Γ. Στουρνάρας: «Διαπραγματευτικό χαρτί τα λάθη του ΔΝΤ»

Αλυσιδωτές αντιδράσεις, που αποκάλυψαν το μέγεθος των διαφωνιών μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας, προκάλεσε η απολογιστική έκθεση του ΔΝΤ, στην οποία υπάρχει η παραδοχή για λάθη στην ελληνική περίπτωση.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις, που αποκάλυψαν το μέγεθος των διαφωνιών μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας, προκάλεσε η απολογιστική έκθεση του ΔΝΤ, στην οποία υπάρχει η παραδοχή για λάθη στην ελληνική περίπτωση.

Η ελληνική κυβέρνηση κρατά αποστάσεις από την κόντρα μεταξύ Ουάσινγκτον και Βρυξελλών, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής: «Τότε δεν ήμασταν έτοιμοι, ούτε εμείς, ούτε αυτοί (σ.σ. η τρόικα). Σήμερα η χώρα έχει σωθεί, δεν απειλείται με έξοδο από το ευρώ, ούτε με χρεοκοπία. Αν δεν είχαν γίνει όσα έγιναν, σήμερα θα ήμασταν Συρία» σημειώνει ο κ. Στουρνάρας.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι η ομολογία αποτυχίας από το ΔΝΤ δίνει στην κυβέρνηση μια «δύναμη διαπραγμάτευσης», χωρις αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας.

Ο ίδιος δεν αρνείται ότι «η έκθεση Τόμσεν δίνει την χαριστική βολή στο ΠΑΣΟΚ», αφού η κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν εκείνη που έκανε τη διαπραγμάτευση του πρώτου μνημονίου.

Το νέο «κούρεμα»

Ενώ η κόντρα για τα λάθη που ήδη έγιναν μαίνεται, άλλο πεδίο διαφωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον είναι η μορφή του νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, η συζήτηση για το οποίο έχει ανοίξει.

Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής ο οικονομολόγος και διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ντάνιελ Γκρος σημειώνει ότι θεωρεί το OSI (Official Sector Involvement σε αντιδιαστολή με το Private Sector Involvement, PSI) «αναπόφευκτο σε κάποιο βαθμό».

Παράλληλα, για το ενδεχόμενο να μην υπολογιστούν στο ελληνικό χρέος τα κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (αποτελέσματα Συνόδου Κορυφής Ιουνίου 2012), πηγές από το ΔΝΤ αναφέρουν στην εφημερίδα ότι «δεν μιλάμε για διευθέτηση του χρέους, αλλά για γενναία μείωση».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk