δεν μπορούμε να κάνουμε τα θαύματα που υποσχεθήκαμε πέρυσι»;
Το παρακράτος της Ιερισσού


Αρχικά, ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε ρητά τη νυχτερινή επιδρομή των ένοπλων κομάντος στις Σκουριές τον Φεβρουάριο – και πολύ σωστά έκανε: όχι μόνο έβαλαν φωτιά σε οχήματα και εγκαταστάσεις οι επιδρομείς αλλά επιπλέον περιέλουσαν με βενζίνη τους φύλακες για να μην προσπαθήσουν να τις σβήσουν, γιατί θα γίνονταν λαμπάδες και οι ίδιοι· εντελώς διεστραμμένα μυαλά δηλαδή. Αμέσως όμως έσπευσε η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη να δικαιολογήσει την επίθεση ως «ανεξέλεγκτη κατάσταση» που τη δημιούργησαν «οι αποικιοκρατικές πρακτικές της καναδικής εταιρείας και των ντόπιων συνεταίρων της, όπως και η βίαιη κρατική καταστολή».
Εκτοτε, δεν χάνει ευκαιρία ούτε ο Αλέξης Τσίπρας να υπερασπίζεται όποτε μπορεί τους τρομοκράτες «οικολόγους» στις ομιλίες του ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ να εκδηλώνει τη συμπαράστασή του – είκοσι βουλευτές του επισκέφθηκαν πριν από λίγο καιρό την Ιερισσό, συνεχώς οργανώνονται εκδηλώσεις συμπαράστασης σε όλη τη χώρα.
Αλλά δεν είναι παίξε-γέλασε η κατάσταση, έχουν γίνει πολύ σοβαρές πράξεις από ομάδα κατοίκων της Ιερισσού που λειτουργεί ως παράνομη τρομοκρατική οργάνωση: όταν αστυνομικές δυνάμεις πήγαν εκεί να κάνουν έρευνες σε σπίτια υπόπτων για την επιδρομή, έστησαν οδοφράγματα και επιτέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα. Οταν μετά από λίγο καιρό η αστυνομία συνέλαβε δύο υπόπτους με νυχτερινή επιδρομή στο χωριό, οι ένοπλοι οικολόγοι κατέστρεψαν και έκαψαν ό,τι υπήρχε μέσα στο αστυνομικό τμήμα – το κτίριο σώθηκε επειδή ήταν ενοικιασμένο, άρα περιουσία συμπατριώτη τους.
Στη συνέχεια, σε άλλη συγκέντρωση που οργάνωσαν κοντά στις Σκουριές (βρίσκεται στο βουνό και απέχει 22 χιλιόμετρα από την παραθαλάσσια Ιερισσό) έριξαν με καραμπίνες εναντίον αστυνομικών και έστειλαν έναν στο νοσοκομείο. Μετά από όλα αυτά, 70-80 αστυνομικοί μεταφέρονται καθημερινά στις Σκουριές για να προστατεύουν τις εγκαταστάσεις και τους εργαζόμενους. Αντιθέτως, στην Ιερισσό δεν υπάρχει αστυνομία: κουκουλοφόρος λαϊκή πολιτοφυλακή ασκεί παράλληλη εξουσία στη μικρή πόλη, πρόκειται για την κατάσταση που αποκαλείται «παρακράτος».
Επιπλέον, οι ιερισσιώτες παρακρατικοί που υπερασπίζεται συνεχώς και ανεπιφύλακτα ο Αλέξης Τσίπρας, με προκλήσεις και επεισόδια έχουν διώξει όλα τα παιδιά του γειτονικού χωριού Στρατώνι που κατοικείται από τους εχθρούς μεταλλωρύχους από το γυμνάσιο και το λύκειο της Ιερισσού και τα υποχρέωσαν να πηγαίνουν στην Αρναία. Σε κατοίκους της Ιερισσού που εργάζονται στην Eldorado Gold ασκείται τρομοκρατία από τη λαϊκή πολιτοφυλακή: κουκουλοφόροι τούς στήνουν μπλόκα όταν φεύγουν ή έρχονται από τη δουλειά τους, τούς απειλούν ή να φύγουν από το χωριό ή να πάψουν να δουλεύουν στα ορυχεία· παιδιά μεταλλωρύχων τα έχουν δείρει συνομήλικοί τους γιατί «οι γονείς τους είναι προδότες».
Το μέγα μυστήριο


