Η τιμή της τσιπούρας κάνει βουτιά μέσα στο καλοκαίρι

Τελικά ο γεωργιανός επιχειρηματίας Κάχκα Μπεντουκίντζε φαίνεται ότι δεν έχει το άγγιγμα του Μίδα. Ενδεχομένως μάλιστα να διαψευστούν όσοι ισχυρίζονται ότι είναι σε θέση λόγω των κεφαλαίων που διαθέτει να αναδιατάξει και να δώσει ώθηση στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα.

Τελικά ο γεωργιανός επιχειρηματίας Κάχκα Μπεντουκίντζε φαίνεται ότι δεν έχει το άγγιγμα του Μίδα. Ενδεχομένως μάλιστα να διαψευστούν όσοι ισχυρίζονται ότι είναι σε θέση λόγω των κεφαλαίων που διαθέτει να αναδιατάξει και να δώσει ώθηση στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα.

Η εταιρεία Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, στην οποία ελέγχει ποσοστό 85% – πρόσφατα ενεχυριάστηκε στη Eurobank -, παραπαίει, ενώ και η δρομολογημένη συγχώνευση με τη Σελόντα των αδελφών Στεφανή αντιμετωπίζει δυσκολίες στην υλοποίησή της.
Ηταν το καλοκαίρι του 2010 όταν ο βιολόγος το επάγγελμα και διατελέσας υπουργός Οικονομικών της Γεωργίας μέσω του Linnaeus Fund που είχε στήσει στην Ολλανδία επένδυσε πάνω από 30 εκατ. ευρώ και απέκτησε στρατηγικά ποσοστά σε Δία, Σελόντα και Νηρέα.
Στόχος του ήταν να δημιουργήσει ένα ενιαίο σχήμα που θα είναι σε θέση να ελέγχει την προσφορά και τη ζήτηση στον κλάδο βάζοντας φρένο στις πωλήσεις κάτω του κόστους, αλλά και για να έχει ισχυρή διαπραγματευτική ικανότητα με τις τράπεζες, αφού τα δάνεια των επιχειρήσεων του χώρου είναι υπέρογκα.
Στην πορεία απέκτησε την πλειοψηφία στον Δία και εν τέλει με τις ευλογίες των τραπεζών ανακοινώθηκε τον περασμένο Aπρίλιο η συγχώνευση με τη Σελόντα, στην οποία το Linnaeus ελέγχει ποσοστό 19%. H συμφωνία προβλέπει την απορρόφηση της Σελόντα από τον Δία, με το νέο σχήμα να ονομάζεται Σελόντα Ιχθυοκαλλιέργειες.
Tα πρώτα δείγματα από τη διαχείριση του Γεωργιανού στον Δία δεν είναι θετικά. Πέρυσι το φθινόπωρο τα ψάρια λόγω έλλειψης κεφαλαίων υποσιτίστηκαν και η εταιρεία έγραψε ζημιές 28 εκατ. ευρώ. Ο ορκωτός ελεγκτής στην οικονομική έκθεση του 2012 αναφέρει ότι οι ζημιές και οι αρνητικές ταμειακές ροές «υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας που μπορεί να εγείρει σημαντική αμφιβολία για την ικανότητα του ομίλου να συνεχίσει τη δραστηριότητά του».
Το πρώτο τρίμηνο του 2013 τα ίδια κεφάλαια έχουν καταστεί αρνητικά κατά 27 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων (τραπεζικά δάνεια και υποχρεώσεις προς τρίτους) ξεπέρασαν τα 175 εκατ. ευρώ, όταν οι πωλήσεις του 2012 είχαν διαμορφωθεί σε 107 εκατ. ευρώ. Ηδη στην αγορά ακούγεται έντονα ότι υπάρχει σκέψη για αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99.
Παράλληλα αυτή την περίοδο οι καταναλωτές βλέπουν με έκπληξη την τιμή της τσιπούρας να έχει υποχωρήσει ως και 1,5 ευρώ το κιλό. Αιτία είναι η επιθετική εμπορική πολιτική που ακολουθούν οι δύο εταιρείες για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους. Εντρομοι οι ανταγωνιστές παρακολουθούν τις τιμές να κατρακυλούν και ανησυχούν, αφού το διάστημα Μάιος – Σεπτέμβριος είναι κομβικό για τη διαμόρφωση των ετήσιων μεγεθών τους. Η έναρξη της τουριστικής περιόδου σηματοδοτεί την αυξημένη ζήτηση για ψάρι, η οποία είναι αδύνατο να καλυφθεί από την «άγρια» αλιεία, και οι παραγγελίες για τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας απογειώνονται.
Εν τω μεταξύ προβλήματα αντιμετωπίζει και η συγχώνευση των δύο εταιρειών. Η ανακοίνωση της συγχώνευσης προφανώς έγινε εσπευσμένα, γιατί, όπως αποδεικνύεται, δεν είχαν λυθεί σημαντικά θέματα, όπως αυτά της ρύθμισης των δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει κόντρα μεταξύ των βασικών πιστωτριών τραπεζών για το ποιος θα «κουρέψει» λιγότερο. Η Eurobank έχει τη μεγαλύτερη έκθεση στα δάνεια του Δία (ανέρχονται σε 115 εκατ. ευρώ) και η Πειραιώς στη Σελόντα (φθάνουν τα 159 εκατ. ευρώ).
Κερασάκι στην τούρτα ήταν και η πρόσφατη παραίτηση του κ. Στέφανου Μανέλλη, διευθύνοντος συμβούλου του Δία, για «προσωπικούς λόγους», ο οποίος και προαλειφόταν να είναι ο νέος CEO στο σχήμα που θα προέκυπτε από τη συγχώνευση.
Στο ερώτημα αν κινδυνεύει το deal, η απάντηση είναι «Οχι», αφού δύσκολα οι τράπεζες θα τραβήξουν το χαλί. Επίσης, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν πεισθεί να χορηγήσουν εκ νέου ρευστότητα στις εταιρείες, συνεπικουρούμενες και από τα κεφάλαια του Γεωργιανού, που και αυτός με τη σειρά του έχει αντιληφθεί ότι θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη και να στηρίξει την επένδυσή του.
Η συγχώνευση θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία στον χώρο με παραγωγή (τσιπούρα και λαβράκι) 40.000 τόνων ετησίως και περίπου 1.400 εργαζομένους.
Σημειώνεται ότι ο κλάδος των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών είναι leader στον παγκόσμιο χώρο με ετήσια δυναμικότητα 120.000 τόνων σε τσιπούρα και λαβράκι και ο πρώτος σε αξία εξαγώγιμος κλάδος της Ελλάδας με 400 εκατ. ευρώ.
Εδραιώνεται ο όμιλος Αnt1 στη ΝΑ Ευρώπη
  • Με τη συμμετοχή 100 εκ των μεγαλυτέρων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης πραγματοποιήθηκε στο Μαυροβούνιο συνέδριο με την παρουσία των πρωθυπουργών της Σερβίας, της Βοσνίας, του Μαυροβουνίου, καθώς επίσης και δεκάδων υπουργών και ηγετικών στελεχών απ’ όλες τις χώρες της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής.
  • Ο αντιπρόεδρος του ομίλου Αnt1 κ. Θοδωρής Μ. Κυριακού ήταν κεντρικός ομιλητής (Keynote Speaker) και ανέλυσε τη στρατηγική του ομίλου στην περιοχή.
  • Ο κ. Κυριακού εστίασε στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα ΜΜΕ στην οικονομική ολοκλήρωση της περιοχής και αναφέρθηκε στην εμπειρία του ομίλου Αnt1 σε αυτή.
  • «Πλησιάζουν πολλά και σηµαντικά γεγονότα, όπως η ένταξη στην ΕΕ» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «ο διεθνής επιχειρηµατικός κόσµος αρχίζει να διακρίνει ότι κάτι έχει αλλάξει θεµελιωδώς στην περιοχή και νιώθω εξαιρετικά τυχερός που είµαστε µεταξύ αυτών που εντόπισαν τις τάσεις αυτές αρκετά νωρίς».
  • Αποκάλυψε επίσης πως ο όμιλος εξετάζει επένδυση σε τηλεοπτικές παραγωγές που θα απευθύνονται σε ολόκληρη την περιοχή και θα διανέμονται και στις περισσότερες γύρω χώρες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk