1+1 δισ. ευρώ συγκεντρώνουν Εθνική και Πειραιώς

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που φθάνουν στις διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στις αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου, η οποία σύμφωνα με τις ως τώρα ενδείξεις θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα.

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που φθάνουν στις διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στις αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου, η οποία σύμφωνα με τις ως τώρα ενδείξεις θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα. Οι δύο όμιλοι, μετά την επιτυχία της Alpha Bank που ολοκλήρωσε πρώτη το σχέδιο κεφαλαιακής της ενίσχυσης, θα διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα, χωρίς να χρειαστεί, όπως όλα δείχνουν, η έκδοση και μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos), οι οποίες θα αποτελούσαν βάρος λόγω του υψηλού ετήσιου κόστους τους. Σύμφωνα με αναλυτές, το γεγονός ότι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα καταφέρουν να προσελκύσουν εγχώρια και διεθνή κεφάλαια καταδεικνύει την αλλαγή του επενδυτικού κλίματος στη χώρα μας.
Την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκε η περίοδος διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης για την έκδοση νέων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, τα οποία θα μπορούν να ασκηθούν ως την ερχόμενη Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, η ζήτηση από τους επενδυτές, θεσμικούς και μη, είναι υψηλή, σε σημείο που να θεωρείται «κλειδωμένη» η συγκέντρωση άνω του 1 δισ. ευρώ από την αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της τράπεζας επικεντρώνεται πλέον στην αύξηση της κάλυψης από το 10% στο 12% που αποτελεί και το πλαφόν συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.
Τραπεζικές πηγές που έχουν εικόνα της έκδοσης εκτιμούν ότι πρόκειται για έναν εφικτό στόχο, με δεδομένες και τις εγγραφές για αγορά τυχόν αδιάθετων μετοχών που θα προκύψουν από την αύξηση. Μόνο από επενδυτές που δεν έχουν καμία μετοχική σχέση με την τράπεζα και δεν απέκτησαν δικαιώματα μέσω του ΧΑ έχουν ζητηθεί 7 εκατ. μετοχές, ενώ ως και την ερχόμενη Πέμπτη ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί. Από την άλλη πλευρά, μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά αδιάθετων μετοχών έχει εκδηλωθεί και από μετόχους που παίρνουν κανονικά μέρος στην αύξηση.
Αισιοδοξία για την επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδίου κεφαλαιακής της ενίσχυσης με υψηλή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα επικρατεί και στο στρατόπεδο της Τράπεζας Πειραιώς. Η διοίκηση του μεγαλύτερου εν Ελλάδι ομίλου έχει ήδη διασφαλίσει τον ιδιωτικό του χαρακτήρα μετά τις συμφωνίες που έχει πετύχει με τις Societe Generale και BCP για την τοποθέτηση 570 εκατ. ευρώ στην αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου.
Με δεδομένο ότι οι ανάγκες της διαμορφώνονται σε 7,33 δισ. ευρώ, η τράπεζα πρέπει να συγκεντρώσει από την αγορά επιπλέον 163 εκατ. ευρώ, ώστε να μη χρειαστεί να εκδώσει CοCos. Πρόκειται για πολύ μικρό ποσό, το οποίο δύσκολα θα φθάσει για να ικανοποιήσει τη ζήτηση παλαιών και νέων μετόχων για τους τίτλους της τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς εκτιμά ότι τελικώς θα καταφέρει να αντλήσει περί το 1,1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 15% του συνόλου της ανακεφαλαιοποίησής της.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk