Ουγγαρία: Ανεβαίνει η στάθμη του Δούναβη

Οι ουγγρικές αρχές προειδοποίησαν τους πολίτες της Ουγγαρίας να προετοιμαστούν για τις χειρότερες πλημμύρες στη χώρα, καθώς τα νερά του Δούναβη αναμένεται να ανέβουν σε σημείο-ρεκόρ μέσα στο Σαββατοκύριακο.

«Αντιμετωπίζουμε τις χειρότερες πλημμύρες όλων των εποχών» δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Ορμπαν.

Η χώρα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και χιλιάδες εθελοντές τοποθέτησαν σάκους με άμμο στις όχθες του Δούναβη.

Στη Βουδαπέστη η κορύφωση της ανόδου της στάθμης των υδάτων του ποταμού αναμένεται τη Δευτέρα.

Η τελευταία μεγάλη άνοδος της στάθμης, στα 8,60 μέτρα, σημειώθηκε το 2006, ωστόσο τώρα οι αρχές περιμένουν ν’ ανέβει στα 8,85 μέτρα με περιθώριο λάθους 20 εκατοστών.

Την Παρασκευή η στάθμη των υδάτων στην ουγγρική πρωτεύουσα ήταν στα 7,81 μέτρα.

Στο Γκιορουζφάλου, ένα χωριό κοντά στην πόλη Γκιόρ, η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη, καθώς μια κατολίσθηση αποδυνάμωσε τα προχώματα προστασίας.

Ο δήμαρχος της Γκιορ δεν έχει δώσει ακόμα εντολή για εκκένωση του χωριού, ωστόσο ο ουγγρικός στρατός έστειλε 400 στρατιώτες για να σταθεροποιήσουν τα προχώματα.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν πέρασε τη νύχτα σε στρατώνα στο Γκιορ, όπου η γέφυρα Πετόφι έκλεισε στην κυκλοφορία.

«Η Ουγγαρία είναι καλά προετοιμασμένη για τα ανώτερα καταγεγραμμένα επίπεδα νερού στον Δούναβη. Παρακολουθούμε και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε» δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Διαχείριση Κρίσεων.

Καθώς τα νερά του ποταμού Έλβα υποχωρούσαν στη νοτιοανατολική Γερμανία, οι κάτοικοι της Κάτω Σαξωνίας τοποθέτησαν σακιά με άμμο κοντά στο Λούνεμπουργκ.

«Τώρα πρέπει να παρακολουθούμε την κατάσταση και να περιμένουμε τις εξελίξεις» δήλωσε ο Ζίγκριντ Ρουτ, μέλος της ομάδας συντονισμού των μέτρων προστασίας στην περιοχή.

Στο Μαγδεμβούργο, η στάθμη των υδάτων του Ελβα ξεπέρασε τη νύχτα κατά 20 εκατοστά το ρεκόρ των 6,97 μέτρων του 2002. Το σύνηθες επίπεδο της στάθμης των υδάτων του ποταμού είναι γύρω στα 2 μέτρα.

Τις τελευταίες ημέρες, εκατοντάδες άτομα είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στη Δρέσδη, καθώς τα νερά του Ελβα έφτασαν σε επίπεδα-ρεκόρ. Ωστόσο, το ιστορικό κέντρο της πόλης δεν πλημμύρισε.

Η άνοδος της στάθμης των υδάτων του ποταμού έχει προκαλέσει προβλήματα στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες.

Οι υπεύθυνοι του γερμανικού σιδηροδρομικού δικτύου ανακοίνωσαν τη νύχτα ότι τα τρένα που εκτελούν δρομολόγια από το Βερολίνο στη Λειψία θ΄αλλάξουν πορεία, γεγονός που θα διπλασιάσει τη διάρκεια της συγκεκριμένης διαδρομής.

Τουλάχιστον 15 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στις πλημμύρες που έπληξαν την κεντρική Ευρώπη.

Στην Τσεχία, οι κάτοικοι, θύματα των πλημμυρών των τελευταίων ημερών εξαιτίας των οποίων έχασαν τη ζωή τους οχτώ άνθρωποι, άρχισαν σήμερα να επιστρέφουν στα σπίτια τους, ορισμένοι απελπισμένοι καθώς διαπιστώνουν την έκταση των ζημιών και άλλοι χαρούμενοι επειδή κατάφεραν να σώσουν ό,τι μπορούσαν.

Στην Αυστρία οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων ανακοίνωσαν σήμερα ότι το χειρότερο πέρασε για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος