Νέες Εποχές: Πού βαδίζει η Τουρκία;

Ξένισαν και εξέπληξαν πολλούς τα γεγονότα της πλατείας Ταξίμ, καθώς αυτή η βασικά νεανική εξέγερση δεν μπορεί εύκολα να κατηγοριοποιηθεί.

Ξένισαν και εξέπληξαν πολλούς τα γεγονότα της πλατείας Ταξίμ, καθώς αυτή η βασικά νεανική εξέγερση δεν μπορεί εύκολα να κατηγοριοποιηθεί. Δεν έχει πολλές ομοιότητες με την Αραβική Ανοιξη, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μονοσήμαντα ως αντίδραση του κεμαλικού κατεστημένου που έχει αποδυναμωθεί στα έντεκα χρόνια της διακυβέρνησης Ερντογάν, ενώ τα συνθήματα και η εν γένει συμπεριφορά των διαδηλωτών έχει έναν «αέρα» που θυμίζει τα κινήματα «Occupy».
Πρόκειται για μια εξέγερση που δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας. Οσοι συμμετέχουν σε αυτήν δεν έχουν κοινές απόψεις και στόχους εκτός από την αντίθεσή τους στην κυβέρνηση, που κι αυτή δεν θα είχε εκδηλωθεί τόσο μαζικά αν η διαμαρτυρία για την ανέγερση εμπορικού κέντρου στο πάρκο Γκεζί δεν είχε αντιμετωπιστεί με τόση αστυνομική βία.
Ανεξάρτητα από την έκβασή της, αυτή η εξέγερση μας ενδιαφέρει και σε έναν βαθμό θα καθορίσει την πορεία των εξελίξεων στη γειτονική χώρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk