H συζήτηση για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών που αφορούν την πρώτη κατοικία έκλεισε –προς στιγμήν –λόγω των έντονων αντιδράσεων που προκλήθηκαν. Ωστόσο κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι πρόκειται να επανέλθει τον προσεχή Οκτώβριο, τρεις μήνες πριν από τη λήξη της προστασίας των δανειοληπτών που βρίσκονται στο «κόκκινο» και με διαφορετικούς όρους.
«Το Βήμα» αποκαλύπτει τις σκέψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης για το πώς είναι δυνατόν να απελευθερωθεί το καθεστώς προστασίας των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς που αφορούν την πρώτη κατοικία.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες δεν πρόκειται να γίνει πλήρης απελευθέρωση, αλλά θα τεθούν προϋποθέσεις και κριτήρια, για να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλή η διαδικασία.
Δεδομένου ότι η προστασία ισχύει τα τελευταία έξι χρόνια, δηλαδή από το 2008 και εντεύθεν, υπάρχει η σκέψη από τον Ιανουάριο του 2014 να απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί που αφορούν δάνεια τα οποία έχουν «κοκκινίσει» το 2009 –επί της ουσίας, προσθέτουν, πριν από την κρίση –και κάθε χρόνο να απελευθερώνεται ένας χρόνος.
Ετσι το 2015 θα απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί για τα «κόκκινα» δάνεια του 2010, το 2016 τα δάνεια του 2011 και ούτω καθεξής. Επίσης θα τεθούν κριτήρια όπως είναι το ύψος του δανείου, π.χ. θα μπορούν να παραμένουν σε καθεστώς προστασίας δάνεια μικρότερα των 150.000 ευρώ, προκειμένου, όπως αναφέρουν, να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία ή κατοικίες μικρότερες των 120 τ.μ. ή 140 τ.μ. Δεν είναι μάλιστα απίθανος και ένας συνδυασμός των δύο προαναφερόμενων κριτηρίων.
Επίσης δεν αποκλείεται να υπάρξει ρήτρα ανάπτυξης ως προϋπόθεση για το ξεκίνημα των πλειστηριασμών –διότι, όπως ανέφερε ο κ. Σκορδάς στη Βουλή, το 2014 η οικονομία θα περάσει στην ανάπτυξη και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να διατηρείται επ’ άπειρον το καθεστώς προστασίας των πλειστηριασμών.
Ο σχετικός προβληματισμός της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης δεν είναι πρόσφατος. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Βήματος», την απασχολεί εδώ και αρκετούς μήνες, προτού ακόμη εκδοθεί η ρύθμιση με την οποία παρατάθηκε για έναν ακόμη χρόνο –δηλαδή ως το τέλος τους του 2013 -, το καθεστώς προστασίας των δανειοληπτών από πλειστηριασμούς που αφορούν την πρώτη κατοικία. Οπως υποστήριξε μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθ. Σκορδάς, η προστασία των πλειστηριασμών οδηγεί σε σταδιακή απαξίωση της αγοράς των ακινήτων.
Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης έκαναν μάλιστα λόγο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «ένα παιχνίδι υποτιμητικής κερδοσκοπίας». Παράλληλα, έλεγαν, «οι τράπεζες έχουν γίνει μαντράδες και εταιρείες real estate, αλλά δεν είναι αυτός ο ρόλος τους».
Από την άλλη πλευρά, η τρόικα, κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, όταν προ μηνών της γνωστοποιήθηκε η ανάγκη να παραταθεί η προστασία από τους πλειστηριασμούς, δυσφόρησε, δεδομένου ότι αποτελεί παράδοξη πρακτική για τα δεδομένα της ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς, αλλά τελικώς έδωσε τη συγκατάθεσή της. Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης δεν θεωρούν βέβαιη την εκ νέου συγκατάθεσή της για παράταση της προστασίας –έτσι τουλάχιστον όπως ισχύει σήμερα.
Οπως είναι γνωστό, τόσο το ΠαΣοΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ στο ενδεχόμενο της απελευθέρωσης αντέδρασαν, και μάλιστα έντονα. Το πρώτο πρότεινε να δοθεί παράταση του σημερινού καθεστώτος ως το τέλος του 2014, ενώ η ΔΗΜΑΡ πρότεινε να δοθεί παράταση ως το τέλος του 2015. Και η ΕΚΠΟΙΖΩ πρότεινε τρία χρόνια παράτασης.
Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για 106.000 δανειολήπτες οι οποίοι βρίσκονται στο «κόκκινο» και αν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί το πιο πιθανό είναι οι κατοικίες τους «να βγουν στο σφυρί».
Οι ίδιες πηγές μιλώντας προς «Το Βήμα» έλεγαν ότι το θέμα ούτως ή άλλως θα βρεθεί στο προσκήνιο όχι μόνο της επικαιρότητας, αλλά κυρίως της κυβερνητικής πολιτικής τον προσεχή Οκτώβριο, λίγο προτού λήξει το καθεστώς προστασίας –το καθεστώς αφορά την πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία ως 200.000 ευρώ. Τότε το θέμα θα συζητηθεί με παρούσα την τρόικα, της οποίας είναι ξένες τέτοιου είδους πρακτικές, και η πίεση, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα είναι μεγάλη.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