Και όμως, διογκώνεται η γραφειοκρατία

Και όμως, διογκώνεται η γραφειοκρατία | tovima.gr

Εχετε υποπέσει σε παραβάσεις των περί α’ και β’ παρ. 10 αρθρ. 5 ν.2523/97; Εμπίπτετε στις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 73 ν.3842/2010;

Εχετε υποπέσει σε παραβάσεις των περί α’ και β’ παρ. 10 αρθρ. 5 ν.2523/97; Εμπίπτετε στις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 73 ν.3842/2010; Τα παραπάνω είναι μερικά από τα ψυχοπλακωτικά ερωτήματα στα οποία με σατανικό σαδισμό μάς επέβαλε το υπουργείο Οικονομικών να απαντήσουμε στην εφετινή φορολογική μας δήλωση. Μυστήριο για εμένα και για όλους τους αμύητους, με εξαίρεση τους φοροτεχνικούς. Το επισημαίνει σε γράμμα που μου έστειλε το Κέντρο Σοσιαλιστικών Μελετών (ΚΣΜ) που δεν έχει καμία σχέση με τη μαρξιστική και γενικά με την «επαναστατική», λαϊκίστικη, φασίζουσα Αριστερά, η οποία κυριαρχεί στην Ελλάδα, αλλά με μία μικρή ομάδα σοβαρών συμπολιτών μας που πιστεύουν στον ανθρωπιστικό και γνήσιο δημοκρατικό Σοσιαλισμό, που όμως δεν ευδοκίμησε ποτέ στη χώρα μας. Και διευκρινίζει:

«Είναι δύο από τις 21 ερωτήσεις του πίνακα 2 της εφετινής φορολογικής μας δήλωσης. Οι απαντήσεις που καλείται να δώσει συνολικά ο κάθε φορολογούμενος είναι 200. Και άλλες τόσες μαζί με τη γυναίκα του ο έγγαμος. Πώς να γνωρίζει όλες τις διατάξεις στις οποίες αναφέρονται οι ερωτήσεις για να απαντήσει σωστά, ώστε να μην πληρώσει ένα ποσόν που δεν οφείλει ή να μην υποβληθεί σε κάποιο πρόστιμο; Αναγκαστικά λοιπόν θα προσφύγει στα φώτα ενός φοροτεχνικού και οι περισσότεροι φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν γνωρίζουν να χειρίζονται και δεν διαθέτουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, θα καταφύγουν στις υπηρεσίες κάποιου που διαθέτει και ξέρει να χειρίζεται μια τέτοια συσκευή.

Σε μια εποχή που τα εισοδήματα του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού έχουν δεινώς μειωθεί και που μας φωνάζουν κυβέρνηση και τρόικα να περιορίσουμε τις δαπάνες μας, το κόστος της υποβολής της φορολογικής δήλωσης έχει σημαντικά αυξηθεί».
Πρόκειται για ένα αξιοσημείωτο και επικίνδυνο φαινόμενο, το οποίο (ασυναισθήτως;) τροφοδοτεί και η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση. Θυμίζω ότι επαγγέλθηκε και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ στην πράξη κάνει το ακριβώς αντίθετο. Πολλαπλασιάζει τις γραφειοκρατικές απαιτήσεις και τροφοδοτεί με πρόσθετα εισοδήματα προνομιούχα επαγγέλματα, όπως των δικηγόρων (με την ιδιαίτερη μέριμνα του κ. Ρουπακιώτη), των πολιτικών μηχανικών (με την ευγενική φροντίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος) και εν προκειμένω των ελεγκτών-λογιστών και φοροτεχνικών. Δεν είναι τυχαίο που γέμισε η Αθήνα και υποθέτω και όλη η Ελλάδα με λογιστικά-φοροτεχνικά γραφεία, παράλληλα με τα ανταλλακτήρια χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων για όσους αναγκάζονται να ξεπουλάνε τα ασημικά και τα χρυσαφικά τους για να επιβιώσουν.

«Αλλοτε
– συνεχίζει του γράμμα του ΚΣΜ – μια τέτοια μέρα σαν σήμερα είχε λάβει προ τεσσάρων μηνών αυτός που θα έπρεπε να κάνει δήλωση του φορολογητέου εισοδήματός του έντυπο του υπουργείου Οικονομικών. Σαφές και εύληπτο. Μαζί και ένα κείμενο οδηγιών. Αυτά του παρείχαν πλήρη δυνατότητα (και αν δεν ήταν επαρκείς οι γραμματικές του γνώσεις με τη βοήθεια κάποιου δικού του) να συμπληρώσει τη δήλωση. Η εκκαθάριση των δηλώσεων από την Εφορία προχωρούσε γοργά και από τον Μάρτιο άρχιζε η καταβολή δόσεων του φόρου στα δημόσια ταμεία. Τώρα η προθεσμία της υποβολής της δήλωσης λήγει στις 30 Ιουνίου. Αντίστοιχα θα καθυστερήσει και η εκκαθάριση και η είσπραξη των δόσεων του φόρου από το κράτος. Υποτίθεται, ότι μπορούσαμε να υποβάλουμε τις δηλώσεις μας από την 1η Φεβρουαρίου. Οι κοινωνικοασφαλιστικοί οργανισμοί έστειλαν όμως τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου τα πιστοποιητικά για τις συντάξεις που κατέβαλαν και τα ποσά του φόρου που είχαν παρακρατήσει. Επίσης διάφορα μυστήρια παραμένουν άλυτα. Π.χ. ως προς τη φορολογία των κοινών λογαριασμών στις τράπεζες».
Δυστυχώς προσθέτω εγώ και οι εγκύκλιοι γίνονται ολοένα και περισσότερο δυσνόητες, αν δεν νομοθετούν κιόλας κατά παράβαση του Συντάγματος, αλλά ποιος ενοχλείται για να επιβάλει τη νομιμότητα και να στείλει στον αγύριστο τους αυθαιρετούντες;
jmarinos@tovima.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk