Σαντιάγκο Μίτρε: «Η Αργεντινή είναι σε κρίση εδώ και 50 χρόνια»

Οταν ο Σαντιάγκο Μίτρε ήταν 11-12 ετών, η δασκάλα στο σχολείο του στο Μπουένος Αϊρες έβαλε στα παιδιά μια ανορθόδοξη εργασία: μια έκθεση με εικόνες. Αντί να γράψουν, θα έπρεπε να κινηματογραφήσουν.

Οταν ο Σαντιάγκο Μίτρε ήταν 11-12 ετών, η δασκάλα στο σχολείο του στο Μπουένος Αϊρες έβαλε στα παιδιά μια ανορθόδοξη εργασία: μια έκθεση με εικόνες. Αντί να γράψουν, θα έπρεπε να κινηματογραφήσουν. Κάπως έτσι ο 33χρονος σήμερα σκηνοθέτης και σεναριογράφος έκανε τις πρώτες μικρού μήκους ταινίες του. Και γοητεύθηκε εφ’ όρου ζωής. «Τότε κατάλαβα ότι υπάρχει κάποιος που φτιάχνει τις ταινίες, γιατί ως τότε νόμιζα ότι οι εικόνες φτιάχνονταν μόνες τους ή τις φτιάχνουν οι ηθοποιοί» μας είπε ο Μίτρε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα. Τότε είδε το μέλλον του στο σινεμά, το οποίο και σπούδασε.
Η πρόσφατη επίσκεψη του Σαντιάγκο Μίτρε στην Ελλάδα έγινε έπειτα από κάλεσμα του διανομέα και αιθουσάρχη Ανδρέα Σωτηρακόπουλου, ο οποίος διανέμει την ταινία του «Ο φοιτητής», που προβάλλεται στις αίθουσες. «Ο φοιτητής» είναι η ιστορία του Ρόκε (Εστέμπαν Λαμότε), ενός φοιτητή στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Αϊρες, όπου προσπαθεί να βρει τον ρόλο και τη φωνή της καρδιάς του. Οι συμβάσεις, η προδοσία, ο έρωτας με μια καθηγήτρια αλλά και η δυσκολία στην επικοινωνία πλάθουν τον κόσμο μιας ταινίας που στηρίζεται στην πολυπλοκότητα των ανθρωπίνων σχέσεων. «Είναι για ανθρώπους που έχουν όραμα και προσπαθούν να βρουν την καλύτερη λύση, ακόμη και αν έχουν κάνει λάθος» είπε ο σκηνοθέτης. «Μιλούν, διαφωνούν – ακόμη και οι αφίσες που υπάρχουν δηλώνουν κάτι γιατί μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο χώρος των πανεπιστημίων της Αργεντινής είναι αρκετά πολιτικοποιημένος».
Το πρόσφατο ταξίδι του Μίτρε στην Ελλάδα δεν ήταν το πρώτο του. Πριν από δύο χρόνια είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη, στο Φεστιβάλ της οποίας παρουσίασε τον «Φοιτητή» (η πορεία της ταινίας σε φεστιβάλ είναι τεράστια και τα βραβεία της πάνω από 20). «Την εβδομάδα που είχα έρθει τότε στην Ελλάδα η χώρα σας δεν είχε πρωθυπουργό» θυμάται ο Μίτρε. «Αυτό που είχα εκλάβει τότε ήταν μια κατάσταση στα όρια της απελπισίας. Ο κόσμος ήταν πραγματικά αναστατωμένος. Σήμερα, απ’ όσο μπορώ να καταλάβω, τα συναισθήματα είναι περισσότερο θυμός και οργή, όχι απελπισία».
Ο Μίτρε δεν βλέπει στη σημερινή Ελλάδα αυτό που ήταν η Αργεντινή πριν από το ξέσπασμα της δικής της κρίσης, στις αρχές της περασμένης δεκαετίας. «Μπορεί να υπάρχει μια κοινή μήτρα αλλά δεν μπορώ να πω ότι είναι το ίδιο». Ωστόσο το μεγάλο ζήτημα για τον Μίτρε είναι ότι τόσο η Ελλάδα όσο και γενικότερα η Ευρώπη βλέπουν την Αργεντινή λες και έχει βγει από την κρίση. «Θεωρητικά μιλώντας, η Αργεντινή έχει βελτιωθεί» σημειώνει. «Πώς μπορούμε όμως να μιλάμε για βελτίωση σε μια χώρα της οποίας ο μισός πληθυσμός βρίσκεται στα όρια της φτώχειας ή και κάτω από αυτά; Τα πράγματα δεν καλυτερεύουν. Εδώ και 50 χρόνια η Αργεντινή βρίσκεται σε κρίση. Δεν έχω μάθει να ζω χωρίς κρίση».
Παρ’ όλα αυτά, ο Μίτρε, του οποίου το οικογενειακό δέντρο είναι γεμάτο πολιτικούς, ζει από τον κινηματογράφο. Χάρη στα σενάριά του, ταινίες όπως η «Λεονόρα» και ο «Λευκός ελέφαντας» του Πάμπλο Τραπέρο έχουν κάνει διεθνή καριέρα και έχουν προβληθεί σε μεγάλα φεστιβάλ του κόσμου. Σήμερα είναι μέλος της Ενωσης των Ποταμιών, όπως ονομάζεται μια κινηματογραφική εταιρεία-κολεκτίβα της Αργεντινής η οποία φτιάχνει ταινίες χωρίς καμία βοήθεια, είτε από το κράτος είτε από ιδιώτες. «Είμαστε στρατιώτες του ανεξάρτητου κινηματογράφου» αρέσκεται να λέει ο Μίτρε. «Νομίζουμε ότι μέσα στην κατάσταση αυτής της κρίσης που ζούμε όλοι χρέος μας είναι να κάνουμε ταινίες φτηνές. Μόνο έτσι μπορεί να επιβιώσει ο κινηματογράφος».

Η ταινία «Ο φοιτητής» προβάλλεται στις αίθουσες ΡΙΒΙΕΡΑ και ΔΑΝΑΟΣ.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
ΒημαTV
Σίβυλλα
Helios Kiosk