Είναι τόσο ενθουσιασμένος ο Αλέξης Τσίπρας από όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ιερισσό ώστε την Τετάρτη, που είχε πάει στη Θεσσαλονίκη για εκδήλωση κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, πετάχτηκε ως εκεί να επιβεβαιώσει την υποστήριξή του. Κάπου στη διαδρομή (μακριά βέβαια από την Ιερισσό) τον περίμεναν οι εργαζόμενοι των μεταλλείων, να τον ενημερώσουν για τις δικές τους απόψεις. Με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν ότι τους μίλησε απαξιωτικά και ότι τους αντιμετωπίζει «ως άβουλα όντα που θα έπρεπε να ντρέπονται για τη δουλειά τους, σαν ομήρους των συμφερόντων, σαν ασπίδα εταιρειών».
Ο Αλέξης Τσίπρας στην Ιερισσό όχι μόνο δεν συνέστησε ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και προσοχή στη δράση «προβοκατόρικων στοιχείων» αλλά κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί «εμπόλεμη ζώνη» στην περιοχή, «Λωρίδα της Γάζας». Χαιρέτισε την ένδοξη «νέα Κερατέα», υποστήριξε ότι αυτοί που έχουν προφυλακιστεί για την ένοπλη επίθεση στις Σκουριές είναι «πολιτικοί κρατούμενοι», υποσχέθηκε πως «όταν ο λαός πάρει τις τύχες στα χέρια του, στη θέση τους θα βρίσκονται άλλοι». Ενέκρινε δηλαδή όσα έχουν γίνει, ξέχασε την αρχική καταδίκη της επιδρομής και τους είπε «συνεχίστε».
Είναι μεγάλο μυστήριο η στάση του Τσίπρα, ημερολόγιό μου. Είναι τόσο κραυγαλέα επικίνδυνα όσα συμβαίνουν στη Χαλκιδική, είναι τόσο προφανές ότι οι επικεφαλής παρακρατικοί είναι παρανοϊκά άτομα, είναι τόσο εύκολο να ξεφύγει η κατάσταση οποιαδήποτε στιγμή και να συμβούν ακόμη χειρότερα που δεν είναι κατανοητό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του παίρνουν τόσο μεγάλο ρίσκο.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούσε με αυτές τις πρακτικές, θα έπρεπε να οργανώνει και αλλού ένοπλες ομάδες για να αντισταθεί στην κρατική καταστολή και θα το είχαμε μάθει – αλλά κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ οργανώνει δημοψήφισμα, όχι επιχειρήσεις κομάντος στις εγκαταστάσεις της. Αν ήταν υπέρ του να διώχνονται από τα σχολεία παιδιά αντιφρονούντων, θα το είχε κάνει και σε άλλες περιοχές. Αν το πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα ήταν τα «νεοαποικιακά υπερκέρδη» της εταιρείας, θα μπορούσε να ανακοινώσει ότι μόλις γίνει κυβέρνηση θα τα φορολογήσει βαρύτατα – εδώ ολόκληρο μνημόνιο θα ακυρώσει, σε αυτό θα κώλωνε; Γιατί λοιπόν υποστηρίζει την ένοπλη δράση των παρακρατικών της Χαλκιδικής;
Τάξη στο χάος


Δύο μόνο λογικές υποθέσεις υπάρχουν. Η πρώτη είναι ότι προσπαθούν να προστατεύσουν κάποιο σημαντικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που έχει πάρει μέρος στα ένοπλα επεισόδια, για τούτο προσπαθούν να εμποδίσουν τη Δικαιοσύνη να προχωρήσει. Αλλά και πάλι, αν συλλαμβανόταν κάποιος που να ενδιέφερε πολύ, θα μπορούσαν να μιλάνε μετά για «στημένη υπόθεση», σκευωρία των μηχανισμών καταστολής, τα γνωστά τέλος πάντων.
Για τούτο η δεύτερη υπόθεση είναι πιθανότερη: κάποιοι αφήνουν την κατάσταση να εκτραχύνεται, επειδή προσπαθούν να πουλήσουν προστασία στην Eldorado, ημερολόγιό μου. Της διαμηνύουν «αν δεν τα βρείτε μαζί μας, θα έχετε συνεχώς προβλήματα, δεν θα σας αφήσουν να δουλέψετε οι παρανοϊκοί κομάντος».
Σκέφτομαι τις πρόσφατες ανακοινώσεις για τις «ριζοσπαστικές ανατροπές στην ενημέρωση», θυμάμαι ότι μεταξύ των μετόχων της Greek Gold, θυγατρικής της Eldorado που θα εκμεταλλευτεί το μεταλλείο των Σκουριών, βρίσκεται ο Γιώργος Μπόμπολας του Ακτορα, του «Εθνους», του Μέγκα – και παρηγοριέμαι: αδίκως κατηγορείται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο πρόεδρος του Συνασπισμού ότι ευνοεί δράση ένοπλων παρακρατικών· κακώς παραπονούνται οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία για υποτίμηση και εχθρότητα, δεν έχει τίποτα εναντίον τους, τους εκτιμά και τους σέβεται, απλώς είναι παράπλευρα θύματα της μεγάλης μάχης για την εξουσία. Αν όλα πάνε καλά, στο μέλλον παράπλευρα θύματα θα είναι οι ηλίθιοι «μάρτυρες» της «οικολογικής τζιχάντ» που διεξάγεται στη «Λωρίδα της Γάζας».
Ηρέμησα, ημερολόγιό μου· μπορεί να είναι λάθος όλα αυτά αλλά εμένα μου φαίνονται λογικά, τακτοποιήθηκε το χάος των αντιφατικών στοιχείων. Ανακουφίστηκα ως λογικός άνθρωπος· ως πολίτης δεν έχει σημασία τι νιώθω, δεν μετράω στους πολιτικούς υπολογισμούς, κανέναν δεν ενδιαφέρουν τι αισθήματα μου δημιουργούν αυτές οι σκέψεις.
Το θέμα είναι να γεμίσουμε το μισογεμάτο ποτήρι – πρέπει να ενισχύσω την εθνική προσπάθεια, λέω να φύγω για εκεί που έχει το περισσότερο νερό αυτή την εποχή, προς τους πλημμυρισμένους Μολδάβα και Ελβα.
γραμματοκιβώτιο

Μετά το κούρεμα των καταθέσεων στις τράπεζες της Κύπρου, το οποίο ακολούθησε το κούρεμα ομολόγων στην Ελλάδα, συνειδητοποίησα το πραγματικό νόημα του βιβλικού ρητού «Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα». Επιπλέον βίωσα το έμπρακτο αποτέλεσμα της οικονομικής εκπλήρωσης του εθνικού πόθου που συνοψιζόταν στο πάλαι ποτέ κυρίαρχο «Ελλάς – Κύπρος Ενωσις».

Ο Κατακουρεμένος, @hsph.harvard.edu
***
Η αλήθεια να λέγεται: η αναπαραδιά μας το 2010 έπαψε να υφίσταται όταν οι ομόδοξοι Ρώσοι μας εξασφάλισαν ρευστότητα και μάλιστα με χαμηλό επιτόκιο. Το ίδιο συνέβη και για την οικονομία της Κύπρου: οι νταλίκες με τα δισεκατομμύρια έφθασαν στο νησί κατευθείαν από την Αγία Πετρούπολη. Δικαίως λοιπόν ο Κύριλλος της Μόσχας, επισκεπτόμενος τον Κάρολο της Ελλάδας, υπογράμμισε ότι η Ορθοδοξία αποτελεί το κοινό passe-partout των δύο λαών για τη λύση προβλημάτων. Συνεπώς, αυτά που ακούγονται ότι τα λεφτά μάς τα έδωσαν οι μασόνοι του ΔΝΤ και διάφοροι άθεοι ή προτεστάντες ή καθολικοί Ευρωπαίοι, είναι πρόστυχη προπαγάνδα.
Γ. Κ., @otenet.gr
***
Είμαι περίεργος για την ποινική μεταχείριση των παπάδων μετά τον αντιρατσιστικό. Ως γνωστόν, τη Μεγάλη Παρασκευή διαβάζεται στις εκκλησίες ο αναθεματισμός των Εβραίων: «Εβραίοι, έθνος καταραμένων… κτλ.». Επίσης και για τα κηρύγματα μίσους κατά των μαρτύρων του Ιεχωβά. Τον ρατσισμό στη χώρα δεν τον έφερε η Χρυσή Αυγή, υπήρχε πάντα! Είναι δικός μας, θεσμικός, πελατειακός και όχι γύφτος.
Nίκος Κτιστάκης, @gmail.com
***
Κάθε εμπόδιο για καλό. Υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων θα μπορέσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο να κατατεθεί με πληρέστερη μορφή. Θα (πρέπει να) αναγράφει ρητώς : «…και απαγορεύεται ο έλεγχος της τσάντας της κυρίας Βούλτεψη παρ’ οιουδήποτε και για οιονδήποτε λόγον».
Δημήτριος Τσεχίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk