Από €1,8 ως και €29 ανά τ.μ. ο «λογαριασμός» για τα ακίνητα

Σε 30 ζώνες θα χωρίσει την Ελλάδα το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να επιβάλει από το 2014 τον νέο φόρο ακινήτων, ο οποίος ουσιαστικά αποτελεί ένα νέο διευρυμένο «χαράτσι». Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά και όχι αθροιστικά στην περιουσία του κάθε φορολογουμένου, ενώ θα συνοδεύει το ακίνητο όσα χρόνια υφίσταται, είτε αυτό μεταβιβαστεί είτε όχι.

Σε 30 ζώνες θα χωρίσει την Ελλάδα το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να επιβάλει από το 2014 τον νέο φόρο ακινήτων, ο οποίος ουσιαστικά αποτελεί ένα νέο διευρυμένο «χαράτσι». Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά και όχι αθροιστικά στην περιουσία του κάθε φορολογουμένου, ενώ θα συνοδεύει το ακίνητο όσα χρόνια υφίσταται, είτε αυτό μεταβιβαστεί είτε όχι.

Ο υπολογισμός του φόρου σε εντός σχεδίου ακίνητα (διαμερίσματα, μονοκατοικίες, γραφεία, καταστήματα) θα γίνει βάσει ενός συντελεστή – από τους 33 που θα υπάρχουν συνολικά -, ο οποίος θα προκύπτει από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ακινήτου, όπως είναι για παράδειγμα η τιμή ζώνης, η παλαιότητα, ο όροφος, ο συντελεστής εμπορικότητας, αν είναι μονοκατοικία, διαμέρισμα κτλ., αν έχει πρόσοψη σε έναν ή περισσότερους δρόμους, καθώς και άλλα χαρακτηριστικά προσδιορισμού της αξίας του.
Στο σχέδιο του νέου φόρου ακινήτων που πρόκειται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να δώσει αύριο στους εκπροσώπους των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση δεν θα υπάρχει κανένα αφορολόγητο ούτε για τα εντός σχεδίου ακίνητα ούτε για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια.
Ο κατώτατος φορολογικός συντελεστής ανά τετραγωνικό μέτρο ακινήτου θα είναι 1,8 ευρώ για το πρώτο κλιμάκιο και θα αυξάνεται κατά 0,85 ευρώ για κάθε επόμενο κλιμάκιο, για να φθάσει στα 29 ευρώ στο 33ο κλιμάκιο φορολογίας του ακινήτου. Για παράδειγμα, έστω ένα ακίνητο κατατάσσεται στο 1ο κλιμάκιο και είναι 100 τ.μ. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης του φόρο 180 ευρώ τον χρόνο. Αν όμως το ίδιο ακίνητο βρίσκεται στην πιο ακριβή περιοχή της Ελλάδας, τότε ο ιδιοκτήτης του θα πληρώσει 2.900 ευρώ (100 τ.μ. Χ 29 ευρώ).
Οπως εξηγεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με αξία ως 120.000 ευρώ θα δουν ελάφρυνση. Αυτό αφορά το 70% των ιδιοκτητών. Αντίθετα, οι ιδιοκτήτες με ακίνητα αξίας άνω των 120.000 ευρώ θα έχουν επιβαρύνσεις.
Με διαφορετικό τρόπο θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια και τα εκτός σχεδίου ακίνητα, καθώς εκεί ο φόρος θα επιβληθεί ανά στρέμμα και θα υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση αν είναι χωράφι που καλλιεργείται από κατ’ επάγγελμα αγρότη ή από ιδιώτη ή αν είναι για παράδειγμα ακίνητο σε τουριστική περιοχή.
Στο νέο «διευρυμένο» χαράτσι θα ενταχθούν και οι τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι χώροι και τα αυθαίρετα που θα κληθούν να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες τους στο Ε9.
Το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να βεβαιώνει κάθε χρόνο περίπου 3,1 δισ. ευρώ και να εισπράττει 2,664 δισ. ευρώ.
Οι όποιες απώλειες εσόδων από τη μείωση της φορολογίας των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων θα καλυφθούν από τη φορολογία των οικοπέδων, τα οποία σήμερα δεν επιβαρύνονται με ΕΕΤΗΔΕ, αλλά και των αγροτεμαχίων, τα οποία και αυτά ουσιαστικά θα φορολογηθούν για πρώτη φορά, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ βαριά.
Πάντως η τρόικα απαιτεί το 2014 τα έσοδα από τον ενιαίο φόρο ακινήτων να είναι 3,1 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 1,7 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τη φορολογία των αστικών ακινήτων, τα 800 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και τα υπόλοιπα 600 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση ακινήτων νομικών προσώπων.

Παραδείγματα


Επιβάρυνση αγροτών

– Κατ’ επάγγελμα αγρότης με 30 στρέμματα γης
– Είδος καλλιέργειας: Πεδινή
– Ελάχιστος φόρος: 4,5 € το στρέμμα
– Ετήσια φορολογική επιβάρυνση:
30 στρέμματα Χ 4,5 € = 135 €

Παγίδα φόρων σε ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου ακινήτων:
– Οσοι έχουν ακίνητο σε εκτός σχεδίου οικόπεδα θα πληρώσουν και για το κτίσμα και για το οικόπεδο
– Ιδιοκτήτης διαθέτει μονοκατοικία στο χωριό 100 τετραγωνικά
– Η μονοκατοικία βρίσκεται σε οικόπεδο επιφάνειας 3 στρεμμάτων
– Θα πληρώσει για τη μονοκατοικία:
100 τετραγωνικά Χ 3 € = 300 €
– Θα πληρώσει φόρο για το οικόπεδο:
3 στρέμματα Χ 15 € = 45 €
Σύνολο επιβάρυνσης: 345 €

Με τρεις συντελεστές ο φόρος στα αγροτεμάχια
€1,5 ως €4,5 ανά στρέμμα θα πληρώσουν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες – Διπλασιάζονται για τους άλλους ιδιοκτήτες

Φόρος με το στρέμμα θα επιβληθεί σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων σε ολόκληρη την επικράτεια με την υψηλότερη φορολογία να επιβάλλεται στα παραθαλάσσια.
Για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες θα ισχύσουν τρεις διαφορετικοί συντελεστές που θα αντιστοιχούν σε ένα ποσό φόρου σε ευρώ ανά στρέμμα χωρίς κανένα αφορολόγητο.
Ο κατώτατος φόρος αναμένεται να διαμορφωθεί σε 1,5 ευρώ ανά στρέμμα και θα ισχύσει στα λεγόμενα «μειονεκτικά» αγροτεμάχια που βρίσκεται σε ορεινές περιοχές χωρίς να προσφέρουν ουσιαστικό εισόδημα.
Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καλλιεργήσιμης έκτασης και το σημείο του χωραφιού, ο φόρος ανά στρέμμα θα διαμορφωθεί σε 3 ευρώ αν βρίσκεται σε ορεινή περιοχή (π.χ. αμπέλια) και 4,5 ευρώ για τα πεδινά (ελιές, βαμβάκι κτλ.).
Σε περίπτωση καλλιεργήσιμων εκτάσεων που δεν ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι παραπάνω συντελεστές – φόροι θα διπλασιάζονται (3, 6 και 9 ευρώ ανά στρέμμα αντίστοιχα).
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, οι κατ’ επάγγελμα αγρότες ανέρχονται σε αριθμό στους 280.000 σε σύνολο 330.000 φυσικών προσώπων που έχουν στην κατοχή τους καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Μάλιστα, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να ισχύσει συντελεστής απομείωσης για εκείνους που έχουν πάνω από 50 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης για να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες υπέρμετρα.
Ξεχωριστή φορολογία θα εφαρμοστεί στα οικόπεδα αλλά και στα κτίσματα που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου οικόπεδα. Μάλιστα εκεί οι συντελεστές φορολογίας θα είναι πολύ υψηλότεροι σε σύγκριση με αυτή των αγροτών και κυμαίνονται σε 15 ευρώ, 20 ευρώ και 30 ευρώ ανά στρέμμα για ακίνητα φιλέτα κυρίως εκείνα που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές και σε κοσμοπολίτικα νησιά όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα, η Κεφαλλονιά κτλ.
Σε ό,τι αφορά τα αγροτεμάχια, στο σύνολό τους τα εκτός σχεδίου ακίνητα είναι περίπου 66,5 εκατ. στρέμματα, ενώ καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι 37 εκατ. στρέμματα. Από αυτές σε κατ’ επάγγελμα αγρότες ανήκουν 14 εκατ. στρέμματα ή 37% επί του συνόλου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk