Οχι στην ίδια βάρκα, κυρία Μέρκελ

«Ολοι μας είμαστε αλληλοεξαρτώμενοι, διότι και για εμάς στη Γερμανία πολλά εξαρτώνται από το τι συμβαίνει στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες. Βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ισχυρή, εάν οι άλλες χώρες δεν πηγαίνουν καλά».

Οχι στην ίδια βάρκα, κυρία Μέρκελ | tovima.gr
«Ολοι μας είμαστε αλληλοεξαρτώμενοι, διότι και για εμάς στη Γερμανία πολλά εξαρτώνται από το τι συμβαίνει στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες. Βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ισχυρή, εάν οι άλλες χώρες δεν πηγαίνουν καλά».
Αυτά δήλωσε η καγκελάριος στην τελευταία συνέντευξή της στο «Σπίγκελ». Το πρόβλημα για την κυρία Μέρκελ δεν είναι η παρατεταμένη λιτότητα στις χώρες του Νότου, αλλά οι επιπτώσεις στην ίδια τη Γερμανία. Δεν έχει συγκινηθεί, ούτε επηρεασθεί, από το ξέσπασμα των εκατομμυρίων πολιτών, ακόμη και στη Φραγκφούρτη, κατά της λιτότητας. Ηταν το καμπανάκι από τον «καλό εταίρο» στην πολιτική της λιτότητας, το ΔΝΤ.
Αφού συνέπραξε στα μνημόνια της λιτότητας με περισσό θράσος, κατηγορεί τη Γερμανία για αυτή την πολιτική! Και προειδοποιεί ότι αυτή η πολιτική θα έχει επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης στη Γερμανία, τον οποίο υποβαθμίζει από 0,6% σε 0,3% λόγω «της αβεβαιότητας όσον αφορά τις προοπτικές της ευρωζώνης και της συνεχιζόμενης ύφεσης, που οδήγησε στη μείωση των γερμανικών εξαγωγών».
Είμαστε όλοι στην «ίδια βάρκα» κατά την κυρία Μέρκελ! Κάποτε… Οταν, μετά την κρίση του 2008, η Γερμανία πήρε τα κουπιά, έριξε τους λαούς των χωρών του Νότου στη θάλασσα της λιτότητας, της ανεργίας, της φτώχειας, της απελπισίας. Προκάλεσε τον κοινωνικό διχασμό στην ευρωπαϊκή οικογένεια και αντιευρωπαϊκό ρεύμα, το οποίο έχει εξασθενήσει την ΕΕ στην κρίσιμη περίοδο, όπου παίζεται το μεγάλο παιχνίδι για την ανακατανομή των ζωνών οικονομικής επιρροής.
Είναι γενικά αποδεκτό, ακόμη και μέσα στη Γερμανία, ότι η κυρία Μέρκελ έχει την απόλυτη ευθύνη για την καθυστερημένη αντίδραση, όταν το 2010 την Ελλάδα κατασπάραζαν οι γύπες των χρηματαγορών. Εχει την απόλυτη ευθύνη για τη σύνταξη και επιβολή με το ΔΝΤ των μνημονίων, τα οποία οδήγησαν στην παρατεταμένη ύφεση και δεν έλυσαν το δημοσιονομικό πρόβλημα. Και είναι ακόμη μεγαλύτερη η ευθύνη της διότι, παρά τα ορατά καταστροφικά αποτελέσματα των μνημονίων, επιμένει στην απόλυτη εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, που επιτείνουν την ύφεση και υπονομεύουν την ανάπτυξη.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Η αύξησή του ουδέν έχει προσφέρει στη μείωση του ελλείμματος. Η μείωσή του θα έχει συμβολισμό ότι υπάρχει κατανόηση των αρνητικών μέτρων του μνημονίου και αρχίζει κάποια χαλάρωση. Αφετέρου για την Ελλάδα, η οποία αναμένεται να υποδεχθεί περί τα 17 εκατομμύρια τουρίστες, η μείωσή του θα ενισχύσει τον σημαντικότερο σήμερα αναπτυξιακό τομέα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Η κυρία Μέρκελ είχε εκφράσει την «κατανόησή» της για το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης. Η τρόικα εμφανίζεται αρνητική. Εχει άραγε αυτονομηθεί από τη γερμανική ηγεμονία; Μήπως μας «δουλεύει» η καγκελάριος; Οπως μας «δουλεύει» και ο «φίλος» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε…
Διαβλέπει κίνδυνο για τη Δημοκρατία και την αποδοχή της Ευρώπης εξαιτίας της απογοήτευσης εκατομμυρίων ανέργων νέων! Και τονίζει: «Η Ευρώπη είναι συγκριτικά μια γηραιά ήπειρος και δεν θα αντέξει να χάσει τα παιδιά της από τους λαϊκιστές και τους εξτρεμιστές».
Ετσι ξαφνικά προέκυψαν ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός; Η λιτότητα και η συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, κυρίως των νέων, δεν είναι επαρκής εξήγηση για τον κ. Σόιμπλε; Και γιατί σταματά στη διαπίστωση; Γιατί δεν μας προτείνει και τα μέτρα αντιμετώπισης; Τι περιμένει η ηγεσία της Γερμανίας; Να περάσουν οι εκλογές για να αναλάβει τις ευθύνες της για την αποκατάσταση της πολιτικής και κοινωνικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης;
Οι ηγέτες κάποτε θα κάνουν και λάθη. Και η Γερμανία έκανε λάθος με την επιβολή των μνημονίων. Το μεγαλύτερο, όμως, λάθος της θα είναι η επιμονή στο λάθος.
gromaios@otenet.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες