Ποσό – ρεκόρ ζητάει ο ΟΗΕ για τους σύρους πρόσφυγες

Εκκληση για το μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία του ΟΗΕ πραγματοποίησε ο οργανισμός για τη Συρία: ζήτησε 5 δισ. δολάρια (3,7 δισ. ευρώ) για ανθρωπιστική βοήθεια. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περισσότερα από 10 εκατ. Σύροι _ ο μισός πληθυσμός _ θα χρειάζονται βοήθεια ως το τέλος του έτους.

Εκκληση για το μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία του ΟΗΕ πραγματοποίησε ο οργανισμός για τη Συρία: ζήτησε 5 δισ. δολάρια (3,7 δισ. ευρώ) για ανθρωπιστική βοήθεια. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περισσότερα από 10 εκατ. Σύροι _ ο μισός πληθυσμός _ θα χρειάζονται βοήθεια ως το τέλος του έτους. Η Unicef ανακοίνωσε ότι τέσσερα εκατ. παιδιά στη Συρία έχουν ανάγκη επείγουσας βοήθειας.
Ο ένας στους τρεις Σύρους έχει σήμερα ανάγκη επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε την Παρασκευή η Βάλερι Εϊμος για λογαριασμό του ΟΗΕ. «Ο αριθμός των εκτοπισμένων υπερδιπλασιάστηκε από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο. Πρόκειται για τεράστιους αριθμούς και οι αριθμοί αυτοί κρύβουν μια ανθρώπινη τραγωδία».
Ο ΟΗΕ αναμένει ότι ο αριθμός των προσφύγων _ που σήμερα ξεπερνούν το 1,5 εκατ. _ θα πλησιάσει τα 3,5 εκατ. ως το τέλος του 2013.
Σύμφωνα με τον Υπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες, τα στρατόπεδα προσφύγων υποδέχονται 7.000 νέες αφίξεις την ημέρα _ πράγμα που αυξάνει την πίεση στις γειτονικές χώρες.
Ο Λίβανος και η Ιορδανία, που φιλοξενούν περίπου μισό εκατομμύριο πρόσφυγες έκαστος, ζήτησαν 450 εκατ. δολάρια (342 εκατ. ευρώ) και 380 εκατ. δολάρια (289 εκατ. ευρώ) αντίστοιχα για να καλύψουν το χρηματικό κόστος.
Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι εντός της Συρίας, σχεδόν επτά εκατομμύρια άτομα εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια καθώς έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη υποστεί ή γίνει μάρτυρες ωμής βίας, έχουν χάσει συγγενείς και αγαπημένα τους πρόσωπα και δεν έχουν φαγητό, στέγη, ιατρική βοήθεια και σχολεία για τα παιδιά τους. Τα 5 δισ. δολάρια που ζητά ο ΟΗΕ θα καλύψουν μόνο τις πιο βασικές ανάγκες των ανθρώπων αυτών ως το τέλος του χρόνου.
Στο μέτωπο του εμφυλίου, οι κυβερνητικές δυνάμεις με την βοήθεια λιβανέζων μαχητών της Χεζμπολάχ ανακατέλαβαν την πόλη Κουσέιρ ύστερα από εβδομάδες σφοδρών μαχών με τους αντάρτες της αντιπολίτευσης. Η Κουσέιρ, που απέχει 10 χλμ από τα λιβανέζικα σύνορα, έχει στρατηγική σημασία λόγω της εγγύτητάς της σε μεγάλες αρτηρίες ανεφοδιασμού που είναι αναγκαίες και στις δυο αντιμαχόμενες πλευρές.
Εκατοντάδες τραυματισμένοι άμαχοι είναι παγιδευμένοι στην Κουσέιρ χωρίς πρόσβαση σε φάρμακα, τροφή και νερό.
Εν τω μεταξύ, υπάρχουν πληροφορίες ότι οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Ασαντ συγκεντρώνονται στην πόλη Αλέπο, στη βόρεια Συρία, σε μια προσπάθεια να κόψουν την δίοδο ανεφοδιασμού των ανταρτών από την Τουρκία.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος