Στον εισαγγελέα για τους μισθούς των ναυτεργατών

Μαζί με τους δύο συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), που συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής στο λιμάνι της Ραφήνας, οι λιμενικές αρχές συνέλαβαν τελικά και τον εκπρόσωπο της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Οι ναυτεργάτες, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις για τους μισθούς που χρωστούν επί μήνες στα πληρώματα οι εταιρείες, είχαν τοποθετήσει τα αυτοκίνητά τους στον καταπέλτη, εμποδίζοντας την αναχώρηση του πλοίου «Πηνελόπη». Νωρίτερα έντεκα μέλη του πληρώματος είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας για μη καταβολή δεδουλευμένων.

Οι συλλήψεις των δύο μελών του σωματείου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, έγιναν μετά από προφορική εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα, επειδή παρεμπόδιζαν την επιβίβαση των επιβατών και την φόρτωση των οχημάτων. Στη συνέχεια, όμως, συνελήφθη και ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας για μη καταβολή δεδουλευμένων στα μέλη του πληρώματος. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, με την διαδικασία του αυτόφωρου.
Οι 109 επιβάτες του «Πηνελόπη» προωθήθηκαν τελικά στον προορισμό τους με το πλοίο «Σούπερ Φέρι», το οποίο απέπλευσε στις 08.25.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου «στην περίπτωση μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών οι ναυτικοί δύνανται, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας να εκκινήσουν τη διαδικασία υποβολής μήνυσης, κατάθεσης αγωγής – ασφαλιστικών μέτρων και επίσχεσης εργασίας. Η πολιτική κινητοποίηση όμως των πληρωμάτων εφαρμόζεται ανεξαρτήτως των ανωτέρω».
Σημειώνεται ακόμη πως για τις περιπτώσεις της μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών, τόσο από την Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας του υπουργείου, όσο και από τις αρμόδιες Λιμενικές Αρχές «γίνονται διοικητικές παρεμβάσεις προς τις πλοιοκτήτριες εταιρείες, προκειμένου να αναλάβουν άμεσα ενέργειες προς εκπλήρωση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς τους ναυτικούς. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από επανασυστάσεως του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου έως σήμερα έχουν σχετικώς πραγματοποιηθεί περί τις 280 έγγραφες διοικητικές παρεμβάσεις και έχουν σχηματιστεί 30 δικογραφίες».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη πως η εφαρμογή των νόμων προς κάθε κατεύθυνση και η μηδενική ανοχή σε πάσης φύσεως έκνομες ενέργειες είναι αδιαπραγμάτευτη.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής η ΠΕΝΕΝ κάνει λόγο για κρούσμα βίας, τρομοκρατίας και καταστολής σχετικά με «τη σύλληψη των συνδικαλιστικών στελεχών της ΠΕΝΕΝ στο λιμάνι της Ραφήνα, Νίκου Κροκίδη και Απόστολου Μπανάσιου με το γελοίο επιχείρημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών».

Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Ε.Ν. παρουσιάζει την δική της εκδοχή για τα γεγονότα λέγοντας πως με παρέμβαση της όλο το κατώτερο πλήρωμα καταστρώματος του πλοίου από τις 06.30 το πρωί κατήλθε σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και για τον σκοπό αυτό κατέθεσαν έγγραφο με τις υπογραφές τους στο Λιμεναρχείο Ραφήνας και στον πλοίαρχο του πλοίου.

Συνάντηση Κ. Μουσουρούλη με ακτοπλόους και ναυτεργάτες
Έκτακτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε, εν τω μεταξύ, το πρωί της Παρασκευής στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου μεταξύ του υπουργού Κωστή Μουσουρούλη, του προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) Μιχάλη Σακέλλη και του γενικού γραμματέα της ΠΝΟ Γιάννη Χαλά.
Κατά τη συνάντηση, στην οποία παραβρέθηκε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αθανάσιος Μπούσιος, ο κ. Μουσουρούλης «εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τους συνεχάρη για το αποτέλεσμα του εποικοδομητικού διαλόγου».
Επίσης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στη συνάντηση συζητήθηκαν τα θέματα «ομαλής λειτουργίας του ακτοπλοϊκού κλάδου,κατά την ιδιαίτερα σημαντική για τη νησιωτική Ελλάδα και για τον τουρισμό,θερινή περίοδο» και οι τρεις πλευρές (Πολιτεία, πλοιοκτήτες και ναυτεργασία) δεσμεύτηκαν για την ενίσχυση της προσπάθειας για τη διατήρηση της εργασιακής ειρήνης και για την εύρυθμη λειτουργία της ακτοπλοΐας, με σκοπό τη διασφάλιση της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης των νησιών.
Υπενθυμίζεται από τη συζήτηση μεταξύ ακτοπλόων και ΠΝΟ για τη νέα ΣΣΕ αποχώρησαν οι εκπρόσωποι τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων ενώ υποστήριξαν ότι το επίδομα άγονων γραμμών θα μειωθεί κατά 75%.
Πρόκειται για την Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), την Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής (ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ) την Πανελλήνια Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και την Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).
Επίσης σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού επισημαίνει πως ο πρόεδρος της Ένωσης που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις «διαχώρισε πλήρως την θέση του από την απόφαση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ και όχι μόνο αρνήθηκε να υπογράψει το μνημόνιο συμφωνίας αλλά επέκρινε την επιλογή ως λαθεμένη και επιζήμια για τα συμφέροντα των Ναυτεργατών και γενικότερα του συνδικαλιστικού κινήματος».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk