Ήταν αρχές του 1950 όταν ο ελληνικής καταγωγής τεχνοκριτικός και εκδότης Στρατής Ελευθεριάδης – Τεριάντ _ που είχε ισχυρές διασυνδέσεις με ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης _ ζήτησε από τον Μαρκ Σαγκάλ, έναν από τους μείζονες εκφραστές της μοντέρνας τέχνης, να εικονογραφήσει το ύστερο ελληνιστικό κείμενο «Δάφνις και Χλόη» του Λόγγου. Ο Σαγκάλ δέχτηκε την πρόσκληση αλλά φρόντισε πρώτα να ταξιδέψει στην Ελλάδα για να εμπνευστεί για τη συγκεκριμένη εικονογράφηση. ΄Ήρθε στην Αθήνα το 1952 και το 1954. Στο, δε, πρώτο του ταξίδι τον ξενάγησε ο Οδυσσέας Ελύτης, με τον οποίο επισκέφτηκε το Βυζαντινό Μουσείο. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που διασώζονται, ο Μαρκ Σαγκάλ εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από το Μουσείο και έκανε πολύ σημαντικές παρατηρήσεις και συσχετισμούς.

Εξηνταένα χρόνια μετά οι χώροι του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου φιλοξενούν την, εικονογραφημένη από το χέρι του Σαγκάλ, έκδοση του «Δάφνις και Χλόη» μαζί με περίπου 350 έργα από τα βιβλία καλλιτεχνών της συλλογής του Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ. Την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013 (ώρα 19.00) εγκαινιάζεται η έκθεση «Βιβλία καλλιτεχνών της συλλογής Τεριάντ: Πικάσο, Ματίς, Μιρό, Λε Κορμπιζιέ κ.ά.» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Η έκθεση διοργανώνεται από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σε συνεργασία με το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη στη Μυτιλήνη και τη Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα.
Ως γνωστόν, το Μουσείο Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη στη Μυτιλήνη μπήκε το 2012 σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ για συντήρηση των έργων του και επανέκθεση των συλλογών του. Τα έργα συντηρήθηκαν στα εργαστήρια συντήρησης χαρτώων αντικειμένων του Μουσείου ενόψει της επανέκθεσης των συλλογών του Μουσείου-Βιβλιοθήκης του Έλληνα κοσμοπολίτη στη Βαρειά Μυτιλήνης. «Ως αντίδωρο, το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων. Πολιτισμού και Αθλητισμού παραχώρησε άδεια στο μουσείο να εκθέσει 350 έργα απ’ αυτά που συντηρήθηκαν με σκοπό να αναδειχτεί εργασία συντήρησης και να διαφημιστεί επικείμενη ανακαίνιση και το εκ νέου άνοιγμα του Μουσείου Τεριάντ στη Μυτιλήνη», μας λέει η επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός τέχνης, Ιωάννα Αλεξανδρή.
Στα βιβλία αποτυπώνεται η εκδοτική δραστηριότητα του Τεριάντ για τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες (1943-1975) σε συνεργασία με κορυφαίους καλλιτέχνες και συγγραφείς του 20ού αι.: ο Τεριάντ πρότεινε στους καλλιτέχνες κείμενα για εικονογράφηση αφήνοντάς τους να φιλοτεχνούν ελεύθερα τα βιβλία από το εξώφυλλο ως την τελευταία σελίδα.
«…Χωρίς τη φιλία δεν θα είχα καταφέρει τίποτα. Δεν υπάρχουν ούτε ηρωισμοί ούτε μυστήρια…», αναφέρει ο Τεριάντ ο οποίος από τη δεκαετία του 1920 και μέχρι το τέλος της ζωής του κατόρθωσε να συγκεντρώσει σπάνιο πνευματικό και καλλιτεχνικό πλούτο. Κατανόησε τη σημασία της σύγχρονης τέχνης, στάθηκε στο πλευρό των καλλιτεχνών και των συγγραφέων και τους συνέδεσε δημιουργικά. Το πνεύμα συνεργασίας που μετέφερε σε εικαστικούς και συγγραφείς, είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή εκδόσεων εξαιρετικών, μνημείων λόγου και τέχνης.
Στην έκθεση αποτυπώνονται οι σημαντικότερες καλλιτεχνικές τάσεις του 20ού αι. μέσα από έργα που φιλοτέχνησαν αρχιτέκτονες, ζωγράφοι και γλύπτες που συμμετείχαν στην _ εξαιρετική για τον εκδοτικό και εικαστικό χώρο του 20ού αι. _ προσπάθεια του Τεριάντ. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Αυγούστου 2013.
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
«Βιβλία καλλιτεχνών της συλλογής Τεριάντ: Πικάσο, Ματίς, Μιρό, Λε Κορμπιζιέ κ.ά.»
19 Ιουνίου – 25 Αυγούστου 2013